Vuonna 2007 aloittaneen ABB Marine & Ports -divisioonan propulsioyksikön johtoryhmän jäseniä

Suomalainen insinöörityöpalkinto (SITP)

Suomalaisen insinöörityön palkitseminen on meille kunnia-asia. TEK ja TFiF jakavat vuosittain 30 000 euron arvoisen palkinnon henkilölle tai työryhmälle, joka on huomattavasti edistänyt teknistä osaamista Suomessa.

image with text

Tutustu finalisteihin

Tässä ne ovat: neljä suomalaisen insinöörityön taidonnäytettä ja ihmiset tekniikan takana. SITP-finalistinelikko kehitti pikatestin koronalle, teki äänestä näkyvää, uudisti paperikoneita ja kehitti työkoneiden simulaattoriteknologiaa. Voittaja ratkeaa marraskuussa.

Lue lisää finalisteista.

image with text

Vuoden 2021 voitto ABB:n Azipod®-järjestelmälle

Suomalaisen insinöörityöpalkinnon 2021 voittaa ABB:n Azipod-ruoripotkurijärjestelmä. Koska Azipod-järjestelmän kehittämiseen ovat vaikuttaneet niin monet insinöörit, TEK ja TFiF päättivät osoittaa palkinnon ihmisten sijaan teknologialle. ABB lahjoittaa koko palkintosumman 30 000 euroa John Nurmisen Säätiölle Itämeren ja sen perinnön pelastamiseksi.

Tutustu voittajaan TEK-lehdessä

Mikä on Suomalainen insinöörityöpalkinto?

Teknisen osaamisen kehittäminen ja hyödyntäminen vaatii usein pitkäjännitteistä ponnistusta ja epävarmuudensietokykyä. Se on vaikeasti mitattavaa työtä, joka helposti jää lyhyen tähtäimen toimintojen varjoon. Onnistumisia on siis syytä juhlia. TEK ja TFiF jakavat vuosittain Suomalaisen insinöörityöpalkinnon ansiokkaasta innovaatiosta ja käytännön soveltamisesta.

Palkinto jaetaan henkilölle tai työryhmälle, joka on huomattavasti edistänyt teknillistä osaamista Suomessa. Etsimme omaperäisiä, luovia ideoita, joissa teoria muuttuu käytännöksi. 

Nykymuodossaan palkintoa on jaettu vuodesta 1980 alkaen. Palkinto - kunniakirja sekä siihen liittyvä rahapalkinto - voidaan esityksestä myöntää tunnustuksena joko yhdelle henkilölle tai työryhmälle. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa. 

Palkinnon voittajat vuosittain

Säännöt

Suomalaisen insinöörityöpalkinnon säännöt on hyväksytty STS:n hallituksen kokouksessa 14.5.1981 (vuodesta 1993 lähtien TEK).

Tekniikan Akateemisten Liiton ja Tekniska Föreningen i Finlandin Suomalainen insinöörityöpalkinto jaetaan tunnustuksena huomattavasta insinööri- tai arkkitehtityöstä. Palkinnon tarkoituksena on korostaa insinöörien ja arkkitehtien työn merkitystä yhteiskunnassa.

2 §

Suomalainen insinöörityöpalkinto annetaan vuosittain henkilölle tai työryhmälle, joka on huomattavasti edistänyt teknillistä osaamista Suomessa. Palkittavalle insinöörityölle voi olla tunnusomaista luova panos, omaperäisyys, idean tai teorian käytännön toteuttaminen. Palkinnon arvioinnissa kiinnitetään huomiota myös liiketaloudellisiin ja kansantaloudellisiin näkökohtiin. Johtavassa asemassa tai hallinnollisissa tai markkinointitehtävissä toimivia henkilöitä arvioitaessa kiinnitetään erityistä huomiota heidän saavutuksiinsa insinöörityön alueella.

3 §

Palkinto annetaan mahdollisuuksien mukaan eri vuosina eri alojen henkilöille. Palkintoon oikeuttava insinöörityö on voitu tehdä jo ennen edellisen palkinnon jakoa.

4 §

Suomalainen insinöörityö -palkinto muodostuu kunniakirjasta ja siihen liittyvästä rahapalkinnosta, jonka suuruuden TEK ja TFiF päättävät erikseen.

5 §

TEK:n teknillinen valiokunta vastaa ehdokasasettelusta. Lopullisen valinnan suorittavat TEK:n ja TFiF:n hallitukset.

6 §

Suomalainen insinöörityö -palkinto jaetaan TEK:n ja TFiF:n toimintaan liittyvässä juhlallisessa luovutustilaisuudessa.