TkL Tatu Ylönen

SSH Data Security Solution

2000: Tatu Ylönen

Tietoverkosta turvaverkko

Tietomurtojen ja tietokonevirusten yleistyminen johti 90-luvun alussa siihen, että yritykset ja yhteisöt alkoivat etsiä parempaa suojaa tietoliikenteelleen. Rakennettiin palomuureja ja kehitettiin salausohjelmistoja.

Vuoden 2000 insinöörityöpalkinto myönnettiin Tatu Ylöselle siitä tutkimuksesta ja kehittämisestä, jolla hän on luonut helppokäyttöisiä tietoturvaohjelmistoja internet-liikenteeseen.

Kaikki lähti liikkeelle, kun Otaniemen alueella havaittiin tietomurto. Ongelma koettiin polttavana, joten Tatu Ylönen ryhtyi ratkaisemaan sitä. Aluksi syntyi salausohjelma, jonka tärkein innovaatio oli sen helppo käytettävyys. Se levisi syntyvuonnaan 1995 jo yli 40 maahan, ja ohjelmiston ehdittyä nyt toiseen sukupolveensa sitä sovelletaan käytännössä jokaisessa maassa, jonne internetverkko ulottuu.

Painajaisena pysähtyneisyys

Internet on merkinnyt niin suurta nopeutta ja vaivattomuutta sekä näiden kautta merkittäviä rahallisia säästöjä, ettei ainoakaan menestyvä yritys ole voinut jättäytyä verkon ulkopuolelle.

Vastaavasti koko yhteiskunta on jäänyt verkon armoille. Kiukutteleva suurvalta tai ilkeät hakkerit voisivat pysäyttää koko yhteiskunnan. Silloin internetin mukana hyytyisivät esimerkiksi puhelinverkot. Ja koska monia laitoksia ohjataan kaukovalvonnalla, saattaisi hyvin suuri osa yhteiskunnan normaaleista toiminnoista tällöin pysähtyä.

Globaalinen markkinajohtaja

SSH Communications Security on vaativien verkkoturvallisuusratkaisujen alalla maailman markkinajohtaja. Ylönen on toiminut yrityksen toimitusjohtajana, mutta kova kasvu on ohjannut palkkaamaan taloon laajan kokemuksen hankkineen johtajan; samalla Ylönen pääsee keskittymään intohimoonsa, ohjelmistojen kehittämiseen.

Yrityksellä on muutamia satoja potentiaalisia asiakkaita kautta maailman, mutta ne ovat hyvin suuria ja vaativia. Toteutuneet kaupat ovat kokoluokaltaan useita satoja tuhansia euroja kukin. Koska tarjonta ja kilpailu on suhteellisen vähäistä, yrityksellä on varsin suuri kehityspotentiaali.

Uranuurtajana maailmalla

Tuotteena SSH-ohjelmisto on tehnyt suomalaista ohjelmointiosaamista tunnetuksi kautta maailman. Esimerkki on rohkaissut myös muita yrittäjiä tällä alalla. Kaiken kaikkiaan maamme software-tuotanto herättää melkoisia lupauksia jo lähitulevaisuudessa.

Ylönen on ollut rohkaiseva esimerkki myös insinööriyrittäjyydestä. Tietoinen markkinaraon etsintä ja sen jälkeinen määrätietoinen kehitystyö ovat tuoneet lyhyessä ajassa taloudellisen menestyksen.