Tekniikka&Talouden analyytikko Viljo Hautala sen sanoo: rakennusalan hankala tilanne heijastuu myös työkonevuokrauksen liikevaihtoihin ja kannattavuuteen.
Rakentaminen lähti Suomessa laskuun jo kesällä 2022, eikä alamäki ole vieläkään varsinaisesti oiennut. Kurjistuneet vuokramarkkinat ovat keskittyneet kolmelle suurelle toimijalle eli Ramirentille, Cramolle ja Rentalle.
Ne ovat kaikki panneet merkille, kuinka rakentamisen aloitukset ovat viivästyneet, siirtyneet ja jopa peruuntuneet. Koneita ei vuokrata kuumien aikojen malliin.
Vaikka alan kannattavuus on heikentynyt viime vuodet , niin esimerkiksi Ramirent Finland on taseeltaan kunnossa. Nettovelkojen määrä on pienentynyt ja omavaraisuus pysynyt vakaana.
Heikoksi on kuitenkin mennyt, sillä vuonna 2024 Ramirent Finland synnytti 195 miljoonan euron liikevaihdolla enää 1,7 prosentin liikevoittoa. Tilinpäätöksestä selviää, että vuonna 2022 liikevaihto oli 213 miljoonaa euroa ja liikevoitto 7,5 prosenttia.
Ja jos koko toimialaa tutkailee, niin Cramo ja Renta ovat selvästi suurimmat Ramirentin kilpailijat. Kaksikko ei vielä ole kertonut vuoden 2024 lukujaan.
Viime vuosikin vaikea
Käytetään siis vanhoja lukuja. Vuonna 2023 Cramo Finland teki 106 miljoonan euron liikevaihdolla 5,3 prosentin liikevoittoa. Samana vuonna pohjoiseurooppalainen Renta Group väänsi 456 miljoonan euron liikevaihdon ja 2,9 prosentin liikevoiton.
Vertailun vuoksi vielä sen verran, että Renta ylsi Suomessa vuonna 2023 noin 105 miljoonan euron liikevaihtoon. Ruotsissa se teki 174 miljoonan euron vaihtoa.
Jos arvata saa, niin viime vuosi oli vaikea sekä Cramolle että Rentalle. Kun rakentamisen volyymit laskevat, ei kaksikolla mene hyvin.
Loxam-konserniin kuuluvan Ramirent Finlandin toimintakertomuksesta paljastuu, että se luopui viime vuonna Keravan ja Helsingin Konalan toimipisteistään. Sen jälkeen yhtiö on sulkenut toimipisteet Tampereen Lielahdessa ja Pietarsaaressa.
Lisäksi se on lopettanut logistiikkakeskuksen Nurmijärven Karhunkorvessa ja luopunut ”pyörivä kurottaja kuljettajalla” -palvelustaan. Vuoden 2024 lopussa Ramirent Finlandilla oli yhä 54 toimipistettä.
Pääomasijoittajan peliä
Pääomasijoittaja IK Partnersin omistama Renta Group on yleiskonevuokraamo, joka perustettiin vuonna 2015. Se on kymmenessä vuodessa ahminut kasvua yrityskaupoin.
Renta on niin kova kasvutarina, että se voi jonain kauniina päivänä olla pörssiyhtiö. Sille olisi selkeää tilausta: kilpailija Ramirent jätti pörssin vuonna 2019, kun ranskalainen konevuokraaja Loxam osti sen peräti 970 miljoonalla eurolla.
Rentan listaaminen olisi kelpo ajatus, sillä myös Cramon osake on vedetty pois listalta. Se tapahtui vuonna 2020, kun yhtiön ostanut Boels sai lunastusmenettelyssä omistusoikeuden kaikkiin Cramon osakkeisiin.
Kaukana ovat siis ne ajat, kun pörssiyhtiöt Cramo ja Ramirent hallitsivat suomalaista konevuokrausta. Rentan perustaja Erkki Norvio lupasi itse asiassa kymmenisen vuotta sitten, että tulokas kasvatetaan suurten joukkoon.
Nyttemmin Renta muistetaan esimerkiksi siitä, että se osti YIT Kalusto Oy:n talvella 2024. Velaton kauppahinta oli tuolloin 37 miljoonaa euroa ja jo vuonna 2023 Renta tiedotti uusista yrityskaupoista Norjassa, Ruotsissa, Suomessa ja Tanskassa.
Taantuman riskejä
Konevuokraajat eivät juhli, koska rakentamisen määrä väheni noin 13 prosenttia vuonna 2023. Rakennusteollisuus RT laski huhtikuun alussa, että viime vuonna rakentaminen supistui yhä 7–8 prosenttia.
Ja jos presidentti Donald Trumpin lietsoma globaali kauppasota painaa Suomen kasvun nollaan, ei konevuokrauskaan toivu. Alakulon pitkittyminen on aito riski, pelkäävät rakentajat.
Seuraukset ovat olleet jokseenkin arvattavia. Teknisen kaupan liitto ynnäsi taannoin, että konevuokrauksen määrä väheni 10 prosenttia vuonna 2023 ja 4–5 prosenttia vuonna 2024.
Viime vuoden lopulla Teknisen kaupan liitto ennusti, että työkoneiden vuokramarkkinoille olisi luvassa ”selkeää kasvua” vuosina 2025 ja 2026.
Ennusteen riskit ovat selkeästi alasuuntaiset. Rakennusinvestoinnit eivät enää supistu, mutta niiden selvään vauhdittumiseen on vaikea uskoa taantumariskien kasvaessa.