Trumpin politiikassa piilee Suomessa vähän tunnettu seikka, joka on sijoittajille tällä hetkellä melkein yhtä huolestuttava, kuin Trumpin tullit, kertoo työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto Kauppalehdelle.
Kyseessä on Trumpin ”ison kauniin lain” osio 899. Osio antaisi Yhdysvalloille mahdollisuuden määrätä jopa 20 prosentin rankaisutulleja yrityksille tai sijoittajille.
”Se huolestuttaa melkein yhtä paljon, kuin tullit tällä hetkellä.”
Tullit voisivat rapsahtaa, jos Yhdysvallat tulkitsee yrityksen tai sijoittajan kotimaan käyttävän veropolitiikkaa aggressiivisesti.
Aggressiiviseksi veropolitiikaksi voitaisiin tulkita esimerkiksi erilaiset digiverot amerikkalaisille teknologiajäteille tai OECD:n viidentoista prosentin minimiverosopimuksen soveltaminen amerikkalaisiin suuriin yrityksiin, Murto kertoo.
Epävarmuutta pitkän aikavälin veroasteessa
Siitä, mitä tämä käytännössä tarkoittaisi on käyty Murron mukaan kiivasta keskustelua. Hänen mukaansa epävarmuus koskee erityisesti Yhdysvaltoihin tehtäviä pitkän aikavälin sijoituksia.
”Lyhytaikaisen sijoituksen voi myydä pois nopeasti, mutta jos tekee kymmenen vuoden sijoituksen rahastoon, mikä on veroaste, johon nojataan. Tai jos yritys tekee tytäryhtiön kautta ison investoinnin, mikä on veroaste, johon nojataan?”
Murron mukaan osio 899 voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että eurooppalaisen yrityksen tytäryhtiölle tulisi maksimissaan kahdenkymmenen prosentin lisävero. Vero voisi koskea myös esimerkiksi sijoituksia Yhdysvaltain valtionlainoihin tai jopa muita sijoituksia.
Toteutuminen vielä hämärän peitossa
Jos kymmenen prosentin tulleja vertaillaan kaikkiin tuottoihin kohdistuvaan 20 prosentin rankaisuveroon, rankaisuvero nousee vaikuttavuudessa tullienkin rinnalle, Murto sanoo.
”Sillä voi olla sijoittajalle hyvin konkreettinen vaikutus.”
Murron mukaan tällä hetkellä oletuksena on, että aivan täydellä voimalla osion 899 rankaisuveromahdollisuutta ei välttämättä oltaisi soveltamassa. Hänen mukaansa se on silti aito riskitekijä.
”Päätellen siitä, kuinka voimakkaasti sitä lobataan ja siitä puhutaan nyt, vaikuttaa siltä, että se on kuitenkin uskottava ja oikea riskitekijä.”
Valtavirtaisten vaikutus voimistuu
Murron mukaan tunnelma tulleihin liittyen on rauhoittunut toistaiseksi, mutta täydellistä varmuutta tilanteesta on vaikea saada.
”Trumpin hallintoa ei parane liian paljon lähteä ennustamaan.”
Perusennusteena on tällä hetkellä noin kymmenen prosentin keskimääräinen tulli, jonka Yhdysvaltain talous pystyisi viime kädessä kestämään, Murto kertoo.
Hänen mukaansa ”aikuisten” eli valtavirtaisten taloudenhoitajien vaikutus hallinnossa on voimistunut. Yksi tärkeimmistä henkilöistä on Murron mukaan ollut valtiovarainministeri Scott Bessent, joka joutui Washington Postin tietojen mukaan käsikähmään Elon Muskin kanssa.
USA:n talous todennäköisesti hidastuu silti tullishokkien takia, mutta toistaiseksi luvut eivät ole romahtaneet niin paljoa, kuin pahimmissa skenaarioissa olisi voinut tapahtua, Murto kertoo.
Lopullisia vaikutuksia joudutaan hänen mukaansa kuitenkin seuraamaan kesän yli.
Oikaisu 11.6.2025 klo 8.53: Kyseessä on osio 899, ei osio 889.