Hannu Hukkanen, Tomi Kuntze, Petri Laukkanen, Pasi Vallevuori ja Olli Laakkio.

Energy saving light

2014: Hannu Hukkanen, Tomi Kuntze, Petri Laukkanen, Pasi Vallevuori, Olli Laakkio

Salolaisen Ledil Oy:n koko yrityshistorian mittainen kehitystyö oikeutti vuoden 2014 insinöörityöpalkintoon. Sen kohteena on ollut led-valaisuun liittyvän optiikan kehittäminen niin, että hyötysuhde ja visuaalisuus säilyvät korkeimmalla mahdollisella tasolla.

Yritys perustettiin 2000-luvun alussa hyödyntämään tuolloin uusia, valkoisia teholedejä. Niiden ominaisuuksiin kuuluu, että valo lähtee tyypillisesti laajassa 120 asteen kiilassa, joten Ledil suuntasi huomionsa linssi- ja heijastintekniikkaan. Niiden avulla säteily taipuu kuhunkin käyttökohteeseen tarkoituksenmukaiseksi keilaksi, joka valaisee tehokkaasti pienellä sähköteholla.

Palkitut insinööri Hannu Hukkanen, diplomi-insinööri Tomi Kuntze, insinööri Petri Laukkanen, tekninen piirtäjä Pasi Vallevuori ja opiskelija Olli Laakkio ovat olleet mukana tuotekehityksessä jo sen varhaisvaiheista lähtien. Alalle ei ole täysin soveltuvaa koulutusta, sillä esimerkiksi perinteinen optiikka tarkastelee valon kulkua toisesta perspektiivistä.

Yleistäen voi sanoa, että kautta valaistuksen historian valoa on totuttu tuhlaamaan ja ongelmia on ratkottu watteja lisäämällä. Ledil on alusta lähtien pyrkinyt mahdollisimman korkeaan hyötysuhteeseen, jotta tuotetut fotonit jakautuisivat ihanteellisesti kohteena olevalle pinnalle. Tällä on huomattavaa merkitystä erityisesti siellä, missä sähköä on rajoitetusti saatavilla ja toisaalta kokonaisen kaupungin katuvalaistuksen tapaisissa, suurissa kohteissa.

Uranuurtajana maailmassa

Koska Ledil lähti mukaan teholedeillä toteutettujen valaisinratkaisujen kehittämiseen jo varhaisvaiheessa, yritys on ollut mukana myös alan standardointia luotaessa. Eräs näistä alueista on led-valoihin liittyvän liitintekniikan vakioiminen yhdessä maailman johtavien konnektorivalmistajien kanssa.

Palkittu ryhmä on ollut mukana myös uusien materiaalien ja työmenetelmien tuomisessa Suomeen. Näistä mainittakoon optinen silikoni, joka on ominaisuuksiltaan perinteistä akryylimuovia parempi linssimateriaali. Ledilin alihankkija Masamuovi on valmistanut maailman ensimmäiset, silikoniset standardilinssit Salossa. Lisäksi LEDiLin alihankkija Laukamo Somerolla käyttää standardiheijastajien valmistuksessa moderneinta tyhjömetallointiprosessia, joka sekin on maassamme uusi menetelmä.

Lähes puolet henkilöstöstä on tuotekehitystehtävissä, ja heidän työvoimakustannuksensa ovat noin 6,3 prosenttia yrityksen liikevaihdosta.

Kovassa nosteessa

Ledil on tunnustettu led-optiikan markkinajohtaja sekä teknologiassa että myynnin suuruudessa, ja tuotevalikoima on maailman laajin. Asiakkaina on Osramin, Philipsin ja Triluxin kaltaisia tunnettuja valaisinvalmistajia ympäri maailmaa. Globaali jakeluverkosto kattaa kaikki tärkeimmät markkinat, Suomesta ulos toimitettavien tuotteiden osuus on 99 prosenttia myynnistä.

Yrityksen tuotteista 85 prosenttia on linssejä ja 15 prosenttia on heijastajia. Suunnittelussa on korostettu modulaarisuutta, helppoa asennusta sekä valon tehokkuutta ja visuaalista laatua. Tuotteistoa kehitetään jatkuvasti, ja useimmiten aloite kehitystyöhön tuleekin asiakkaan suunnasta.

Viimeisten viiden vuoden aikana yrityksen työntekijöiden määrä on Salossa kohonnut kymmenestä 60 henkilöön, ja liikevaihto on kasvanut samassa tahdissa noin 18 miljoonaan euroon vuonna 2013. Vuodelle 2014 ennustetaan noin 40 prosentin kasvua myyntiin. Menestyksen salaisuus oli tarttua uuteen tekniikkaan mahdollisimman nopeasti ja tehdä herkeämättä tuotekehitystä sen ympärillä.