Vuonna 1989 palkittiin professori Seppo Säynäjäkangas.

Developing electronic measuring instruments and establishing a major business

1989: Seppo Säynäjäkangas

Sykemittari löytyi ladulta

Kempeleläinen valmentaja valitti 1976 hiihtoladulla tapaamalleen professori Seppo Säynäjäkankaalle, että urheilijoiden sykkeen mittaaminen käsivaralla on hidasta ja epätarkkaa. Markkinoilta tullut pyyntö johti elektronisen sykemittarin kehittämiseen.

Tutkimuksen ja tuotekehityksen seurauksena syntyi aluksi Sport Tester -sykemittari, joka oli avain nykyaikaiseen urheiluvalmennukseen. Sillä oli mahdollista seurata sydämen sykettä suorituksen aikana sekä analysoida mittaustuloksia jälkikäteen.

Mittarin avulla voitiin analysoida harjoituksen aiheuttamaa rasitusta suhteessa tavoitetasoon sekä todeta hapenottokyvyn ja rasituksen seurauksena mitattavaa anaerobista kynnystä (Conconi-testi).

Palkittuun sykemittariin kuului erillinen, rinnalle kiinnitettävä mittausosa ja ranteeseen kiinnitettävä laskenta- ja näyttöosa. Mittari oli ensimmäinen langattomasti toimiva alallaan koko maailmassa, ja se levisi nopeasti urheilijoiden ja valmentajien keskuuteen. Se saavutti suuren suosion myös kuntoilijoiden keskuudessa. Lisäksi siitä on kehitetty myös versio hevosten valmennukseen. Nykyisin tyypillisiä käyttäjiä ovat muiden muassa amatöörimaratoonarit.

Nykyisin sykemittareiden valmistukseen perustettu yritys Polar Electro Oy on laajentunut konserniksi, joka tuottaa laajaa mittareiden valikoimaa sekä harjoituksen tehostamiseen liittyviä tietokoneohjelmistoja. Uusissa mittarimalleissa on useita syketiedosta jatkojalostettuja käyttöä helpottavia ominaisuuksia, kuten automaattinen harjoitustason optimointi (OwnZone), sykemittaukseen perustuva kalorimittaus (OwnCal) ja lepotilassa toimiva kuntotason mittaus (OwnIndex). Polar sykemittareita on tähän mennessä valmistunut jo yli 10 miljoonaa kappaletta.

Konsernin vuoden 2000 liikevaihto on lähes 140 miljoonaa euroa, josta viennin osuus on 95 prosenttia. Konsernin palveluksessa on reilut 1200 henkilöä. Yritys on edelleen maailman markkinajohtaja alallaan ja sillä on tiivis yhteistyö maailman johtavien tutkimuslaitosten kanssa.