TkT Raimo Sepponen ja Acutscan.

Developing the ACUTSCAN magnetic resonance imaging device

1986: Raimo Sepponen

Kuvaileva magneettikenttä

Magneettikuvaus on röntgensäteiden ja ultraäänitutkimuksen ohella eräs niistä menetelmistä, joilla saadaan tarkkaa tietoa ihmiskehon sisällä tapahtuvista asioista vahingoittamatta tutkittavaa henkilöä.

Suomalainen magneettikuvauksen prototyyppi otettiin käyttöön Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa 1982. Se oli viiden ensimmäisen kliinisessä käytössä toimivan laitteen joukossa koko maailmassa.

Laite suunniteltiin alkuaan sisäisten verenvuotojen havaitsemiseen, sillä kuvauksessa käytettävä magneettinen resonanssi-ilmiö on hyvin herkkä kudosten vesipitoisuudelle. Lisäksi se havaitsee veden sitoutumisen valkuaisaineisiin, joka muuttuu tulehdusten ja kasvainten yhteydessä.

Suomalaisen Acutscan-magneettikuvauslaitteen kehityksessä astuttiin sikäli uusille urille, että magneettikentän kasvattamisen sijasta pyrittiin kehittämään ilmaisinosan herkkyyttä. Näin laitteen paikkaerotuskyky parani ja matalassa kentässä kudosmuutokset tulivat paremmin esille.

Nykyisin magneettikuvauslaitteita valmistamassa on noin 170 henkilöä ja myyntivauhti on noin sata avointa uuden sukupolven 0,23 T ProView laitetta vuodessa. Tutkimus ja valmistus tapahtuvat edelleen Suomessa, mutta yrityksen omistus on ulkomaisissa käsissä.

Nykyinen omistaja on Marconi Medical Systems, entinen Picker International. Se oli valmiiksi tunnettu lääketieteen alueella, ja sillä oli hyvä myynti- ja huolto-organisaatio kautta maailman.

Suomalaisomistuksessa magneettikuvauslaitteen markkinointi takerteli juuri verkoston ja tunnettuuden puutteesta johtuen.