Creanexin simulaattoriteknologiaa kehittävä tiimi simulaattorin äärellä.

He nostavat Suomen kilpailukykyä

|
Uutinen

SITP-finalistit 2022. Tässä ne ovat: neljä suomalaisen insinöörityön taidonnäytettä ja ihmiset tekniikan takana.

Kuva: Loppusuoralla. Creanexin simulaattoriteknologiaa kehittävä tiimi kisaa Suomalaisesta insinöörityöpalkinnosta.

Alla olevien linkkien kautta pääset tutustumaan neljään työryhmään, jotka ovat edistäneet huomattavasti teknistä osaamista Suomessa. Voit myös katsoa videolta työryhmien vastaukset kysymykseen, miten ne pelastavat maailman.

Työryhmistä yksi voittaa marraskuun lopussa 30 000 euroa ja Suomalaisen insinöörityöpalkinnon 2022 (SITP) tittelin. Palkinnon jakavat vuosittain Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF.

Suomalainen insinöörityöpalkinto 2022 -finalistit

Finalisti 1: GenomEra

Viime vuosina turkulainen Abacus Diagnostica on ennen kaikkea kehittänyt ja valmistanut pika-PCR-koronatestejä laboratorioihin ja sairaaloihin. GenomEra-niminen PCR-testijärjestelmä infektiotaudeille, kuten koronalle, ei vaadi puhdastiloja, erityiskoulutettua henkilökuntaa eikä pitkää odotusaikaa. GenomEralla tehdyn testin tulokset valmistuvat automaattisesti noin tunnissa.

Lue lisää ja katso video.

Finalisti 2: NL Camera

Helsinkiläisen Noiseless Acousticsin akustinen kamera muodostaa 124 mikrofonilla saamistaan ääni- ja ultraäänisignaaleista laskennan avulla ruudulleen kuvan, joka näyttää reaaliajassa käyttäjälle äänilähteiden suunnan. Asiakkaat käyttävät NL Cameraa sähkövikojen tunnistamiseen, ilma- ja kaasuvuotojen paikantamiseen sekä vuotojen suuruuden arviointiin esimerkiksi tehdastiloissaan ja jalostamoissa.

Lue lisää ja katso video.

Finalisti 3: OptiCalender Multinip

1990-luvun alussa syntyi Valmetin tehtaalla diplomityö, joka uudisti aikakauslehtipaperikoneiden pintakäsittelyteknologian. Juha Lipposen ja Pekka Koivukunnaksen patentoitu keksintö mahdollistaa aikakauslehtipaperikoneen monitelakalanterin telaston kuormittamisen niin, että jokainen tela kuormittuu yhtä paljon. Teknologiayritys Valmet on myynyt kalantereita arviolta miljardin euron arvosta.

Lue lisää ja katso video.

Finalisti 4: Simulaattoriteknologia

Tamperelaisen Creanexin simulaattorilla ihminen voi opetella esimerkiksi metsä- ja kaivoskoneiden käyttöä tai ajoneuvoyhdistelmien ja raitiovaunun ajamista. Creanexin erikoisalaa ovat simulaattorit, joissa on mukana simuloitavan työkoneen tai laitteen aito ohjausjärjestelmä. Tähän mennessä Creanex on toimittanut yli 600 koulutus- ja tuotekehityssimulaattoria ympäri maailman. 

Lue lisää ja katso video.

Suomalainen insinöörityöpalkinto 2022

Suomalainen insinöörityöpalkinto on palkinto ihmisille tekniikan takana. Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF ovat jakaneet palkintoa jo vuodesta 1980. Tutustu aiempiin voittajiin tästä.

– Suomalaisen insinöörityön tekijöiden palkitseminen ja esiin nostaminen ovat meille kunnia-asioita. Korkealaatuinen ja uutta luova insinöörityö on hyvinvointiyhteiskuntamme ennakkoehto, TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen sanoo.

Palkinnon saajaa sai ehdottaa kuka vain. TEKin teknologiavaliokunta valitsi neljä finalistia. TEKin ja TFiFin hallitukset päättävät voittajan, jonka julkaisemme marraskuussa 2022.

– Tänä vuonna valituissa finalisteissa näkyy tekniikan ja sen luovuuden ja ongelmanratkaisukyvyn laajuus. Finalistit tuovat ratkaisuja sekä ajankohtaisiin, että pitkän aikavälin haasteisiin, TFiFin toiminnanjohtaja Annika Nylander sanoo.