
Reaalipalkat laskivat
Tekniikan akateemiset TEKin jäsenten mediaanipalkka oli lokakuussa 2022 3,8 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Samaan aikaan kuluttajahinnat nousivat kuitenkin 8,3 prosenttia.

TEK: Diplomi-insinöörien ostovoima heikkeni – "Ostovoiman säilyttäviin palkankorotuksiin on varaa"
Diplomi-insinöörin mediaanikuukausipalkka nousi viime vuonna 3,7 prosenttia edellisvuodesta 5 420 euroon. Diplomi-insinöörien ostovoima kuitenkin heikkeni, koska samaan aikaan kuluttajahinnat nousivat 8,3 prosenttia. TEKin työmarkkinajohtaja Teemu Hankamäki perää yrityksiltä nyt vastuullisuutta.

Suuri osa teekkareista koulutusalansa töissä kesäisin
Suurimpien tekniikan koulutusalojen opiskelijoista valtaosa työskentelee koulutusalaansa vastaavissa töissä kesäisin. Uskollisimpia alalleen ovat kone- ja energiatekniikkaa opiskelevat, kertoo Tekniikan akateemiset TEKin opiskelijatutkimus. Parhaat kesäpalkat ovat ICT-alaa ja prosessi- ja materiaalitekniikkaa opiskelevilla.

Työttömyystilastot
Syyskuussa 2022 työttöminä tai kokonaan lomautettuna oli 2101 diplomi-insinööriä tai arkkitehtia. Määrä on laskenut vuodessa 15 %. Tekniikan jatkotutkinnon suorittaneita oli työttömänä tai lomautettuna 135. Kokonaan työttömiä diplomi-insinöörejä tai arkkitehteja oli syyskuussa noin 2,8 % vastaavasta työvoimasta.

Yritykselle tehty diplomityö tuo ulkomaalaiselle osaajalle työpaikan
Laadukas työllistyminen on neljä kertaa todennäköisempää kuin muualle tehdyn lopputyön kautta.

Työmarkkinatutkimus: Ulkomaille lähtö kannatti
Ulkomaille töihin lähteneistä Tekniikan alkateemiset TEKin jäsenistä lähes jokainen on tyytyväinen.

Vastavalmistuneiden työttömyys vähentynyt huimasti
Vastavalmistuneiden, työttömänä olevien tekniikan alan yliopistokoulutettuja määrä on laskenut vuodessa 29 prosenttia. Tammikuussa oli kokonaan työttömänä 83 henkilöä.

Yrittäjäjäsenten ansiot nousivat
Päätoimisten yrittäjäjäsenten mediaanivuosiansio oli viime vuonna 60 000 euroa. Edellisenä vuonna summa oli 53 500 euroa. Myös sivutoimiset yrittäjät kasvattivat ansioitaan.

Uudenmaan ja muun Suomen välillä vallitsee sitkeä palkkaero
Tekniikan akateemiset TEKin jäsenten palkat ovat noin kahdeksan prosenttia korkeammat Uudellamaalla kuin muualla Suomessa. Ero ei ole muuttunut miksikään vuosiin.

Työmarkkinatutkimus 2021
Diplomi-insinöörin mediaanipalkka vakituisessa työsuhteessa oli vuoden 2021 lokakuussa 5 225 euroa ja keskipalkka 5 687 euroa. Työmarkkinatutkimus luotaa tekkiläisten työelämää ja palkkoja.
Diplomi-insinöörin tunnelma koheni ja palkka nousi 5 225 euroon
Diplomi-insinöörit pitävät nyt työpaikkansa tilannetta ja omaa tilannettaan lähitulevaisuudessa selvästi parempana kuin vuotta aiemmin.

Kielivaatimukset ja ennakkoluulot hankaloittavat maahanmuuttajien rekrytointia tekniikan alalla
Maahanmuuttajilla on tunnetusti huonompi työmarkkinatilanne kuin suomalaisilla. Monet heidän kohtaamansa haasteet työmarkkinoilla johtuvat rekrytointikäytännöissä ja palkkaamisperusteissa esiintyvästä syrjinnästä ja ennakkoluuloista.

Palkkaero kasvaa matkalla johtoon
Naisten ja miesten mediaanipalkoissa on eroa. Mediaanimies tienaa 7 000 euroa vuodessa enemmän kuin mediaaninainen. Ylimmässä johdossa ero on 15 000 euroa.
Vastavalmistuneiden palautekysely 2020
Korona vaikutti vuonna 2020 valmistuneiden työllistymiseen ja näkyi hieman myös opintojen viivästymisessä. Valmistuneet ovat kuitenkin edelleen erittäin tyytyväisiä tutkintoonsa. TEK ja tekniikan alan yliopistot kartoittavat kyselyllä vastavalmistuneiden ajatuksia työstä ja opiskelusta.

Onko korona tuonut työelämään myös jotain hyvää?
Korona siirsi monet korkeasti koulutetut ryminällä etätöihin. Akava Worksin tutkimuksen mukaan etätyö vähensi työn kognitiivista kuormitusta. TEKin työmarkkinatutkimuksessa puolestaan nousi esiin parempi työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen.