TEK tutkii: Kansainväliset osaajat

Miten työelämä muuttuu, kun tekniikan ala kansainvälistyy? Löytyykö kansainvälisille opiskelijoille Suomesta ura ja millaista on rakentaa Suomessa elämä maahanmuuttajana? Tietoa löytyy TEKin tutkimuksista.

Opiskelijoita kävelee rappusissa.

Yritykselle tehty diplomityö tuo ulkomaalaiselle osaajalle työpaikan

Ratkaiseva vaihe ulkomaalaisen opiskelijan työllistymisessä ja Suomeen jäämisessä on diplomityön tekeminen yritykselle. Näin tehdessään EU:n ulkopuolelta tuleva opiskelija saa hyvin koulutustaan vastaavan työpaikan neljä kertaa todennäköisemmin kuin jos diplomityö on tehty muualle kuin yksityiselle sektorille. Tulos käy ilmi Tekniikan akateemiset TEKin Graduate Survey -kyselystä.

Lue lisää
People in an office

Kielivaatimukset ja ennakkoluulot hankaloittavat maahanmuuttajien rekrytointia tekniikan alalla

Maahanmuuttajilla on tunnetusti huonompi työmarkkinatilanne kuin suomalaisilla. Monet heidän kohtaamansa haasteet työmarkkinoilla johtuvat rekrytointikäytännöissä ja palkkaamisperusteissa esiintyvästä syrjinnästä ja ennakkoluuloista.

Lue lisää

Vastavalmistuneilla on kahdet työmarkkinat

Suomalaisten ja kansainvälisten opiskelijoiden työtilanteet näyttävät hyvin erilaisilta valmistumisen hetkellä. Erityisesti kontaktien puute hankaloittaa kv-opiskelijoiden työllistymistä.

Lue lisää