Toimistoissa alkaa taas olla työntekijöitä – jos ei ihan entiseen malliin, niin kuitenkin enemmän kuin pari vuotta sitten.
Monissa työpaikoissa on asetettu erilaisia pelisääntöjä läsnäololle. Markkinointijohtaja Karri HautanenTechnopoliksesta kannustaakin yrityksiä selvien pelisääntöjen luomiseen.
"Esimerkiksi 3+2 tai 4+1, eli 3-4 päivää toimistolla ja 2-1 päivää kotona. Säännöt ovat hyviä, se selkeyttää tilannetta kaikille", Hautanen sanoo.
Technopoliksen yrityspuistoissa ei mitata, paljonko ihmisiä on päivittäin toimistoissa, mutta muita merkkejä aktiivisuudesta löytyy.
"Meillä esimerkiksi neuvotteluhuoneita varataan enemmän kuin aiemmin. Samoin myytyjen ravintola-annosten määrä on korkeampi kuin ennen koronaa."
Syy lounastajien kasvaneeseen määrään on luultavasti yhteisöllisyys, Hautanen arvioi. Toimistolle ei ehkä tulla joka päivä, mutta niinä päivinä kun tullaan, mennään myös yhdessä syömään omien eväiden sijaan.
Hautanen tietää, että päivän ruokailulla on iso merkitys koko toimistokokemukselle. Technopoliksella on eri toimipisteissään noin 30 ravintolaa. Ravintoloiden onnistumista mitataan esimerkiksi happy or not -laitteella päivittäin.
"Olemme miettineet paljon näitä mittauksia", Hautanen sanoo. "Me myös palkitsemme ravintoloitsijaa onnistuneesta palautteesta."
Palautteenannon kulttuuria
Technopolis uskoo palautteeseen. Yrityksessä on tavoitteena haastatella joka vuosi 50 prosenttia asiakkaista.
"Näin olemme vähitellen saaneet palautteenannon kulttuuria taloomme", kertoo Karri Hautanen. Hän muistuttaa, että valittaminen on itse asiassa palvelus vuokranantajille, sillä se johtaa parempaan palveluun.
Asiakkailta saatu negatiivinen palaute kulkeutuu heti asiasta vastaavalle henkilölle, jonka tehtävänä on saada aikaan korjausliike.
"Tällainen palautekulttuuri johtaa itseohjautuvuuteen ja säästää jopa ikäviltä keskusteluilta", Hautanen toteaa.
LUE MYÖS:
Suora arviointi ja numeraalinen palaute aiheuttavat ihmisissä myös pelkoa.
"Mutta jos ongelmatilanteen hoitaa hyvin, tyytyväisyys on jopa parempi sen jälkeen", Hautanen sanoo.
"Nyt myös osaamme mitata ja hyödyntää saamaamme tietoa. Jos asiakastyytyväisyys lähtee alaspäin, pystymme tekemään nopeita korjausliikkeitä.”
Keskimäärin asiakkaat viipyvät Technopoliksen tiloissa kahdeksan vuotta. Tämä on Hautasen mukaan hyvä tulos, varsinkin kun yritys tekee vuokralaistensa kanssa melko lyhyitä, noin kolmen vuoden sopimuksia.
"Haluamme tarjota joustavuutta asiakkaille."
Talojen täyttöastetta Hautanen ei kerro, hän sanoo vain, että asiat ovat "erittäin hyvällä tolalla".
Arvaamaton tulevaisuus
Koronalla oli omat vaikutuksensa, mutta lopulta ne jäivät pienemmiksi kuin alussa pelättiin.
"Meillä oli tiettyjä pelkoja vuonna 2020, mutta lopulta tilojen koko on pysynyt aika lailla samana monilla vuokralaisilla. Toimistolla olevien ihmisten määrä on kuitenkin pienentynyt, ja siksi nyt kaivataan enemmän monenlaisia tiloja ja pieniä neuvotteluhuoneita."
Technopoliksella on toimipisteitä Suomessa kolmella paikkakunnalla: pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Oulussa.
Yrityksellä on ollut yrityspuistot myös Jyväskylässä, Lappeenrannassa ja Kuopiossa, mutta se on luopunut niistä.
Lisäksi yrityksellä on yrityspuistot Tallinnassa, Vilnassa, Tukholmassa, Göteborgissa, Oslossa ja Luxemburgissa.
”Halusimme Luxemburgilla testata, miten konseptimme toimii Pohjoismaiden ulkopuolella. Hyvin se toimii, siellä on meidän kolmanneksi korkein täyttöaste”, Hautanen kertoo.
Tulevaisuus on Hautasen mukaan vielä erittäin arvaamaton.
”Markkina on sellainen, ettei pysty ollenkaan ennakoimaan mitä tapahtuu. Pääkaupunkiseudulla on miljoona neliötä tyhjää toimitilaa, nyt pitäisi vain saada se hyvään käyttöön.”