
Digitaalisen muutoksen konsulttiyhtiö, Tampereella pääkonttoriaan pitävä Gofore kävi kevään aikana muutosneuvottelut, jotka johtivat 80 henkilön vähennyksiin. Irtisanottavat ovat työskennelleet sekä asiantuntijoina että yhtiön hallinnossa.
Alun perin yhtiö piti vähennystarpeena 95 henkilötyövuotta. Vähennysten jälkeen yhtiöön jää noin 1 400 työntekijää, joista yli puolet työskentelee Suomessa.
Muutosneuvottelujen piti kestää pidempään, mutta ne supistuivat lopulta neljään viikkoon. Tätä pidetään yhtiössä niin työnantaja- kuin työntekijäpuolellakin hyvänä asiana: epävarmuuden aika eli ”löysässä hirressä roikkuminen” lyheni alun perin suunnitellusta kahdella viikolla.
Goforen toimitusjohtaja Mikael Nylund kuvaa neuvotteluja hyvähenkisiksi.
– Keskustelimme asioista avoimesti. Puolin ja toisin osoitettiin ymmärrystä toistemme näkemyksille.
Samantyyppisesti neuvotteluilmapiiriä luonnehtii pääluottamushenkilö Staffan Österholm.
– Muutosneuvottelut vietiin mielestäni tyylikkäästi läpi. Ne olivat aidot, rehelliset keskustelut enkä koe, että lopputulos olisi syntynyt ylhäältä tulevan sanelun tuloksena. Työntekijäpuolen kysymyksiin vastattiin reilusti.
Österholmin mukaan työntekijäpuolen neuvottelijat saivat henkilöstöltä kiitosta siitä, että he pystyivät vaikuttamaan lopputulokseen.
– Neuvottelujen sutjakasta sujumista edesauttoi epäilemättä se, että me olemme yrityskohtaisen työehtosopimuksen rakentamisprosessissa kehittäneet neuvottelutaitojamme ja yhteydenpitoa työnantajaan. Ilman kokemusta yrityskohtaisista TES-neuvotteluista olisivat muutosneuvottelut sujuneet varmasti takkuisemmin.
Muutosturvan muoto löytyi keskustellen
Staffan Österholmin mukaan työnantaja tarjoaa muutosturvana työntekijöille koulutustukea, jolla omaa osaamistaan voi päivittää.
– Alalla on muutosvauhti niin kova, että lisäkoulutus on monelle todellakin tarpeen.
Irtisanomisaika vaihtelee sen mukaan, kuinka kauan asianomainen on ollut yhtiön palveluksessa.
– Lyhimmillään se on yksi kuukausi ja pisimmillään puoli vuotta. Kaikkien irtisanottujen työvelvoite loppui kuitenkin jo kesäkuun alussa eli ennen kuin irtisanomisaika kului umpeen, Österholm summaa.
Toimitusjohtaja Nylund ei paljasta muutosturvan euromääräisiä summia.
– Osana neuvotteluja keskustelimme luottamushenkilöiden kanssa siitä, millaiset muutosturvan muodot ovat sellaisia, joita irtosanomisten kohteeksi joutuva henkilöstö tarvitsee ja arvostaa. Tämän priorisointikeskustelun perusteella rakennettiin paketti, johon sisältyy muun muassa räätälöityjä palveluita kouluttautumiseen sekä työnhakuun liittyvään valmennukseen, Nylund kertoo.
– Tämän lisäksi koettiin tärkeäksi, että kaikilla on taloudellinen turva vähintään kesän yli, jolloin työmarkkina on hiljaisempi. Käytännön elämää helpottamaan on huolehdittu työnhakuun tarvittavista fasiliteeteista ja tehty kiitelty tukisivusto, jossa on räätälöidyt ohjeet muutosturvaan ja muun muassa vertaisvinkkejä.
Uuden työn löytäminen ei ole irtisanotuille välttämättä helppoa.
– Monissa IT-alan yrityksissä on ollut muutosneuvotteluja, joten asiantuntijoiden kysyntä ei ole nyt lainkaan niin kiihkeää kuin se oli vielä taannoin, Österholm arvioi.
– Sen lisäksi alan muutos on nyt niin nopeaa, että vanhoja oppeja pitää täydentää uusilla.
Taustalla kysynnän hiipuminen
Mikael Nylund kertoo muutosneuvottelujen käyneen välttämättömiksi sen jälkeen kun heikomman kysynnän jakso oli kestänyt jo vuoden verran. Viime vuosi oli ensimmäinen tilikausi kahteenkymmeneen vuoteen, kun liikevaihto ei enää kasvanut. Kysyntä on ollut heikkoa erityisesti laadunvarmistuksessa ja ohjelmistotuotannossa.
– Viime vuosi tsempattiin erilaisin konstein läpi, mutta nyt oli mentävä muutosneuvotteluihin. Konstit loppuivat.
IT-alalla Goforen muutosneuvotteluita on kommentoitu toteamalla, että ajat ovat ilmeisesti tosiaan vaikeita, jos jopa alan johtava yritys joutuu irtisanomaan työntekijöitään.
– Maailman tilanne vaikuttaa taustalla. Meillä on ollut viime aikoina paljon vapaata kapasiteettia eli yrityskielellä ”penkkiä”, joten tällaiseen ratkaisuun oli pakko mennä.
Tarve uudenlaiselle asiantuntijuudelle jatkuu
Goforen toimitusjohtaja Mikael Nylund on samaa mieltä kuin pääluottamushenkilö Staffan Österholm: liiketoimintaympäristö on muutoksen tilassa. Asiantuntijoilta vaaditaan uudenlaisia taitoja.
– IT-alan yrityksissä yleisemminkin on osaamista, joka ei välttämättä vastaa asiakaskunnan tämän hetken tarpeita. Esimerkiksi ohjelmistotuotannon puolella ei enää kysytä entiseen malliin räätälöityjä asiakaskohtaisia tietojärjestelmiä, jotka ovat olleet meidän ydinosaamisaluettamme, Mikael Nylund sanoo.
– Nykyisin asiakkaamme haluavat tehdä asioita tehokkaammin ja kysyntää on nyt enemmän ERP-toiminnanohjausjärjestelmien suunnassa. Kysyntää on nyt siirtynyt myös dataan ja tekoälyyn liittyviin palveluihin. Kyberturvallisuus-, arkkitehtuuri- sekä projekti- ja teknologiajohtamisen palvelut vetävät niin ikään.
Alan työllisyystilannetta Nylund kuvailee niin, että samanlaista kilpailua koodareista ei enää ole kuin mitä nähtiin muutama vuosi sitten. Päinvastoin työvoiman saatavuus ei yleisesti ottaen ole ongelma.
– Sen sijaan ongelmana on se, että tarjolla oleva työvoima ei vastaa asiakaskunnan kysyntää.
Nylund ottaa esimerkiksi yhä keskeisempään asemaan nousevan tekoälyn.
– AI:n hyödyntäminen on tämänkaltaiselle yhtiölle aivan avainkysymys.
Maailmantilanne huolestuttaa
Sekä toimitusjohtaja että pääluottamushenkilö ovat avoimesti huolissaan maailmantilanteesta ja sen vaikutuksesta liiketoimintaan ja työllisyyteen. Sota Ukrainassa ja Yhdysvaltain arvaamaton tullipolitiikka eivät suinkaan lisää luottamusta tulevaisuuteen yleensä ja taloustilanteeseen erityisesti.
– Miten markkinatilanne tästä eteenpäin kehittyy, on suuri arvoitus. Maailmassa on nyt rauhatonta eikä taloustilanne käänny parempaan ellei maailmantilanne muutu, arvioi Staffan Österholm.
– Yhdysvaltain tempoileva tullipolitiikka vaikuttaa suoraan suomalaisten vientiyritysten liiketoimintamahdollisuuksiin, mikä taas säteilee IT-palvelujen kysyntään.
Kun Euroopassa nyt lisätään puolustusmenoja, saattaa se toimitusjohtaja Nylundin mukaan toisaalta poikia alalle lisäkysyntää.
– Uskomme, että puolustusteollisuus on mukana digitaalisessa kehityksessä. Esimerkiksi droonien sensoreilla pystytään hankkimaan tilannekuvaa ja se on olennainen osa nykyaikaista sodankäyntiä. Kokonaan oman pohtimisensa arvoista on se, kuinka iloinen ja eettisesti kestävä asia on se, että sotaan varustautuminen tuo alalle lisäkysyntää.
TEK-lehti on seurannut Goforen tee-se-itse-TESin käyttöönottoa ja käyttöä jo pitkään. Lue lisää aiheesta: