Keskeisellä vientialalla, teknologiateollisuudessa, aloitetaan palkkaneuvotteluja tällä ja ensi viikolla.
Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien työehtosopimusneuvottelut alkavat virallisesti torstaina ja pian alkamassa ovat myös muun muussa insinöörejä koskevat ylempien toimihenkilöiden neuvottelut.
Usein yleistä palkankorotusten linjaa osaltaan määritelleitä keskeisiä teknologiateollisuuden työehtosopimuksia on päättymässä marraskuun lopussa.
Työehtosopimuksissa olennaisia palasia ovat niiden kesto ja kustannusvaikutus. Kustannusvaikutukseen vaikuttavat niin palkkojen nimelliskorotukset kuin työehtoihin vaikuttavat tekstimuutokset, joilla on taloudellinen vaikutus.
Millaisia palkankorotuksia ensi vuodelle saatetaan sitten nähdä?
Esimerkiksi Suomen Pankin ennusteissa keskeinen taustaoletus on, että reaalipalkat nousevat lähivuosina suunnilleen samaa tahtia tuottavuuden kanssa. Suomen Pankki ei ota ennusteessa kantaa siihen, millaisia uudet työehtosopimukset tulevat olemaan.
Ansiokehityksessä pitää huomioida sopimuskorotusten ohella palkkojen liukumat ja työnantajien kustannuksiin vaikuttavat esimerkiksi sosiaalivakuutusmaksujen muutokset.
Suomen Pankin kesän ennusteessa käytettyjen oletusten pohjalta voi pyrkiä karkeasti haarukoimaan tilannetta. Ennusteessa ansiotaso nousee ensi vuonna 2,9 prosenttia ja vuonna 2026 se nousee 2,6 prosenttia.
Palkkojen liukumat ovat Suomessa viime vuosina olleet normaalisti karkeasti noin 0,5 prosenttia. Lisäksi muun muassa työnantajan sivukuluissa tapahtuu muutoksia.
Ansiotason nousu 2,9 prosentilla voisi tarkoittaa esimerkiksi noin 2–2,5 prosentin sopimuskorotuksia ensi vuonna.
Luonnollisesti kokonaisuuteen vaikuttaa hyvin monia asia.
Insinööriliitto: Reilun parin sadan euron korotus
Insinööriliitto kertoi kesäkuussa, että se tavoittelee syksyn neuvottelukierroksella jäsentensä ostovoiman kasvua. Insinööriliiton mukaan tämä tarkoittaa viiden prosentin tuntumassa olevia palkankorotuksia ensi vuodelle.
Insinöörien mediaanipalkka on vajaassa 4 500 eurossa kuukaudessa, joten liiton tavoitteena on reilun parin sadan euron korotus insinöörien keskivertopalkkaan.
Ainakin teoriassa palkankorotusten osalta ovat mahdollisia hyvin monenlaiset ratkaisut.
Esimeriksi pari vuotta sitten Suomessa käytiin jonkin verran keskustelua siitä, että Ruotsissa käytetään joskus numerottomia työehtosopimuksia. Tämä tarkoittaa sitä, että sopimuksessa ei linjata palkankorotusten tasosta. Työehtosopimuksessa sovitaan muista asioista ja lisäksi linjataan, että korotuksista neuvotellaan paikallisesti tarkemmin. On hyvä muistaa, että Suomen ja Ruotsin työmarkkinamalleissa on isojakin eroja.
Palkkaneuvotteluja jo keväällä
Työmarkkinakierros on alkamassa nyt, mutta palkkaneuvotteluja käytiin viime keväänäkin, muun muassa metsäteollisuudessa. Metsäyritysten ja Paperiliiton yrityskohtaisten ja toimialakohtaisten sopimusten tarkkoja kustannusvaikutuksia ei ole kerrottu julkisuuteen.
On hyvä huomata, että eri alojen sopimusten viime vuosien askelluksessa on ollut eroja. Toissa kierroksella paperiteollisuuden korotukset olivat monissa sopimuksissa varsin maltilliset lopulta toteutuneeseen inflaatiokehitykseen nähden.
Työmarkkinoilla moni on ollut kiinnostunut siitä, missä määrin rapsakampia tällä kierroksella paperiteollisuudessa sovitut ratkaisut mahdollisesti ovat olleet.
Joidenkin työmarkkinalähteiden arviot ovat antaneet viitteitä siitä, että selviä korotuksia on maksettu. Tarkkojen analyysien tekeminen on kuitenkin vaikeaa ilman tietoa sopimusten alkuajankohdasta, sopimusten kestosta, korotusten jaksotuksesta ja tekstimuutoksista.
Olennainen kysymys on, miten yleinen linja työmarkkinoilla määritellään. Perinteisesti yleistä linjaa on usein haettu isojen vientialojen, teknologiateollisuuden, kemianteollisuuden ja metsäteollisuuden ratkaisuista. Metsäteollisuudessa on siirrytty yrityskohtaisiin ja liiketoimintakohtaisiin sopimuksiin.
Viime työmarkkinakierroksilla päänavausta ja yleistä linjaa ovat paljon määritelleet teknologiateollisuuden ja kemiateollisuuden valtakunnalliset sopimukset.
Kauppalehti kysyi viime syksynä valtakunnansovittelija Anu Sajavaaralta, onko perusteltua määritellä edelleen yleinen linja valtakunnallisista sopimuksista.
”Se on aika luontevaa, koska meillä ei ole kovin paljon tietoa yrityskohtaisista sopimuksista. Sanoisin, että ainakin vielä tässä työmarkkinoiden kehitysvaiheessa se yleinen linja tulee valtakunnallisista sopimuksista”, Sajavaara sanoi vajaa vuosi sitten.