Amerikan tämän hetken kysytyimpiin kuuluva puskuritarra kertoo kansakunnan tilasta enemmän kuin ehkä arvaisikaan. Erityisesti Teslan omistajat ovat ahkerasti liimanneet sähköautojensa puskuriin viestiä, joka kuuluu suunnilleen seuraavasti: ”Hankin tämän, ennen kuin tajusin että Elon on kaheli.”
Elon Muskin nousu maailman rikkaimmaksi ihmiseksi ennen viidenkympin iän merkkipaalua osoittaa kieltämättä eräänlaista luovaa hulluutta. Tämä tuskin tarranliimaajia häiritsee.
Epäilemättä syyt liittyvät hänen suhteeseensa Yhdysvaltain nykypolitiikan ristiriitaisimpaan hahmoon Donald Trumpiin, jonka voitokasta vaalikampanjaa Musk tuki noin 100 miljoonalla dollarilla sekä omistamansa pikaviestipalvelu X:n koko tulivoimalla.
Monen silmissä tämä tekee Teslan pääjohtajasta langenneen enkelin. Mies, joka mullisti kokonaisen teollisuudenalan ja tarjosi maailmalle mahdollisuuden sähköautoillaan, näyttää kääntäneen täydellisesti takkinsa.
Liberaalien lemmikki
On oikeastaan vaikea käsittää, kuinka lyhyen ajan kuluessa kaikki onkaan tapahtunut. Teslan ensimmäinen sarjavalmisteinen sähköauto Model S tuli kaupalliseen levitykseen vuonna 2012.
Muskista tuli nopeasti edistyksellisten piirien lemmikki. Varhaisvuosien Musk oli kaikkea sitä, mitä itärannikon liberaalipiirit ja länsirannikon digihipsterit saattoivat toivoa.
Hänet nähtiin dynaamisena ja kaikkea muuta kuin kaavoihin kangistuneena yritysjohtajana, joka valjasti poikkeukselliset kykynsä ikään kuin yhteisen hyvän eteen.
Teslan – ja Muskin – ansiosta sähköautoilusta tuli varteenotettava vaihtoehto ilmastoa kuormittaville polttomoottoreille. Eikä tässä kaikki. Lähes yhdellä iskulla sähköautoilusta tuli myös muodikasta ja elämyksellistä.
Elon-kultti
Syvempiäkin merkityksiä syntyi. Sähköauto kertoi omistajansa edistyksellisyydestä ja tiedostavuudesta – siitä tuli teknouskovaisten ja liberaalien yhteinen statussymboli. Sähköautosta tuli statement eli kannanotto.
Kaikki nämä kulttuuriset ja sosiaaliset ulottuvuudet kiteytyivät erityisesti Teslan nimeen ja logoon – sekä Elon Muskiin, joka persoonallisen vetovoimansa ansiosta kohosi nopeasti kasvavan Tesla-heimon päälliköksi ja tiennäyttäjäksi.
Elon-kulttia kasvatti myös henkilökohtainen Twitter-tili, jota hänen opetuslapsensa herkeämättä seurasivat. Heille Elon Musk oli yhtä kuin Tesla, yhtiön ruumiillistuma.
On vaikea nimetä yhtäkään yritysjohtajaa, jonka persoonallisuus nivoutuisi yhtä voimakkaasti yhtiön synnyttämiin mielikuviin. Ehkä juuri siksi niin moni amerikkalainen nielee pettymystään puskuritarraa liimatessaan.
Toiseen leiriin
Inhimillisesti katsoen Elon Muskin on ollut mahdoton toteuttaa kaikkia häneen henkilökohtaisesti ja Teslaan yleisemmin kiinnitettyjä toiveita. Pelastajaksi hänestä ei ole ollut, kaikista miljardeista huolimatta. Olennaista on, että Tesla on ollut edistystä kuvastava brändi. Jonkinlainen lupaus paremmasta tulevaisuudesta, jota Musk on kaikessa ristiriitaisuudessaan edustanut.
Nämä haaveet ovat nyt monen mielissä rauenneet. Mitä pitäisi ajatella Vladimir Putinin kätyrin kuljettamasta, konetuliaseella varustetusta Tesla Cybertruckista? Tai Elon Muskin haahuilusta salaliittoteoreetikkojen miehittämässä, drill baby drill -sloganeita latelevan presidentin hovissa?
Karismaattisia johtajia
Näennäisestä epäsuhdasta huolimatta tätä kaksikkoa yhdistää kuitenkin eräs yhteinen piirre. Trump ja Musk ovat karismaattisia johtajia, joiden persoona on osoittautunut instituutioita suuremmaksi. Trump muokkasi republikaanipuolueesta itselleen uskollisen lahkon, jonka on alistanut varsin tehokkaasti valtaansa.
Samalla tavoin Musk muokkasi karismallaan Teslasta itsensä näköisen yhtiön. Logiikan kääntöpuolena on, että Muskin viimeaikaiset henkilökohtaiset valinnat vaikuttavat vääjäämättä koko yhtiön julkisuuskuvaan ja siihen, minkälaisessa valossa Tesla brändinä tällä hetkellä koetaan.
On vaikea sanoa, kuinka avosylin polttomoottori- ja avolavakansa ottaa vastaan Trumpin leiriin siirtyneen ”tuhlaajapojan”. Jää nähtäväksi, tuleeko maga-perheestä Teslan uusi tuki ja turva.
Sen sijaan moni Teslan valintaa aiemmin edistyksellisenä kannanottona pitänyt saattaa kokea, että sama brändi edustaa nyt kaikkea sitä, mille sen alun perin ainakin kuviteltiin tarjoavan vaihtoehdon. Puskuritarrat saattavat tehdä kauppansa jatkossakin.