Vanhan pörssiviisauden mukaan sykliset teräsyhtiöt eivät ole osta ja pidä -osakkeita. Sen sijaan niitä ostetaan arvostuksen ollessa alhainen ja myydään syklin huipulla, kun aliarvostus on korjaantunut.
Vaikeampaa on sanoa, kuinka pitkä alakulon jakso milloinkin on, ja miten kaupat kannattaa ajoittaa. Tällä hetkellä sekä SSAB:n että Outokummun arvostukset näyttävät joka tapauksessa matalilta. Yhtiöt eivät ole suoria kilpailijoita keskenään, sillä kummankin yhtiön teräslaadulla on eri käyttökohteet, mutta suhdanteissa yhtiöt kulkevat usein samaa matkaa.
Teräsyhtiöihin sijoittavalta vaaditaankin riskinsietokykyä, koska makrotalous vaikuttaa voimakkaasti niiden kurssikehitykseen.
Handelsbanken kuvasi SSAB:n arvostusta hiljattain raportissaan ”lähes järjettömäksi”.
"Vaikka emme usko, että 50 miljardin Ruotsin kruunun investointi Luulajassa parantaa osakkeenomistajan arvoa, pidämme osakkeen nykyistä arvostusta lähes järjettömänä.”
Pankin mukaan osakkeen arvostus on pohjamudissa, ja nyt on oston paikka.
Handelsbanken toteaa, ettei elpymisen merkkejä ole vielä näkynyt Euroopassa ja Yhdysvalloissa teräksen kysynnässä, erityisesti rakennusteollisuudessa, autoteollisuudessa ja palvelukeskuksissa. Kolmannen kvartaalin tuloskin näyttää siis vielä heikolta, mutta pankki uskoo, että heikot luvut on jo pitkälti hinnoiteltu osakkeeseen.
Handelsbanken uskoo EU:n ja USA:n teräsmarkkinan elpyvän ensi vuonna.
OP puolestaan nosti SSAB:n syyskuussa pörssitutkaansa, jossa pankki nostaa esiin kiinnostavia osakkeita. Myös OP:n suositus SSAB:n osakkeelle on ”osta”.
OP:n mukaan SSAB:n osakkeeseen on hinnoiteltu vahvasti lyhyen aikavälin epävarmuustekijöitä. Yhtiö on toki kärsinyt heikosta metallien kysynnästä ja laskevista teräksen hinnoista.
Korkojen laskun pitäisi kuitenkin piristää syklistä sektoria, ja syklisillä osakkeilla on tapana reagoida nopeasti, kun talousnäkymät alkavat parantua.
OP:n analyytikko Cargo Gylling seuraa sekä Outokumpua että SSAB:ta. Hän muistuttaa, että yhtiöillä on eri tuotevalikoimat, vaikka ne toimivat samalla teollisuuden alalla. Se vaikuttaa vahvasti vertailukelpoisuuteen.
”Pandemia-ajan terässyklin huippu auttoi näitä yhtiöitä pääsemään veloistaan, ja niitä pitäisi katsoa eri silmin kuin viisi tai kymmenen vuotta sitten”, Gylling sanoo.
Gylling uskoo, että SSAB:n osakkeeseen on hinnoiteltu lyhyen aikavälin heikkoutta turhankin vahvasti.
”SSAB:n osakkeen hinta heijastaa hyvin paljon epävarmuutta markkinatilanteesta, mutta samalla huomattavista investoinneista ja niihin liittyvistä riskeistä. Syklin yli katsova ja paraneva tulostaso on kuitenkin voinut jäädä vaille huomiota.”
OP:n mukaan myös Outokummun osake kuitenkin hinnoittelee lyhyen aikavälin heikkoutta hyvin vahvasti. Myös Outokumpua painaa yhä heikko kysyntä markkinoilla ja lisääntynyt tarjonta kiristää hintoja. Nykyisillä hintatasoilla molemmat yhtiöt ovat OP:n mukaan kuitenkin ostopapereita.
USA:n presidentinvaaleissa tilaisuus
SSAB ja Outokumpu voivat kumpikin hyötyä myös Yhdysvaltojen marraskuun presidentinvaaleista, koska presidenttiehdokkaiden linjaukset julkisten infrahankkeiden ja teräksen tuontitullien lisäämisestä hyödyttäisivät toteutuessaan paikallisia tuottajia.
Sekä Outokummulla että SSAB:lla on tuotantolaitokset Yhdysvalloissa.
Myös Inderes pitää Outokummun riski-tuottosuhdetta houkuttelevana. Inderesin näkemys perustuu osakkeen tämän hetkiseen hyvin matalaan arvostukseen ja siihen, että suhdanteet tapaavat aina myös kääntyä.
”Arvostus on historiallisen matala, ja kun aikaisemmin on oltu syklin pohjassa, riskiä on nostanut huomattavan kokoinen nettovelka, jota nyt ei ole”, analyytikko Petri Gostowski sanoo.
Kun terässektorin heikon suhdanteen mahdolliseen käänteeseen ei ole vielä tullut kunnon tukea, se on aiheuttanut sijoittajissa varovaisuutta, mikä on heijastunut yhtiöiden kurssikehitykseen. Kilpailu Kiinasta tuo oman mausteensa soppaan.
”Lyhyellä aikavälillä molemmilla on vielä pehmeyttä. Vahvempi tuloskasvu kohdistuu arviomme mukaan vuoteen 2025, riippuen talouskasvun kehityksestä”, Gylling sanoo.
SSAB:n suhteen euromääräisen sijoittajan kannattaa muistaa myös mahdollisuus hyötyä valuuttakursseista. Ruotsin kruunu on ollut pitkään heikko.
Outokummun kohdalla kysymys kuuluu, pystytäänkö nykyistä osingonjakopolitiikkaa kasvavasta osingosta ylläpitämään eri suhdannesykleissä. SSAB jakaa osinkona 40 prosenttia nettotuloksesta, mikä antaa hieman pelivaraa suhdanteissa.
Outokumpu pääsi Arvo Suomi-rahastoon
Proprius Partnersin Arvo Suomi-rahaston salkkuun on poimittu Outokumpua, muttei SSAB:ta.
”Toimitusjohtaja Heikki Malisen aikana on lopultakin tehty se, mitä olisi ehkä toivonut jo aiemmin, eli velkoja on maksettu pois, ja yhtiö on käytännössä nettovelaton”, toteaa salkunhoitaja Mika Heikkilä.
Velkataakka ei paina myöskään SSAB:ta, mutta yhtiö panostaa isosti vihreään teräkseen.
”Siitä voi tulla kilpailutekijä, mutta investoinnit on ensin maksettava, ja sitä kautta yhtiö jonkin verran velkaantuu. Jos ostaa suhdannepelinä, investointien ajoitus ratkaisee.”
Heikkilä toteaa kummankin osakkeen kuuluvan sykliseen koriin, joita ei osteta ikuisiksi omistuksiksi.
”Omistamme lähtökohtaisesti sillä ajatuksella, että seuraavassa syklissä treidaamme ne ulos. Kyseessä on massatuotanto, jota tehdään isoilla volyymeilla, ja kilpailu on todella kovaa, ennen kaikkea Kiinan tuotantoa vastaan.”
Outokumpua hankittiin salkkuun meneillään olevasta sektorin matalasuhdanteesta loppukeväästä.
Heikkilä toteaa kummankin yhtiön maksavan hyvää osinkoa tätä nykyä, kun myös Outokumpu uusi osinkopolitiikkaansa vuonna 2022 saatuaan velkansa maksettua. Osingoilla pyritään myös tasaamaan kovaa syklisyyttä sijoittajan näkökulmasta.
”Outokummun osinkotuotto on melko suuri, kurssi tuli alas suhdannesyistä ja yhtiö on lähes velaton. Keväällä kun rahasto perustettiin, haluttiin jotain vähän suhdanneherkempääkin mukaan”, Heikkilä luettelee valintaperusteita.
”Paradoksaalista näissä yhtiöissä on se, että jos p/e luvut ovat kovin halpoja, silloin pitää myydä, koska silloin ollaan todennäköisesti suhdannehuipulla”, hän summaa.
Outokummun tämän hetkinen p/e kuitenkin puoltaa yhä ostamista.
Outokummulle positiivinen asia on myös yhtiön ferrokromikaivos. Outokummulla on Torniossa ferrokromi- ja terästehtaasta syntyvä integraatti, jollaisia on maailmalla kohtuullisen vähän.
Ferrokromi on ruostumattoman teräksen raaka-aine. Yhtiö on kuitenkin rajoittanut tuotantoa Torniossa ferrokromin heikon markkinatilanteen takia.
Outokummun osakekurssi on nyt reilussa 3,5 eurossa. Edellisessä suhdannehuipussa vuonna 2021 osake kävi noin 6,5 eurossa.
”Volatiliteetti on aika vauhdikasta. Se on arvosijoittajan treidausosake.”