Työpöytä jossa vihkoja, kyniä, kirjoja sekä banaani

Yrittäjän työttömyysturva

Myös ammatinharjoittajana ja yrittäjänä voit vakuuttaa itsesi työttömyyden varalta.

Yrittäjän ja ammatinharjoittajan kannattaa vakuuttaa itsensä työttömyyden varalta yrittäjien omassa työttömyyskassassa Yrittäjäkassassa.

Liity yrittäjien työttömyyskassaan kolmen kuukauden kuluessa yrittäjäksi ryhtymisestä, jotta ansioturvaasi ei tule katkosta. Liittymisen tulee lisäksi tapahtua kuukauden sisällä edellisestä työttömyyskassasta eroamisesta.

Yrittäjän ei kannata jäädä palkansaajakassan jäseneksi, sillä se ei kerrytä päivärahaoikeutta ja lisäksi palkansaajakassassa ansaittu päivärahaoikeus päättyy, kun yritystoiminta on kestänyt 18 kuukautta.

Lue lisää työttömyysturvasta Yrittäjäkassan sivuilta

Työttömyysturvalain mukaan yrittäjä on henkilö, joka on:

  • YEL- tai MYEL-vakuutusvelvollinen                                                                       
  • TyEL-vakuutettu johtava osaomistaja: johtavaksi asemaksi katsotaan pääsääntöisesti hallituksen puheenjohtaja, hallituksen varsinaiset jäsenet, toimitusjohtaja sekä tasaomisteisen yhtiön osakkaat, joista kullakin on vähintään 15 prosentin omistusosuus.
  • TyEL-vakuutettu johtavassa asemassa oleva, joka yhdessä perheensä kanssa omistaa (tai perhe omistaa) vähintään 30 %.

Yrittäjyyden on lisäksi oltava laajuudeltaan olennaista eli eläkevakuutuksen (YEL/ MYEL) vahvistetun vuosityötulon tulee olla vähintään 14 088 €/vuosi vuonna 2023 (2022: 13 573 €/vuosi).

Jos olet eronnut palkansaajakassasta ryhtyessäsi yrittäjäksi ja siirryt yrittäjyyden jälkeen takaisin palkkatyöhön, ilmoitathan TEKin jäsenpalveluun jos haluat liittyä uudestaan Korkeasti koulutettujen kassa KOKOn jäseneksi.

Ota yhteyttä jäsenpalveluun
Palveluneuvojamme ovat tavoitettavissa arkisin klo 9-16 (heinäkuussa klo 9-15).