Pia Kautonen istuu oranssilla nojatuolilla valoisassa ja avarassa sisätilassa.
Luonnon antimia. Pia Kautonen haluaa edistää omavaraisuutta. Hän sienestää ja metsästää perheensä kanssa.

Ympäristöinsinööri johtaa linnustoselvityksiä

|
Uutinen
Kuuntele

Halu pelastaa maailmaa puskee eteenpäin Pia Kautosta, joka johtaa ympäristö­vaikutusten arviointeja.

Pia Kautosesta piti tulla biologi, mutta suunnitelma tyssäsi alkuunsa, kun hän ei päässyt opiskelemaan biologiaa. Vahva halu pelastaa maailmaa puski Kautosta eteenpäin ja uusi suunta löytyi ympäristötekniikasta. Vuonna 2000 hän valmistui Mikkelin ammattikorkeakoulusta ympäristöteknologian insinööriksi ja vuonna 2004 LUT-yliopistosta ympäristötekniikan diplomi-insinööriksi.

Kautonen pelkäsi, ettei hän pärjää matematiikan ja fysiikan opinnoissa. Pian hän kuitenkin huomasi, etteivät oppiaineet olleetkaan niin pahoja.

Nyt Kautonen johtaa vaikutusten arvioinnin yksikköä suunnittelu- ja konsultointialan yritys Ramboll Finlandilla Espoossa. Hänen monialainen 50 hengen tiiminsä tekee asiakkaille vihreään siirtymään liittyviä kaavoitusmenettelyjä, ympäristövaikutusten arviointeja ja erilaisia luontoselvityksiä ja mallinnuksia. Eli tietoa siitä, miten esimerkiksi meri- ja maatuulivoiman kehityshanke tai aurinkosähköpuisto vaikuttavat ympäristöönsä.

Tällä hetkellä Rambollin asiakkaat suunnittelevat ja rakentavat paljon tuulivoimaa. Kautosen tiimi selvittää rakennettavan alueen, kuten metsän tai käytöstä poistetun turvesuon, luontoarvot ja vaikutukset lähiympäristön asutukseen. He käyvät maastossa eri vuodenaikoina, esimerkiksi keväällä kuuntelemassa pöllöjä, selvittämässä metsäkanalintujen soitimia ja tarkkailemassa alueen yli lentäviä muuttolintuja. He arvioivat tuulivoiman mahdollisia haittoja alueen kasvillisuudelle, linnustolle ja eläimistölle. Lisäksi he tekevät mallinnuksia, joiden avulla he saavat selvitettyä eri vaihtoehtojen vaikutukset jatkosuunnittelua varten.

– Pääsen vaikuttamaan työssäni konkreettisesti ympäristöön, ennen kaikkea ilmastonmuutoksen torjuntaan ja nyt uutena luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseen ja edistämiseen. Se motivoi.

Kautonen haluaa kannustaa nuoria tekniikan alalle. Hän näkee, että vihreä siirtymä vaatii uudenlaisia teknologisia ratkaisuja, joiden kehittäjänä pääsee vaikuttamaan.
 

Minkä ongelman haluaisit ratkaista?

Matkustamisen haitalliset ympäristövaikutukset.

– Monilla ihmisillä on palo päästä matkalle ja liikkumisesta voi olla vaikea luopua. Lentämisen päästöt ovat vain yksi osa kokonaisuutta, lisäksi tulee vedenkulutus ja jätekuormitus kohteessa.

Kerro vapaa-ajan ympäristötekosi.

– Jo lapsena totuin kierrättämään kaiken mahdollisen. Perheemme suosii pyöräilyä ja julkisilla liikkumista.