Ilari Vuores kävelee sisätilassa portaita ylös, kuvan etualalla kannettava tietokone.
Esikuvia. Ilari Vuores toivoo sekä yritys- että poliittisilta päättäjiltä syvällisempää moraalista pohdintaa päätöstensä vaikutuksista, sekä esimerkkejä kestävään elämäntapaan.

Etäkonsultti etsii energiansäästötapoja

|
Uutinen

"Numeroilla on päätöksenteossa liian suuri valta", sanoo lämmitysmarkkinoilla työskentelevä Ilari Vuores.

Ilari Vuores näkee, että numeroilla on suomalaisessa päätöksenteossa liian suuri valta. Myös moraalin pitäisi vaikuttaa päätöksissä. Hän työskentelee lämmitysmarkkinoilla ja teollisuuden sähköistämisen parissa.

Vuores toivoo, että yritykset tekisivät päätöksiä nykyistä pidemmällä aikaskaalalla.

– Yritysten tulisi huomioida investointiensa vaikutus nykyistä laajemmin. Ettei puhuttaisi vain siitä, mitä viivan alle jää, hän sanoo.

Vuores kertoo lukiolaisena järkyttyneensä, kun hän oppi, että miljoonia ihmisiä kuolee vuosittain ennenaikaisesti fossiilisten polttoaineiden käytöstä syntyvien ilmansaasteiden ja ilmastonmuutoksen takia.

– Ymmärsin, mikä merkitys energialla on yhteiskunnassa ja mikä muutos energiamarkkinoilla täytyy tehdä, jotta päästöt saadaan kuriin. Valitsin opiskella energia-alaa, koska siellä nämä ongelmat ratkaistaan.

Vuores valmistui vuonna 2017 energiatekniikan diplomi-insinööriksi LUT-yliopistosta Lappeenrannasta. Nyt hän asuu Hollannissa ja työskentelee konsulttina eri asiakkaille.

Kiinteistöjen ja teollisuuden energiakatselmuksiin keskittyvällä Energionilla hän johtaa tiimiä, joka etsii isoille kiinteistöille ja teollisuudelle mahdollisuuksia energiansäästö- ja uusiutuvan energian hankkeisiin sekä sähköistämiseen.

Lämpöykkösen ja Helenin perustama Geonova tuottaa yrityksille ja taloyhtiöille maalämpöä palveluna. Geonovassa Vuores vastaa suunnittelusta ja palvelun kehittämisestä.

Vuores kertoo, että Hollannissa rakentamista on rajoitettu muun muassa päästöjen takia, vaikka maassa on asuntopula.

– Täällä on tehty yksilöiden kannalta rankoilta tuntuvia päätöksiä. Uusiin rakennuksiin ei tule kaasuliittymiä, vaan lämpöpumput. Toisaalta maalämmön mahdollistama viilennys on helpottanut ainakin omia kesäöitä.

Minkä ongelman haluaisit ratkaista?

– Suomessa meillä on kaksi ongelmaa: fossiilisen energian käyttö teollisuudessa ja puun käytön kasvu energian tuotannossa. Globaalin etelän kärsiessä ennätyskuumista lämpötiloista tämä on arveluttava suunta. Onneksi teollisuuden prosessit voidaan sähköistää ja myös suurempien kiinteistöjen lämmitys voidaan hoitaa omavaraisesti lämpöpumpuin.

Kerro vapaa-ajan ympäristötekosi.

– Syön kasvisruokaa, käytännössä olen vegaani. Ruokavalion lisäksi yksilön ja yhteiskunnan suhtautuminen tuhlailevaan elämäntapaan, kuten tavarat, vaatteet ja matkailu, vaikuttaa tulevaisuuteemme. Jääkö jälkeläisillemme meitä paremmat vai huonommat lähtökohdat merkitykselliseen ja arvokkaaseen elämään?