Piia Heikkinen kävelee hiekkarannalla, jossa on vielä lumenrippeitä.
Etäyhteys toimii. Nordin kuusi työntekijää asuu ympäri Suomen ja käyttää toimistohotelleja. Piia Heikkinen asuu Taipalsaarella ja käy usein Lappeenrannassa toimistohotellissa, jossa yrityksen kesätyöntekijät myös pääosin työskentelevät.

Tuulivoiman asiantuntija ajaa tuulivoimaloita Itä-Suomeen

|
Uutinen

"Tuulivoima-ala tarvitsee lisää osaajia", sanoo Piia Heikkinen, joka kehittää tuulivoiman tuotantoa.

Piia Heikkinen kannustaa nuoria valitsemaan tuulivoima-alan. Hänen mukaansa ala tarvitsee lisää osaajia. Hän on Suomen Tuulivoimayhdistyksen hallituksen jäsen, joten tuulivoiman tilannekuva on tuttu. Yhdistys on tuulivoima-alan edunvalvontajärjestö.

– Suomi on lähtenyt esimerkiksi Ruotsiin verrattuna hieman taka-alalta uusiutuvan energian hankkeisiin. Suomen etu moneen muuhun maahan verrattuna kuitenkin on, että tänne on tilaa rakentaa lisää uusiutuvaa energiaa, Heikkinen sanoo.

Heikkinen itse on opiskellut tuulivoimaprojektoinnin maisteriksi Uppsalan yliopistossa Visbyn kampuksella Ruotsissa. Hän lähti Ruotsiin alun perin lukion jälkeen puhtaasta innosta päästä ulkomaille. Hän opiskeli ensin yhdyskuntasuunnittelun kandidaatiksi Karlstadin yliopistossa, mutta kaipasi jatkoksi jotain teknisempää ja valitsi tuulivoiman.

Nyt Heikkinen toimii uusiutuvan energian yhtiö Nordin toimitusjohtajana. Nordin omistaa norjalainen tuulivoimayhtiö Njordr. Nordi kuuluu pohjoismaiseen Vanir Green Industries -yritysklusteriin, jonka ideana on vauhdittaa vihreää siirtymää investointien kautta.

Heikkisen työn tavoite on kehittää uusiutuvan energian tuotantoa Suomessa ja vauhdittaa sitä kautta energiamurrosta. Hän uskoo, että Suomella on hyvät näkymät uusiutuvan energian tuottajana. Esimerkiksi Energiateollisuuden vuosittaisen selvityksen mukaan tuulivoiman hyväksyttävyys on Suomessa korkealla.

– Kunta, jossa tuulivoimala sijaitsee, saa tuulivoimasta kiinteistöverotuloa. Tuulivoiman hyväksyttävyyttä lisää myös Suomen halu olla entistä energiaomavaraisempi.

Vielä kun saisi tuulivoimaa itäiseen Suomeen! Heikkinen kertoo, että itäisessä Suomessa tuulivoimarakentamista hidastaa tällä hetkellä hankaluudet sovittaa yhteen tuulivoimaa ja puolustusvoimien tutkavalvontaa.

– Tuulivoima on sääriippuvaista. Olisi hyvä saada itäinen Suomi tuottamaan tuulivoimaa. Se tasoittaisi tuotantoa.

Minkä ongelman haluaisit ratkaista?

Tuulivoiman lupaprosessin sujuvoittaminen.

– Prosessi on hyvä, mutta sen pitäisi olla nopeampi.

Kerro vapaa-ajan ympäristötekosi.

– Valitsen lähiruoan aina kun mahdollista. Esimerkiksi kalastan talviverkoilla Saimaasta.