Mirika Knuutila istuu rakennuksen katolla.

Mirika Knuutila halusi merkityksellisen työn – opiskeli DI:ksi ja parantaa energiatehokkuutta

|
Uutinen
Kuuntele

Mirika Knuutila tuottaa tietoa kiinteistöjen energiainvestointien tueksi, jotta yksikään investointi ei jäisi tiedon puutteesta tekemättä. Osaamista hän ammentaa LUT-yliopistosta.

Pakko ei ole paras motivaattori, tiivistää Mirika Knuutila. Hän näkee ongelmallisena, että vihreään siirtymään liittyvä viestintä on usein negatiivissävytteistä. Knuutila tekee parhaillaan väitöskirjaa LUT-yliopistossa Lappeenrannassa. Tutkimuksessaan hän keskittyy erityisesti kiinteistön omistajien motivaatioon tehdä kiinteistönsä energiatehokkuuteen parannuksia.

– Saimme kollegan kanssa tutkimustuloksen, että yritysten päätöksentekijän asenne ilmastonmuutosta kohtaan vaikuttaa siihen, paljonko hänellä on halukkuutta maksaa energiatehokkuudesta, hän kertoo.

Knuutila sai kollegansa kanssa myös selville, että valtion suunnalta tuleva paine vähentää yritysten halukkuutta maksaa energiatehokkuusinvestoinneista.

– Kaikki päätökset eivät liity rahaan tai lukuihin. Ihminen on muutakin kuin rationaalinen olento, myös arvot, tunteet ja asenteet vaikuttavat päätöksiimme.

Pakko ei ole paras motivaattori.
- Mirika Knuutila

Knuutilalla arvot vaikuttivat ammatinvalintaan. Hän haluaa tehdä merkityksellistä ja vaikuttavaa työtä. Hän valmistui vuonna 2019 energiatekniikan diplomi-insinööriksi ja on nyt Energy Plus Engineering -yrityksen toimitusjohtaja. Knuutila selvittää asiakkaille kiinteistöjen energiainvestointien kannattavuutta. Knuutila näkee vihreässä siirtymässä hyötyjä, muun muassa käyttökustannussäästöjä.

– Tutkijana oman työn käytännön vaikutus ei näy niin suoraan, mutta firmatyössä kohtaan asiakkaita, joita voin auttaa ja joille voin antaa neuvoja energiatehokkuuden saralla. Se on palkitsevaa!

Energy Plus Engineering on tällä hetkellä kaksi henkeä työllistävä yritys, joka syntyi vuonna 2021 Knuutilan ja hänen seitsemän kollegansa LUT-yliopistossa tekemien tutkimusten pohjalta. Tutkimukset käsittelivät energiatehokkuusparannusten kannattavuutta ja hiilineutraalia rakentamista.

Myös omassa arjessaan Knuutila pyrkii energiatehokkuuteen. Knuutilan oman kodin aurinkopaneelit on juuri saatu asennettua. Viime vuonna hän osti sähköpyörän, jota hän käyttää nyt niin työmatkoihin kuin kauppareissuihin.

Lue myös kolumni: Ihmisen vaikutus ilmaston kuumenemiseen on kiistaton, ja se antaa meille toivoa

Lue myös: Kestävyysmurros tarvitsee lisää insinöörejä, kattavaa osaamista sekä houkuttelevia päämääriä