Näin lisäät perheystävällisyyttä työpaikalla

|
Uutinen
Kuuntele

Työn ja muun elämän tasapaino on yksi megatrendeistä. Isähaasteen päätösseminaarissa julkaistiin 111 vinkkiä työntekijöiden hyvinvoinnin lisäämiseen.

Onnittele työntekijää perheenlisäyksestä, palkallista isyysvapaata enemmän kuin työehtosopimus ja laki velvoittavat, työn ja muun elämän balanssi aina esillä kehityskeskusteluissa.

Muun muassa nämä hyvät käytännöt nousivat esiin syksyllä, kun Isähaaste-kampanja herätti keskustelua vanhemmuuteen ja erityisesti isyyteen liittyvistä piilevistä asenteista työelämässä. Isähaaste onkin alkanut muuttaa suomalaista työelämää työpaikoilta käsin, missä muutos käytännössä tapahtuu.

Parhaat vinkit työn ja muun elämän tukemiseen julkaistiin Isähaasteen päätösseminaarissa 31. tammikuuta. Vinkit on koonnut yhteen Fambition Consulting.

– Oma suosikkini on idea, että halutessa voi saada mentorin perhevapaalla ollessa tai sieltä palatessa, vinkkasi viestintästrategi Julia Isoniemi Fambitionilta.

Osaajat arvostavat tällä hetkellä kokonaisvaltaista hyvinvointia. Esimerkiksi Talouselämä nosti työn ja vapaa-ajan balanssin yhdeksi vuoden 2019 megatrendiksi. Sama ilmiö on näkynyt myös TEKin tutkimuksissa.

Erityisesti perheystävälliset käytännöt ja kulttuuri sitouttavat työntekijöitä, joilla on lapsia.

– Ideana on, että työpaikoilla mietitään, onko käytäntö jo olemassa tai voisiko sen ottaa käyttöön heillä, kertoi työelämäasiantuntija Linda Rautanen Fambitionilta.

Isähaaste-kampanja huipentui Next Level -tapahtumaan 31. tammikuuta.

Työsarkaa riittää

TEK aloitti Isähaasteen viime kesänä yhdessä Siili Solutionsin, Knowitin ja Fambitionin kanssa. Yhteensä mukana on ollut 14 työnantajaa. Isä- ja perheystävällisiä käytäntöjä on kehitetty käytännönläheisesti työpaikoilla. Esimerkiksi TEK järjesti syksyllä työpajan esimiehille, hr- ja esihenkilötehtävissä työskenteleville sekä henkilöstöedustajille.

– Kyse ei ole vain perhevapaisiin liittyvistä asioista, vaan myös siitä, miten etätyöhön, sairaan lapsen hoitamiseen ja työaikajoustoihin suhtaudutaan koko työ- ja perhe-elämän ajan. Parhaat käytännöt saadaan luotua, kun asioista sovitaan yhdessä työpaikoilla. Hyvinvoiva työntekijä on myös tuottava työntekijä, korostaa TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen.

Työsarkaa riittää edelleen, sillä tuoreen tutkimuksemme mukaan piilevät asenteet vaivaavat edelleen työpaikoilla. 30–39-vuotiaista naisista 28 prosenttia ja miehistä 14 prosenttia arvioi, että perhevapaat vaikuttaisivat haitallisesti urakehitykseen.

Kulttuurin eli asenteiden ja käytäntöjen lisäksi myös perhevapaajärjestelmää pitäisi rukata nykyistä joustavammaksi. Alle kouluikäisten lasten vanhemmista neljä viidestä oli sitä mieltä, että perhevapaita pitäisi voida käyttää myös lasten ollessa vanhempia.

Naisista 70 prosenttia ja miehistä 55 prosenttia jakaisi perhevapaat tasaisemmin vanhempien kesken.

 

Vinkkejä työpaikoille

  • Onnittele työntekijää, joka kertoo perheenlisäyksestä.
  • Perhevapaalahja vanhemmalle. Kulttuuri on sitä, mitä juhlitaan.
  • Palkallista isyysvapaata enemmän kuin työehtosopimus ja laki velvoittavat.
  • Suunnitelkaa töiden jako reilusti lyhyenkin perhevapaan ajaksi.
  • Halutessa mentori perhevapaalla oleville tai sieltä palaaville.
  • Työterveyshuolto voimassa perhevapaan ajan.
  • Halutessa kutsu koulutuksiin perhevapaan aikana.
  • Jäsenmaksu ammatillisen yhdistyksen toimintaan perhevapaan aikana.
  • Sairaan lapsen hoitopalvelu perheellisille työntekijöille.
  • Palkallisia vapaita päiväkodin tai ekaluokan aloittavan lapsen vanhemmalle.
  • Tuokaa erityisesti senior-osaajien, esihenkilöiden ja johdon esimerkit esille.
  • Tyytyväisyyskysely myös työntekijöiden perheenjäsenille.
  • Tue joustoilla kaikkia: kysy mitä kukin tarvitsee!
  • Mahdollista työnteko joustavasti ja monipuolisesti ajasta ja paikasta riippumattomasti.
  • Palaverit ja koulutukset pidetään sovitulla ydintyöajalla, esim. klo 9–15.

Tilaa kaikki vinkit maksutta sähköpostiisi. >>

Lähde: 111 vinkkiä työpaikoille – näin tuet työn ja muun elämän tasapainoa, Fambition Consulting Oy.


Lue myös:

Lisätietoa verkkosivuillamme: