Kolme eri väristä shakkinappulaa, joista tummin on puisen riman toisella puolella
Jokaisella tulee olla yhdenvertainen mahdollisuus osallistua sekä osallistaa.

Koska se on oikein

|
Blogimerkintä
Kuuntele

Ihmisten luokittelu ja arvottaminen heidän ulkonäkönsä perusteella oletettuun ryhmään on aina yksiselitteisesti väärin, sanoo TEKin projektityöntekijä Sofia Saarinen.

On monia asioita, joista on vaikea sanoa, ovatko ne oikein vai väärin. Useimmiten ne taitavat olla jotakin siltä väliltä. Rasismi ei ole tällainen asia. Ihmisten luokittelu ja arvottaminen heidän ulkonäkönsä perusteella oletettuun ryhmään on väärin.

Rasismi on kirjaimellisesti mustavalkoista: harmaata aluetta ei ole. Ei voi olla ”vähän rasistinen”, vaikka vahingossa voi toki möläyttää jotakin rasistista. Rasisti uskoo, että ihmiset voidaan luokitella ryhmiin heidän ulkonäkönsä perusteella, ja että toiset ryhmät ovat parempia kuin toiset. Tämä ideologia vetoaa joihinkin sukupolvesta toiseen, vaikka historia on useasti osoittanut, miten tuhoisaa se voi olla.

Monimuotoisuuden (diversiteetin) lisäämistä sekä yhdenvertaisuuden ja yhteenkuuluvuuden (inkluusion) kehittämistä perustellaan usein hyödyillä työyhteisölle ja bisnekselle. Näiden lisäksi se on myös oikein. Oletus ihmisten samanarvoisuudesta riippumatta taustasta tai ulkonäöstä on kirjattu niin Suomen perustuslakiin kuin YK:n ihmisoikeuksien julistukseen.

Ei ole ”enemmän” tai ”vähemmän” ihmisiä.

Ruskeampi iho ja kiharammat hiukset eivät voi Suomessa vuonna 2023 tarjota perustelua heikommalle koulutukselle, huonommalle kohtelulle ja kapeammille tulevaisuudennäkymille. Jokaisella tulee olla yhdenvertainen mahdollisuus osallistua sekä osallistaa.

Rasismi on ulottautunut yhteiskunnan kaikkiin rakenteisiin. Tämä näkyy esimerkiksi työpaikkahaussa, jossa ei-kantasuomalaisella nimellä varustettu henkilö ei välttämättä saa työtä, vaan sen saa vastaava kantasuomalainen. Tämä vaatii tällaisten haitallisten yhteiskunnallisten rakenteiden ymmärtämistä ja purkamista. Tarvitaan aktiivista ja tietoista rasismin vastaista toimintaa eli antirasismia.

Miten toimia toisin?

  1. Tunnista rasistinen tilanne. Rasismia voi esiintyä missä tahansa ja millaisessa tilanteessa tahansa. Tilanteen ei tarvitse kohdistua yksilöön, vaan se voi keskittyä rasistiseen vitsiin tai kommenttiin.
  2. Tue häirinnän kohteeksi joutunutta. Osoita hänelle, ettei hän ole yksin ja kysy, miten voit olla avuksi.
  3. Puutu rasistiseen tilanteeseen. Tilanteeseen puuttuminen ei aina ole helppoa, mutta tärkeintä on, että tapahtumaan pyritään vaikuttamaan.
  4. Ilmoita rasismista. Mikäli rasistinen käytös tapahtuu esimerkiksi työpaikalla tai koulussa, siitä voi raportoida eteenpäin.
  5. Toimi joka päivä rasismia vastaan. Ota selvää rasismista ja antirasismista, kehitä itseäsi antirasistisena toimijana, äläkä lannistu virheistä.

Lisää vinkkejä: https://yhdenvertaisuus.fi/olenantirasisti.fi

 

Yhdenvertaisuusopas:  https://www.tek.fi/fi/palvelut-ja-edut/opiskelija/yhdenvertaisuusopas

Avainsanat: