GenomEran työryhmä katsoo kameraan.

Koronan pikatestaajat

|
Uutinen
Kuuntele

Turkulaisen Abacus Diagnostican koronatesti ei vaadi puhdastiloja, erityiskoulutettua henkilökuntaa eikä pitkää odotusaikaa.

Kuvassa GenomEran työryhmä. Tuotantopäällikkö, DI Tommi Alanko (vasemmalla), IPR- ja systeemikehitysjohtaja, PhD Piia von Lode, toimitusjohtaja, DI Erno Sundberg, tuotekehityspäällikkö, DI Jiri Vainio, tutkimuspäällikkö, FM Antti-Heikki Tapio sekä laite- ja ohjelmistopäällikkö, PhD Janne Holopainen. Kuvasta puuttuu tuotantoteknikko, laborantti Tiina Parviainen.

Viime vuosina Abacus Diagnostica on ennen kaikkea kehittänyt ja valmistanut pika-PCR-koronatestejä laboratorioihin ja sairaaloihin. Yritys kehittää, valmistaa ja myy diagnostiikkaratkaisuja myös muiden infektiotautien tunnistamiseen. Sen tuotteet tunnistavat esimerkiksi vatsatautia aiheuttavan noroviruksen.

Yrityksen kehittämä GenomEra on PCR-testijärjestelmä infektiotaudeille, kuten koronalle. Koronan PCR- eli polymeraasiketjureaktio-testeissä näyte otetaan tyypillisesti nenänielusta. Testi kertoo, onko limakalvoilla viruksen perimää.

Perinteisesti PCR-testin tekeminen vaatii puhdastilan ja erityiskoulutetun henkilökunnan. Toimitusjohtaja Erno Sundbergin mukaan Abacus Diagnostican kehittämällä Genom-Era-järjestelmällä PCR-testin voi tehdä lähes missä tahansa terveydenhuollon yksikössä. Testausjärjestelmässä näyte ”suljetaan” nesteeseen, joka tekee näytteessä mahdollisesti olevan viruksen tartuttamattomaksi.

Eikä erityiskoulutustakaan tarvita – riittää, että testaaja käy läpi lyhyen perehdytyksen. GenomEralla tehdyn testin tulokset valmistuvat automaattisesti noin tunnissa.

– Varsinkin koronapandemian alkukuukausina testeistä oli valtava globaali pula. Suomalaisena toimijana priorisoimme toimitukset Suomeen. Meillä ei ollut kertaakaan toimituskatkoksia, Sundberg kertoo.

GenomEra on oiva esimerkki siitä, että bioala vaatii pitkäjänteistä työtä, rahoitusta ja uskoa ennen kaupallista menestystä.
- toimitusjohtaja Erno Sundberg

GenomEra-järjestelmä koostuu kertakäyttöisistä testilastuista, analysaattorista ja sitä ohjaavasta ohjelmistosta. Kokonaisuudessa yhdistyy biotekniikan, kemian, ohjelmisto- ja laitetekniikan osaaminen. Järjestelmän vaatima teknologia on syntynyt kymmenien vuosien kehitystyön tuloksena Turun yliopistossa.

– GenomEra on oiva esimerkki siitä, että bioala vaatii pitkäjänteistä työtä, rahoitusta ja uskoa ennen kaupallista menestystä, Sundberg sanoo.

Yritys lähes kymmenkertaisti liikevaihtonsa koronavuonna 2020.

Jos teknologian kehittänyt tiimi voittaa, se aikoo lahjoittaa palkintorahat 30 000 euroa Turun yliopistolle, jossa sekä teknologialla että valtaosalla Abacus Diagnostican työntekijöistä on juuret. Työntekijöistä noin 40 prosentilla on korkeakoulututkinto tekniikan alalta.

Toimitusjohtaja Erno Sundberg kertoo, miten Abacus Diagnostica pelastaa maailman.

SITP-finalisti 2022: GenomEra

  • Yrityksen nimi: Abacus Diagnostica Oy, osa Uniogen Oy:ta
  • Liikevaihto: 8,85 M€ (12/2021)
  • Liiketulos: 3,2 M€ (12/2021)
  • Kotipaikka: Turku
  • Työntekijämäärä: 30
  • Perustettu: 2004