NL Cameran työryhmä katsoo kameraan.

Äänen näyttäjät

|
Uutinen

Helsinkiläinen Noiseless Acoustics kehittää akustisia kameroita muun muassa sähkövikojen tunnistamiseen.

Kuvassa NL Cameran työryhmä. Toimitusjohtaja, DI Kai Saksela (vasemmalla), Lead Research Engineer, TkT Robert Albrecht (takana), teknologiajohtaja, DI Jonas Nyberg (edessä) sekä Lead Electronics Design Engineer DI Manu Niukkanen.

Noiseless Acoustics tekee äänestä näkyvää. Yrityksen lippulaivatuote on kannettava akustinen kamera, joka on kuin lämpökamera, mutta äänelle. NL Camera muodostaa 124 mikrofonilla saamistaan ääni- ja ultraäänisignaaleista laskennan avulla ruudulleen kuvan, joka näyttää reaaliajassa käyttäjälle äänilähteiden suunnan.

Yritys kehittää tuotteensa Suomessa ja kaikki osaaminen on talon sisällä. Asiakkaat käyttävät kameroita sähkövikojen tunnistamiseen, ilma- ja kaasuvuotojen paikantamiseen sekä vuotojen suuruuden arviointiin esimerkiksi tehdastiloissaan ja jalostamoissa. Kamera toimii myös rakennusten ennakoivan kunnonvalvonnan työkaluna. Asiakkaita ovat esimerkiksi Pfizer ja Neste.

Kamera on yhteydessä pilvipalveluun, jossa Noiseless Acousticsin kehittämä ohjelmisto analysoi kameran keräämän datan. Näin kamera osaa kertoa käyttäjälleen, mitä ääni tarkoittaa. Esimerkiksi sähkövian ensimmäisiä merkkejä on tietynlainen ääni jo ennen sähkölaitteen kuumenemista. NL Camera havaitsee äänen ja ohjelmiston koneäly laskee äänidatan perusteella sähkövian tyypin, arvioi onko vika vakava ja jos on, ohjelmisto ehdottaa, mitä käyttäjän kannattaa seuraavaksi tehdä.

– Suomi on tunnettu akustiikkaosaamisesta. Me sovellamme tätä osaamista ja olemme kansainvälisesti menestyksekkäitä, sanoo Noiseless Acousticsin toimitusjohtaja Kai Saksela.

Nyt maailmalta löytyy pari kilpailijaa, mutta pidämme hyvin puoliamme vuosien aikana kerrytetyn osaamisen avulla.
- toimitusjohtaja Kai Saksela

Akustisia kameroita on ollut olemassa ennen NL Cameraakin, mutta ne kamerat olivat tutkimuskäyttöön kehitettyjä laitteita. Sakselan mukaan niiden antaman datan tulkitseminen vaati diplomi-insinööritason ymmärrystä äänestä, mutta NL Cameran käyttäjän ei tarvitse olla akustiikan asiantuntija.

– Nyt maailmalta löytyy pari kilpailijaa, mutta pidämme hyvin puoliamme vuosien aikana kerrytetyn osaamisen avulla.

Yrityksen muita tuotteita ovat äänidataa analysoivat ohjelmistot sekä NL Sense -diagnostiikkaratkaisu, jossa on muun muassa akustiset sensorit. NL Sense kuulee esimerkiksi tehtaassa laitteen, joka on menossa rikki.

Jos ehdolla oleva tiimi voittaa, tiimi jakaa palkintorahat 30 000 euroa keskenään tasan. Tiimi kertoo käyttökohteiksi muun muassa työhyvinvoinnin ja lainan takaisinmaksun. Saksela itse ilahduttaisi rahoilla lapsiaan.

Toimitusjohtaja Kai Saksela kertoo, miten Noiseless Acoustics pelastaa maailman.

SITP-finalisti 2022: NL Camera

  • Yrityksen nimi: Noiseless Acoustics Oy
  • Liikevaihto: 5,6 M€ (12/2021)
  • Liiketulos: 1,9 M€ (12/2021)
  • Kotipaikka: Helsinki
  • Työntekijämäärä: 50
  • Perustettu: 2015