Jussi-Pekka Teini seisoo lumisen kaislikon edessä.

Kolumni: Kiertotalous on vasta tulossa

|
Blogimerkintä
Kuuntele

Ongelman ratkaiseminen vaatii, että tunnistaa ongelman. Ymmärrys luontokadosta seuraa ilmastokriisitietoisuutta jäljessä. Myös kiertotalous on lapsenkengissä verrattuna hiilineutraaliustyöhön.

Kiertotalous perustuu vanhaan tuttuun markkinatalouteen. Siinä vain tehdään asiat fiksummin. Kiertotaloudessa tuotteiden ja materiaalien arvo säilyy mahdollisimman pitkään.

Kirjoitin edellisessä blogissani puhtaasta energiantuotannosta ja ammattikuntamme roolista ilmastokriisin ratkaisemisessa. Hiilineutraaliustyöhön verrattuna kiertotalous on vielä lapsenkengissä, eikä se ole vielä samalla tavalla valtavirtaa. Ymmärrys luontokadosta näyttäisi seuraavan kymmenisen vuotta ilmastokriisitietoisuutta jäljessä: esimerkiksi Pariisin ilmastosopimuksen kanssa samalle hehtaarille asettuva Montrealin luontosopimus saatiin 7 vuotta myöhemmin, ja kansainvälisiä luontokokouksia on järjestetty vasta 15 siinä missä vastaavia ilmastokokouksia on ollut 27.

On kuitenkin selvää, että luonnon monimuotoisuus on nousemassa samaan asemaan kuin ilmastonmuutos, ja kiertotalous on avaintekijä luonnon hyvinvoinnin vahvistamisessa.

Ymmärrys luontokadosta seuraa kymmenisen vuotta ilmastokriisitietoisuutta jäljessä.
- Jussi-Pekka Teini

Olen seurannut yleistä keskustelua ja havainnut, että vihreä siirtymä kohtaa paljon vastustusta ja siitä levitetään paljon disinformaatiota. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että Suomessa ripeä vihreä siirtymä on hyvin laajasti jaettu tavoite. Esimerkiksi kaikki työntekijäkeskusjärjestöt ja yhtä lailla työnantajaosapuoli vaativat eduskuntavaalitavoitteissaan, että Suomen tulee pitää kiinni hiilineutraaliustavoitteesta vuodelle 2035 ja pysäyttää luontokato.

Ammattiliittojen luontainen rooli on varmistaa vihreän siirtymän sujuvuus ja oikeudenmukaisuus oman ammattikuntansa osalta. Liittojen tulee huomioida esimerkiksi katoavat ja syntyvät työpaikat sekä näihin liittyvät sosiaaliset kysymykset, kuten osaamisen päivittäminen.

Lue lisää:

Kolumni: Vihreää valoa tunnelin päässä

Kolumni: Vihreä siirtymä on Suomelle kasvun moottori

Perussuomalaiset jarruttavat vihreää siirtymää

Tekniikan akateemiset TEK on diplomi-insinöörien, arkkitehtien ja vastaavan tekniikan tai luonnontieteen yliopistokoulutuksen saaneiden sekä näiden alojen opiskelijoiden etu- ja palvelujärjestö. Vietämme TEKissä vihreän siirtymän teemavuotta. Järjestämme jäsenistömme iloksi ja hyödyksi aihetta käsitteleviä teemailtoja, tutustu esimerkiksi teemailtoihin 2.3.2023 ja 19.4.2023. Nostamme esiin ympäristökriisejä ratkaisevia upeita jäseniämme. Sivistämme itseämme ja kiinnitämme huomiota organisaatiomme toiminnan ympäristöystävällisyyteen.