Antirasismi, post it -laput, syrjintä

Antirasismi ei toteudu itsestään

|
Blogimerkintä

Kun opimme mitä rasismi on, pystymme helpommin havaitsemaan rasismin ympärillämme sekä mahdolliset omat ennakkoasenteemme erilaisuutta kohtaan.

Nyt vietetään rasismin vastaista viikkoa. Tekniikan akateemiset TEK on mukana Olen antirasisti -kampanjassa. Olemme oppimassa mitä rasismi on ja mitä meidän tulisi kehittää ollaksemme antirasisteja. Tämä tavoite on tärkeä, sillä haluamme kitkeä rasismia ja syrjintää tekniikan alalta, alan koulutuksesta ja koko yhteiskunnasta. Työnsarkaa riittää, sillä yhteiskunnassa monin tavoin normalisoitua rasismia on vaikea havaita.

Rasismi ei ole viime aikoina syntynyt ongelma, vaan sen juuret ulottuvat Suomessakin pitkälle historiaan. Esimerkiksi saamelaisten maaoikeuksien vieminen ja heidän päätösvaltansa puuttuminen sekä romanivähemmistön pakkotyöleirit ja heihin kohdistettu irtolaislaki ovat historiamme kipupisteitä. Vain menneisyyttä ymmärtämällä meidän on mahdollista muuttaa tätä päivää ja tulevaisuutta.

Antirasismi ei toteudu itsestään. Kun opimme mitä rasismi on, pystymme helpommin havaitsemaan rasismin ympärillämme sekä mahdolliset omat ennakkoasenteemme erilaisuutta kohtaan. Oppimisen jälkeen voimme aktiivisesti edistää vähemmistöjen mukaan ottamista omassa työyhteisössämme sekä yhteiskunnassa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että puutumme epäasialliseen käyttäytymiseen aina kun sitä havaitsemme. Toimintamme muuttuu avoimemmaksi ja toivotamme entistä paremmin erilaiset ihmiset tervetulleiksi yhteisöömme. Näin vähennämme syrjiviä käytänteitä, negatiivisia ennakkoluuloja ja etnistä syrjintää.

Avainsanat: