Yrittäjän työttömyysturva

Myös ammatinharjoittajana ja yrittäjänä voit vakuuttaa itsesi työttömyyden varalta.

Myös yrittäjä ja ammatinharjoittaja voi vakuuttaa itsensä työttömyyden varalta. Vakuuttaminen tapahtuu yrittäjien omassa työttömyyskassassa, joka tähän aiemmin toimineiden kahden kassan yhdistymisen jälkeen on 1.1.2020 alkaen Yrittäjäkassa. Liity yrittäjien työttömyyskassaan kolmen kuukauden kuluessa yrittäjäksi ryhtymisestä, jotta ansioturvaasi ei tule katkosta. Liittymisen tulee lisäksi tapahtua kuukauden sisällä edellisestä työttömyyskassasta eroamisesta. Yrittäjän ei kannata jäädä palkansaajakassan jäseneksi, sillä se ei kerrytä päivärahaoikeutta ja lisäksi palkansaajakassassa ansaittu päivärahaoikeus päättyy, kun yritystoiminta on kestänyt 18 kuukautta.

Työttömyysturvalain mukaan yrittäjä on henkilö, joka on:

  • YEL- tai MYEL-vakuutusvelvollinen                                                                       
  • TyEL-vakuutettu johtava osaomistaja: johtavaksi asemaksi katsotaan pääsääntöisesti hallituksen puheenjohtaja, hallituksen varsinaiset jäsenet, toimitusjohtaja sekä tasaomisteisen yhtiön osakkaat, joista kullakin on vähintään 15 prosentin omistusosuus.
  • TyEL-vakuutettu johtavassa asemassa oleva, joka yhdessä perheensä kanssa omistaa (tai perhe omistaa) vähintään 30 %.

Yrittäjyyden on lisäksi oltava laajuudeltaan olennaista eli eläkevakuutuksen (YEL/ MYEL) vahvistetun vuosityötulon tulee olla vähintään 13 247 euroa vuodessa (vuonna 2021).

Jos olet kassasta eronnut yrittäjä, sinun on takaisin palkansaaja-asemaan siirtyessäsi ilmoitettava TEKin jäsenrekisteriin haluavasi uudelleen Korkeasti koulutettujen kassa KOKOn jäseneksi.