Voiko koiran rapsuttaminen lisätä työhyvinvointia?

|
Blogimerkintä

Työyhteisön hyvinvointihaaste pakotti minut muuttamaan käsitystäni hyvinvoinnista.

Olen ollut niitä vanhan liiton miehiä, joiden mielestä leuanveto ja Pispalan portaiden nouseminen veren maku suussa ovat oikeita ja aitoja hyvinvointitekoja. No, ei niissä varsinaisesti mitään vikaa ole. Leuanveto ja portaiden nousu ovat tehokkaimpia ja turvallisimpia tapoja parantaa kuntoaan.

Olen viime aikoina joutunut tarkistamaan käsityksiäni hyvinvoinnista. Syynä on työpaikallani Tekniikan akateemisissa omalla porukalla toteutettu hyvinvointihaaste. Leuanvedosta ja Pispalan portaista ei ole suuren yleisön työhyvinvoinnin ratkaisuksi ja ne edustavat vain pientä siivua hyvinvoinnin kokonaisuudessa. 

YKSI JÄTTI JÄLKKÄRIT, TOINEN KÄNNYKÄN ENNEN NUKKUMAANMENOA

TEKissä meillä on jo hyvät perinteet terveyttä edistävänä työpaikkana. Liikuntamahdollisuudet ovat hyvät ja meillä on useita kertoja viikossa omalla porukalla organisoitua taukoliikuntaa.

Päätimme porukalla haastaa toisiamme kevään ajan. Jokaista kannustettiin pienellä palkinnolla asettamaan itselleen omaa hyvinvointia parantava tavoite. Ketään ei kannustettu huikeisiin painonpudotuksiin tai triathlonsuorituksiin. Monenlaisia lupauksia tehtiin: jätän lounaalla jälkkärit väliin, valitsen hissin sijaan portaat, laihdutan kolme kiloa, lopetan tupakoinnin jne.

Lisäksi ohjeeksi annettiin, että kannattaa keskittyä yhteen tapaan kerrallaan. Kokonaisvaltaisilla elämäntaparemonteilla myydään lehtiä, mutta onnistumisen mahdollisuus on häviävän pieni ja tuloksena on lähinnä epäonnistumisen kokemuksia.

Itse tein lupauksen, että nukun vähintään seitsemän ja puoli tuntia yössä. Minulla on paha tapa surffata uutisia ja jalkapallosivuja kännykällä ennen nukkumaanmenoa, vaikka tiedän että kännykän näytön valo ja infotykitys antavat unta huonontavia ärsykkeitä aivoilleni. Hankin kirkastuvalla valolla toimivan herätyskellon ja olen jättänyt kännykkää yöksi lataukseen ihan muualle kuin makuuhuoneeseen.

Olen huomannut, että unen määrän lisäksi laadulla on suuri vaikutus seuraavan päivän oloon.
Valtavan moni asia palautuu uneen: palautuminen henkisesti ja fyysisesti, painonhallinta, keskittymiskyky, vastustuskyky... Jos olen syystä tai toisesta nukkunut huonosti, en jaksa välittää mitä suuhuni laitan, tai lähteä illalla ulkoilemaan.

TOIMISTOKOIRIA JA KIMPPAKYYKKYJÄ

Viikoittaisten haasteiden aiheeksi kelpasi kaikki sellainen, joka tutkitusti lisää hyvinvointia. Itsetyydytys ja seksi parantavat tunnetusti hyvinvointia, mutta arvelimme että työnantajan kannattaa jättää ne työntekijän yksityisyyden piiriin. Portaiden nousemisen, hartioiden pyörittelyn ja kasvisten syömisen lisäksi mukaan otettiin esimerkiksi, lemmikin rapsuttaminenluonnossa liikkuminen ja taidenäyttelyssä tai konsertissa käyminentietoinen hengittäminen. Viimeksi mainitun kohdalla eräs toinen vanhan liiton mies repi hyvinvointikorttinsa ja totesi huuhaakiintiön olevan täynnä. Sillä kerralla oman mukavuusalueen raja ylittyi, eikä vetoaminen tutkimustietoon auttanut.

Usein pisteitä sai tuplana, jos haasteen teki kaverin kanssa. Käytävillämme onkin törmännyt porukalla venytteleviin tai kyykkääviin työkavereihin. Haasteesta tuli positiivista palautetta ja se lisäsi yhdessä tekemisen meininkiä. Jos haluat toteuttaa vastaavan omalla työpaikallasi ja haluat lisätietoja, ota yhteyttä vaikka minuun tai henkilöstöpäällikköömme kati.johansson@tek.fi.

Avainsanat: