Vinkkejä parempaan jaksamiseen

|
Uutinen
Kuuntele

Pidä huolta jaksamisestasi, kuuntele intohimoasi ja pysähdy tärkeiden asioiden äärelle. Yrittäjän Luontoillasta irtosi kolmen tärpin lisäksi kourallinen konkreettisia keinoja parempaan jaksamiseen.

  • Voit katsoa tallenteen Yrittäjän Luontoillasta jutun lopusta.

Nyt ei olla Nuuksiossa tai erätulilla pannukahvia hörppimässä, vaikka tilaisuuden nimi onkin Yrittäjän Luontoilta. Sisätiloissa, marraskuulta suojassa järjestetyn tilaisuuden aiheena on yrittäjän jaksaminen ja osallistujat seuraavat keskustelua livelähetyksen kautta.

Yrittäjien lisäksi illan anti on käyttökelpoista ihan kaikille, joita kiinnostavat vinkit työhyvinvointiin, stressin hallintaan ja oman mielen treenaamiseen.

Näe, miten onnistut

Makke Leppänen kiinnostui mielen voimasta, kun hänen pikkuveljensä halvaantui 16-vuotiaana. Kiireinen yrittäjä joutui pysähtymään. Miten veljen pää kesti tämän elämänmullistuksen, Leppänen pohti. Nyt, 11 vuotta myöhemmin, hän on Suomen yksi johtavista asiantuntijoista asenteen johtamisessa ja valmentavassa psykologiassa. Hän on mentaalivalmentaja ja coach varsinkin ylemmälle johdolle ja huippu-urheilijoille.

Luontoillassa Leppänen antoi kolme tapaa valmentaa omaa mieltä ja parantaa omaa jaksamistaan.

Ensimmäinen oppi on pysähtyä, reflektoida mennyttä ja priorisoida tulevaa – asettaa asiat tärkeysjärjestykseen. Leppänen ehdottaa varaamaan maanantaiaamusta vartin sille, että miettii, mitkä ovat viikon kuusi tärkeintä asiaa, jotka haluaa saada aikaiseksi. Mikä onnistui edellisellä viikolla, mitä opin? Ja kun oma stressitaso jossain vaiheessa viikkoa nousee, kannattaa Leppäsen mukaan fyysisesti pysähtyä edes puoleksi minuutiksi ja vain keskittyä hengitykseen.

Toinen Leppäsen neuvo on oppia tunnistamaan omat pimeät puolensa. Mitä tapahtuu, kun stressi valtaa alaa? Tunnollisesta tekijästä saattaa tulla perfektionisti ja rauhallisesta kaverista äkkipikainen. 

– Näiden omien pimeiden puolien kanssa pitää oppia elämään. Et voi kontrolloida kaikkea tai olla täydellinen, ja sen ymmärtäminen auttaa jaksamaan, Leppänen sanoo.

Et voi kontrolloida kaikkea tai olla täydellinen, ja sen ymmärtäminen auttaa jaksamaan

Kolmas mentaalivalmentajan vinkki on visualisointi ja mielikuvaharjoittelu. Jos on menossa yleisön eteen esiintymään tai tiukkaan palaveriin tekemään esityksen, kannattaa tilanne kuvitella etukäteen mahdollisimman tarkasti – ja niin, että tilanne sujuu hyvin. Leppäsen mukaan visualisoinnin voima on siinä, että aivot eivät tiedosta, ollaanko oikeasti esiintymispaikalla vai kotisohvalla

– Näe, miten onnistut. Varsinaisessa tilanteessa sinun on helpompi ja rennompi toimia.

Huolehdi aivoistasi

Aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan nykyajan työelämä ja ihmisaivot eivät sovi yhteen. Ongelmana aivojen kannalta on muun muassa keskeyttämisen kulttuuri ja vaatimus siitä, että on jatkuvasti tavoitettavissa. Tämä kuormittaa.

– Meillä on liikaa tehtäviä yhtä aikaa ja liikaa asioita, jotka pitää muistaa. Työpaikoilla Suomessa sähelletään enemmän kuin koskaan aikaisemmin, Huotilainen sanoo. 

Tutkijan mukaan ihminen voi toimia aktiivisesti ja panostaa työhönsä, mutta työn laatu riippuu siitä, missä tilassa ihminen toimii. Taistele tai pakene -vaihteella eteenpäin sykkivän ihmisen pulssi on kova, verenpaine nousee, eikä muiden mielipiteet juuri kiinnosta. 

– Ei kovin hyvä toiminnan tila työelämässä, Huotilainen tiivistää.

Flow- eli virtaustilassa puolestaan asiat edistyvät ja ideoille on tilaa. Flow’ssa ihminen haluaa oppia ja ottaa muiden mielipiteet huomioon.

– Flow-tilassa koemme uhkan sijaan hallinnan tunteen. Se ei tarkoita, että tietää, miten joku asia tehdään. Se tarkoittaa, että tiedostaa, että on itse se joka päättää, mihin suuntaan hommaa vie.

Riittävä uni, laadukas ravinto ja liikunta ovat asioita, joista puhutaan lähes poikkeuksetta silloin kun aiheena on hyvinvointi. Niin ydinasioista on kyse, ettei Huotilainenkaan tee Luontoillan puheenvuorossaan poikkeusta: näistä asioista on pakko pystyä huolehtimaan, hän sanoo.

Kun uni ja palautuminen työstä eivät ole riittävät, kyky keskittyä, uuden oppiminen ja itseohjautuvuus heikkenevät.

Flow’ssa ihminen haluaa oppia ja ottaa muiden mielipiteet huomioon.

Huotilainen antaa vielä kaksi termiä pureskeltavaksi: selektiivinen tunnollisuus ja tulevaisuusorientoitunut laiskuus.

– Selektiivinen tunnollisuus on sitä, että tiedostaa, että kaikkea ei voi tehdä täydellisesti niin täytyy valita, missä on tunnollinen. Tulevaisuusorientoitunut laiskuus on sitä, että miettii, voisiko työnsä tehdä vieläkin paremmalla tavalla, kätevämmin.

Kuuntele intohimoasi

– Ilman intohimoa voit lopettaa! julistaa journalisti ja seikkailija Riku Rantala.

Maailmanmatkaaja kertoo, että yksi asia yhdistää melkein kaikkia niitä menestyjiä, jotka hän on tavannut. Se asia on intohimo. Jos intohimoa ei omassa tekemisessä ole, se näkyy.

– Se on kuin rakentaisi menestyksensä saviselle alustalle – rakennelma romahtaa joskus.

Rantalan oma ura sai vauhtia hullusta ideasta ja unelmasta. Hän haaveili yhdessä Tuomas ”Tunna” Milonoffin kanssa, että joku kustantaisi heidän maailmanympärimatkan. Nyt heillä on nimissään menestyksekkäitä formaatteja, kuten Docventures, Mad Cook Show ja Madventures.

Hän haaveili Tuomas Milonoffin kanssa, että joku kustantaisi heidän maailmanympärimatkan.

Vaikka intohimon liekki olisi vahva, on kaikki työ joskus uuvuttavaa. Miten intohimon liekkiä pidetään yllä? Tähän Rantalalla oli tarjota Luontoillan seuraajille kolme vinkkiä.

– Palaa perusasioihin. Mihin yrittämisessä rakastuit? Tee töitä yhdessä, sillä onni on toisissa ihmisissä. Ja hanki välillä asioihin etäisyyttä ja perspektiiviä.

Intohimo voi myös olla harrastus. Rantala totesikin, että intohimo voi kohdistua esimerkiksi matkusteluun ja siinä sivussa se tukee omaa työtä.

– Palautumiseenkin pitäisi löytyä intohimoa. Kun vapaa-ajalla kokee intohimoa johonkin tekemiseen, niin se auttaa myös palautumaan töistä, Huotilainen lisää.

Ideat syntyvät, kun on kaistaa

Saunassa, riippumatossa, vapaalla.

Kun Yrittäjän Luontoillassa pohditaan, missä hyvät ideat syntyvät, kukaan illan asiantuntijoista ei totea luovuuden kehdon olevan toimistossa tai palaveripöydän ääressä. Ideat syntyvät parhaiten, kun osaa päästää irti.

– Parhaat ideamme ovat syntyneet, kun olemme ottaneet iisisti, Rantala kertoi työskentelystään Milonoffin kanssa ja kehottaa pysähtymään. Aina ei tarvitse olla tavoitettavissa.

Pysähtyminen auttaa myös elämään tässä ja nyt.

– Se vaatii itsekuria ja joudut johtamaan itseäsi, Leppänen sanoo.

– Keskity tähän hetkeen ja varaa kalenteriin aikaa palaverien lisäksi myös ajattelulle.

Voit katsoa tilaisuuden tallenteena

Yrittäjän Luontoilta -livestream järjestettiin 15.11. Tilaisuutta oli mahdollista seurata livelähetyksenä, mutta illan annin äärelle voi palata myös alla olevan tallenteen kautta. Voit myös halutessasi katsoa vain tietyn puhujan esityksen näistä linkeistä:

Missing kuvan.

Tilaisuuden aikana Twitterissä käytiin vilkasta keskustelua, jonka löydät tunnisteella #yrittajanluontoilta Tilaisuuden järjestivät nyt toista kertaa TEK yhdessä lakipalveluyritys Fondian ja Suomen Ekonomien kanssa.

Avainsanat: