TEKin yrittäjäjäsenet tienasivat aiempaa enemmän

|
Uutinen
Kuuntele

TEKin yrittäjäjäsenten vuosiansiot ovat nousseet reippaasti. Päätoiminen tekkiläinen yrittäjä tienasi viime vuonna 76 000 euroa.

TEKin työmarkkinatutkimuksen mukaan tekkiläiset yrittäjät tienaavat aiempaa enemmän. Päätoiminen yrittäjäjäsen tienasi viime vuonna keskimäärin 76 000 euroa. Vuotta aiemmin vuosiansiot olivat 68 500 euroa, joten nousua on reippaasti yli kymmenen prosenttia. Sivutoimisen yrittäjän ansiot nousivat liki 14 prosenttia – edellisvuoden 7 500 eurosta 8 500 euroon.

– Laskutettujen päivien keskihinta oli päätoimisilla yrittäjillä 785 euroa ja sivutoimisilla 534 euroa, TEKissä yrittäjyysasioista vastaava asiamies Martti Kivioja kertoo.

Ansiotason nousua päätoimisten yrittäjien osalta selittää jossain määrin laskutettavien päivien määrän kasvu. Vuonna 2016 laskutettavia päiviä oli kuukaudessa keskimäärin 15, viime vuonna jo 16.

Yrittäjien ansiot ovat nousseet 10–14 prosenttia.
 

Mikroyritykset yleisiä

Työmarkkinatutkimuksen mukaan TEKin jäsenistä noin kuusi prosenttia on yrittäjiä. Heistä päätoimisia yrittäjiä on kolmasosa.

– Tekkiläisten yrittäjyys on suurimmalta osin sivutoimista oman osaamisen hyödyntämistä, mielenkiinnon seuraamista ja lisäansioiden hankintaa, Kivioja sanoo.

Yrittäjäjäsenistä yksinyrittäjiä on noin puolet, ja yhdeksän kymmenestä toimii yrityksessä, jossa henkilöstömäärä on alle kymmenen. Niin sanottuja pakkoyrittäjiä tekkiläiset eivät yleensä ole, vaan yrittäjäksi on ryhdytty omasta halusta. Vain kaksi prosenttia ilmoitti olevansa yrittäjä olosuhteiden pakosta.

Tekkiläisten yrittäjien määrässä ei ole tapahtunut viime vuosina juurikaan muutoksia, vaikka esimerkiksi opiskelijat ovat ilmaisseet huomattavasti aiempaa enemmän kiinnostusta yrittäjyyteen. Esimerkiksi Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulusta vuonna 2017 valmistuneista joka kymmenes oli yrittäjä.

Opiskelijat ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä huomattavasti aiempaa enemmän.


TEK palvelee yrittäjäjäseniään

TEK tarjoaa yrittäjäjäsenilleen lainopillista neuvontaa, tapahtumia ja verkostoitumismahdollisuuksia.

– Palvelutarjonta on todella runsasta. TEKin omat juristit auttavat yrityksen perustamiseen ja sopimuksiin liittyvissä asioissa, neuvomme työttömyysturvakysymyksissä ja järjestämme erilaisia koulutuksia. TEKin kautta on myös mahdollista hankkia Suomen Yrittäjien palvelupaketti edullisesti, Kivioja luettelee. Kaikki yrittäjille suunnatut palvelut ja edut löytyvät TEKin verkkosivuilta.

TEKin jäsenten yrittäjyyttä tutkittiin lokakuussa 2017 osana TEKin työmarkkinatutkimusta. Vastaava tutkimus on tehty nyt neljänä peräkkäisenä vuotena. TMT:n yrittäjyysaiheisiin kysymyksiin vastasi 532 TEKin yrittäjäjäsentä.

Hyödynnä TEKin yrittäjäpalveluita

TEKin jäsenistä kuusi prosenttia työskentelee pää- tai sivutoimisina yrittäjinä. TEK tarjoaa yrittäjäjäsenilleen runsaasti erilaisia palveluja ja etuja:

  • TEKin Yrittäjäklubi - teknologiayrittäjien verkostoitumis- ja tiedonjakopaikka
  • Henkilökohtaista lakipalvelua
  • VirtuaaliLakimies-palvelussa runsaasti yrittäjän lakitietoa ja sopimuspohjia
  • Koulutuksia, tapahtumia ja webinaareja
  • Suomen Yrittäjien laaja palvelupaketti edullisesti
  • Yrittäjän palvelutarjotin
  • Runsaasti tietoa ja oppaita
  • Yksinyrittäjän vastuu- ja oikeusturvavakuutus
  • Yrittäjän työttömyysturva
  • Alennusta UKKO.fi sekä OP Kevytyrittäjä -palveluista.


 Lue lisää TEKin yrittäjäpalveluista.

Avainsanat: