TEKin Jokinen: Täydennyskoulutus kuntoon ja työttömyys laskuun

|
Uutinen
Kuuntele

Osaamisen kehittäminen ei toimi, koska pitkäaikaistyöttömyys on korkealla myös tekniikan alan osaajilla, Jari Jokinen sanoi Akava Worksin talousennuste-tilaisuudessa 9.6.

– Olen huolissani tekniikan alan osaajien pitkäaikaistyöttömien määrän lisääntymisestä, sillä se kertoo siitä, ettei täydennyskoulutus ja jatkuva oppiminen toimi. Hukkaamme hirveästi resursseja, painotti TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen Akava Works -talousennusteen esittelytilaisuudessa 9.6.

Akava Works -talousennustetilaisuudessa keskusteltiin koronapandemian vaikutuksesta Suomen elpymiseen ja kasvuun.

TEKin työllisyystilastojen mukaan huhtikuun 2021 lopussa työttömiä tekniikan alan yliopistokoulutettuja oli 2308. Lisäksi 452 oli kokonaan lomautettuna. Työttömänä oli tammikuun lopussa 3,3 % ja lomautettuna 0,6 %. Kokonaan vailla työtä oli tammikuun lopussa 3,9 % tekniikan yliopistokoulutetusta työvoimasta.

Jokinen kertoi myös olevansa huolissaan opiskelijoista, joiden on ollut todella vaikea löytää kesätyöpaikkoja kahtena viime kesänä, ja joilla on vaikeuksia mielenterveyden ja jaksamisen kanssa.

– Nuorista pitäisi pitää paljon parempi huoli kuin mitä nyt pidetään. Kun kansakunnan terävin kärki voi huonosti, tehdään jotain aivan valtavan väärin, ja tämä koskee myös muuta nuorisoa tässä maassa. TEKin opiskelijatutkimuksen mukaan noin 17 prosenttia tekniikan alan opiskelijoista koki riittämättömyyden tunnetta jatkuvasti tai usein, ja tämä on aivan liikaa.

T&k -investoinnit ja kansainväliset osaajat ratkaisun avaimina

Ratkaisuina Suomen kasvuun Jokinen painotti, että Suomen tulee panostaa tieteelliseen tutkimukseen tutkimus- ja kehitys-investointien kautta.

–Tiedämme tutkimusten perusteella, että tuottavuus syntyy teknologian kehittämisestä. Investoinnit teknologiaan ja tutkimukseen ovat avaimia pitkäaikaisempaan menestykseen. 

Lisäksi kansainvälisiä osaajia tulisi saada Suomeen ja myös pysymään maassa opintojen jälkeen. Tähän Jokinen peräänkuuluttaa uutta maahanmuuttopolitiikan Suomen mallia, jotta Suomeen saadaan lisää osaajia eikä tutkinnon suorittaneiden osaaminen mene hukkaan.

– Suomessa on paljon ulkomaisia opiskelijoita, erityisesti maisterivaiheen opiskelijoissa, mutta he eivät työllisty Suomessa valmistumisen jälkeen samalla tavalla kuin kantasuomalaiset. Kansainväliset osaajat pitäisi saada verkostoitumaan suomalaisten yritysten kanssa, varsinkin nyt kun ei ole yhtä Nokiaa, vaan keskisuuria yrityksiä ympäri maata, Jokinen painotti.

Tilaisuudessa keskustelivat 9.6. Jari Jokisen lisäksi Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen ja Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn ekonomisti Sanna Kurronen.

Akava Works -talousennusteen mukaan Suomen kokonaistuotanto kasvaa 2,6 prosenttia vuonna 2021 ja 3,0 prosenttia vuonna 2022. Talousennuste arvioi maailmantalouden elpymisen vetävän viennin ja yksityiset investoinnit Suomessa nousuun.

Nykyisten koronarajoitusten vallitessa kasvuarvio ei kuitenkaan toteudu, eikä se kestä mahdollisia uusia rajoituksia esimerkiksi syksyllä.
 

Avainsanat: