Palaudutko riittävästi?

|
Blogimerkintä

Työfysioterapeutti kehotti luennollaan olemaan sopivalla tavalla itsekäs. Jokainen tuntee oman hyvinvointinsa ja palautumisensa parhaiten. Pitää vaan tehdä omassa arjessa toimia, joilla mieltä ja kroppaa autetaan voimaan hyvin ja palautumaan.

Seuraamme TEKissä henkilöstön työvirettä pulssimaisella kyselyllä. Sen mukaan meillä työn merkityksellisyyden kokemus on korkea. Tämä edesauttaa sitoutumista ja lisää intohimoista otetta työhön. Meillä syntyykin upeita asioita jäsenten hyväksi. Vastaavasti on tärkeä varmistaa, ettei työ vielä mukanaan kokonaan ja, että työstä palaudutaan kunnolla.

Olimme suunnitelleet loppukeväälle henkilöstölle palautumisen mittausta, jonka tarkoituksena oli tarjota jokaiselle mahdollisuus varmistaa oma palautuminen ja riittävä unen saanti. Yllättäen pandemia iski työpaikoille sysäten meidät kaikki poikkeustilanteeseen. Totesimme, että mittaus ei antaisi ”oikeaa kuvaa” henkilöstön kuormittumisesta, joten pusketaan mittausta kalentereissa vähän eteenpäin – siihen kun ollaan taas normaalissa menossa.

Syksyn saapuessa tuli myös ymmärrys siitä, että vanha tuttu työelämä ei välttämättä enää palaakaan vaan tavat muuttuvat pysyvästi. Kuormitus syntyy osin eri asioista kuin ennen. Etänä tapahtuvat työpäivät rytmittyvät eri tavalla kuin toimistopäivät.

Vaikka etätyö on ollut monelta osin toivottua, on sillä kääntöpuoliakin. Toimistokävely loistaa poissaolollaan ja työn ja yksityiselämän raja voi hämärtyä. Onkin tärkeää nähdä, miten jaksamme etätyössä ja mahtuuko vuorokauteen tarpeeksi palauttavaa aikaa.

Työ on järjestynyt uudella tavalla ja erityisesti vuorovaikutuksen tapa on erilainen kuin ennen. Etäkokoukset ovat usein jäätävän tehokkaita ja niiden väliin saattaa jäädä vajaan minuutin siirtymä. Satunnaisia kohtaamisia ei juurikaan tule.

Normaalioloissa huumori purkaa stressiä ja on työyhteisön balsamia, mutta uskallanko riskeerata, kun etänä kollegojen reaktioista ei voi olla ihan varma. Entä jos joku harmistuu? Kahvihuoneessa tai käytävällä kohdatessa on helpompaa. Huomaammeko etätöissä, jos kollega tekee liikaa töitä tai kamppaillee muuten jaksamisensa kanssa.

Työfysioterapeutti kehotti luennollaan olemaan sopivalla tavalla itsekäs. Jokainen tuntee oman hyvinvointinsa ja palautumisensa parhaiten. Pitää vaan tehdä omassa arjessa toimia, joilla mieltä ja kroppaa autetaan voimaan hyvin ja palautumaan.

Laitoimme palautumisen mittaukset käyntiin ja tehostamme jatkuvaa dialogia palautumisesta ja työhyvinvoinnista. Valtaosa henkilöstöstä ilmoittautui mukaan. Odotan itsekin lainattavaa mittalaitetta saapuvaksi postissa.

Avainsanat: