Työkavereiden porukka istuu toimistotilassa ja keskustelee kannettavan tietokoneen äärellä.

Oletko hyvä työkaveri?

|
Uutinen
Kuuntele

Jokainen voi olla hyvä työkaveri, mutta kaikki eivät ole. Taitava Liideri -valmentajat Marianne Hemminki ja Terhi Vesterinen kertovat, miten omia työkaveritaitojaan voi treenata.

Sanonnan mukaan ystävät ovat perhe, jonka valitsemme itsellemme. Mutta entä työkaverit? He ovat ihmisiä, jotka tulevat usein elämäämme annettuina, kuin työn sivutuotteena. Silti he ovat ihmisiä, joiden kanssa vietämme aikaa, joskus jopa enemmän kuin perheemme kanssa.

Aika onkin syy, miksi työkaveruuteen kannattaa panostaa.

– Kun miettii, miten paljon aikaa vietämme töissä, eikö olisikin hyvä, että se aika olisi laadukasta ja antoisaa, kysyy Marianne Hemminki.

– Työkavereilta voit saada tukea, opit asioita, saat näkökulmia ongelmiesi ratkaisuun ja tsemppiä, jotta pääset tavoitteisiin. Työkaverit auttavat viihtymään töissä. Mikä onkaan antoisampaa kuin jakaa onnistumiset ja toisaalta mokat, Terhi Vesterinen jatkaa.

Työkaveruus vaatii ylläpitoa

Työkaveritaidot ovat osa ihmisen ammattitaitoa. Työkaveritaidot vahvistavat työyhteisöä ja sen hyvinvointia. Ne ovat vuorovaikutus-, verkostoitumis- ja vaikuttamistaitoja.

– Taidot näkyvät arjen kohtaamisissa. Hyvä työkaveri kuuntelee, keskittyy siihen, mitä toinen sanoo ja auttaa häntä ajattelussa eteenpäin kysymällä, Terhi Vesterinen sanoo.

Marianne Hemminki kannustaa, että työkaveritaitojaan voi kehittää. Esimerkiksi organisaation ja tiimin muutokset edellyttävät työkaveritaitoja, mutta taitava työkaveri sopeutuu uusiin tilanteisiin ja ihmisiin.

– Hyvä työkaveruus on erilaista riippuen tiimistä ja organisaatiosta. Työpaikan kulttuuri rakentaa odotuksia työkaveruudelle esimerkiksi sen suhteen, onko yhteisiin tapaamisiin syytä mennä. Jos työn onnistuminen on kiinni yhteistyöstä, voi olla hyvää kaveruutta mennä afterworkille, vaikkei itseä huvittaisi. Siinä ymmärtää yhteisen edun, Hemminki pohtii.

Hyvä työkaveri rohkaisee pyytämään apua.
- Terhi Vesterinen

– Toki hyvää työkaveruutta on myös hyväksyä moninaisuus ja erilaisuus. Jos jollain on esimerkiksi pieniä lapsia, on ymmärrettävä, ettei hän aina pääse mukaan tapaamisiin, Vesterinen täydentää.

Hän painottaa, että työkaverisuhteet ovat ihmissuhteita siinä missä muutkin ihmissuhteet. Ne eivät kestä, jos niitä ei ylläpidä. Joskus täytyy itse joustaa ja tulla kaveria vastaan, joskus taas kaveri joustaa. Välillä kaveria pitää kannatella, välillä haastaa. 

– Hyvä työkaveri rohkaisee esimerkiksi pyytämään apua ja juttelemaan ongelmista esihenkilölle. Toisaalta hyvää kaveruutta on myös haastaa ajattelua: miksi ajattelet näin, voisitko avata, ovatko asiat oikeasti noin huonosti täällä töissä?

TEKin teemailta aiheesta 21.11.

Tervetuloa seuraamaan TEKin teemailtaa ”Työkaveritaidot kunniaan!” striimin kautta 21.11.2022 klo 17. Teemaillan vetävät Taitava Liideri -valmentajat Terhi Vesterinen ja Marianne Hemminki.

Ilmoittaudu mukaan!