Ole vielä työpäivän jälkeenkin iskussa

|
Uutinen
Kuuntele

Uutuuskirja Varianssi neuvoo positiiviseen elämänmuutokseen pienin, mutta pysyvin askelin.

Varianssin idea on tämä: kun kuormituksen ja palautumisen suhde on ihmisellä päivittäin kohdillaan, hänen suorituskykynsä nousee. Hän pysyy hyvässä vireessä koko päivän. Tasapaino on hyvinvoinnin avaintekijä. Jos ihminen pelkästään ponnistelee, hän uupuu. Jos ihminen keskittyy vain palautumiseen, hän tylsistyy ja lamaantuu. Varianssia on liikkuminen näiden ääripäiden välillä.

Varianssin ovat kirjoittaneet Petteri Kilpinen ja Antti Hagqvist. Kilpinen on Aava Virta -hyvinvointiyrityksen liiketoimintajohtaja ja päävalmentaja sekä intohimoinen juoksija. Hagqvist on yrittäjä, joka valmentaa sekä urheilijoita että johtajia. Hän on valmentanut muun muassa hiihtäjä Ristomatti Hakolaa ja Alexander Stubbia.

Kirjailijoiden urheilutausta näkyy kirjan vertauskuvissa ja asenteessa: priorisoi liikunta ja terveys, muuten et jaksa muuta. Kaksikon vinkit fysiologisen energian hankkimiseen ovat ammattimaisia ja konkreettisia. Kirjan suuri ansio on, ettei se kuitenkaan jaa pelkkiä treenivinkkejä. Ihminen ja hyvinvointi nähdään kokonaisuuksina. Kilpinen ja Hagqvist neuvovat, miten ajatuksista, tunteista, sosiaalisesta kanssakäymisestä ja henkisistä asioista saa energiaa.

Kirjan tyyli on ajoittain jaaritteleva. Tiivistämällä ilmaisua kirjan paras anti eli konkreettiset vinkit tulisivat paremmin esille. Kilpinen ja Hagqvist lipsahtavat välillä yleistyksiin esimerkiksi jakamalla ihmiset vain optimisteihin ja pessimisteihin.

Varianssi on hyvä keino tutustua kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Se neuvoo positiiviseen elämänmuutokseen pienin, mutta pysyvin askelin.

Kilpinen, Petteri ja Hagqvist, Antti: Varianssi – lataa itsesi täyteen energiaa (Fitra, 2019).

 

Avainsanat: