Naisen euro on 1,39 euroa

|
Blogimerkintä
Kuuntele

Naisen euro on kaikille tasa-arvoon uskoville hyvä tilaisuus pahoittaa mielensä.

Maskuliinisuus on edelleen arvossaan yritysmaailmassa, jossa tavoitellaan ensisijaisesti voittoa eikä hyvää mieltä. Keski-ikäinen keskiluokkainen heteromies onkin helppo syntipukki, koska enemmistöä on ihan ok syytellä.

Poliittisesti epäkorrektisti sanottuna mies menestyy työelämässä sukupuolelle tyypillisten biologisten ominaisuuksien ansiosta. Kilpailuvietti ja dominanssin halu ovat suurempia yksilöissä, joiden testosteronitaso on keskivertoa korkeampi. Yleistettynä siis miehet nauttivat neuvottelutilanteista ja janoavat toimitusjohtajan paikalle.

Ihmisillä on taipumus saada se, mitä he haluavat ja pitävät tärkeänä, jos he tekevät sen eteen töitä. Kukoksi tunkiolle pääsee, kun uskaltaa syyttää muita itse tekemistään virheistä, jättää sopimustekstit lukematta, eikä anna sijaa häpeän tunteelle vaatiessaan neuvottelupöydässä kohtuuttomia. Miehen vietit aiheuttavat tiedostamatonta tarvetta tuoda itseään esille, kiekua kovimmin ja tavoitella alfayksilön asemaa.

Toimitusjohtajakin menettää valta-asemansa lähtiessään töistä kotiin.

Raha edustaa vallan tunnetta, valttia parin metsästyksessä ja kyvykkyyttä huolehtia laumastaan. Paksu tilipussi ja korkea sosiaalinen asema lisäävät itsevarmuutta. Jotta emme olisi vain rattaita Suomi Oy:n koneistossa, on meillä oikeus olla inhimillisiä ja tehdä ihmislajille ominaisia irrationaalisia ratkaisuja. Sallikaamme mahdollisuuden röyhistellä titteleillä ja rahoilla niille riikinkukoille, joille se on tärkeää.

Isojen poikien hiekkalaatikolla ei olekaan aina tarkoitus palkata pätevintä, vaan saada itsensä vaikuttamaan kyvykkäimmältä ja mahtavimmalta. Niin kauan kuin liiketoimintaamme johtaa ihminen eikä tekoäly, on helpompaa palkata kalakavereita samalta järveltä. Kun johtajiksi palkataan muita samasta puusta veistettyjä miehiä, heidän käyttäytymistä ja päätöksentekoa on myös helpompi ennakoida ja ymmärtää.

Pörssiyhtiön toimitusjohtajakin menettää valta-asemansa lähtiessään töistä kotiin. Edelleen monessa perheessä miehen rahat ovat yhteiset, tai ainakin hankinnoista päätetään yhdessä. Jos naisen euro on 89 senttiä, onkin käytännössä naisen ostovoima tällöin 1,39 euroa, sillä hänellä on tyypillisesti vähintään 50 prosenttia äänivallasta perheessä. Kulttuurimme konservatiivinen mieskäsitys aiheuttaa sen, että uroksen pitääkin nostaa isompaa palkkaa voidakseen pitää naaraan tyytyväisenä.

DI Mintsun blogia Insinöörin Päiväkirja voi lukea osoitteessa: www.insinoorinpaivakirja.fi

Kirjoitus on julkaistu aiemmin TEK-lehdessä 1/2021. Mintsun kuva: Sara Pihlaja.

Avainsanat: