Mies katsoo läppäriä

Kilpailukielto­sopimuksiin korvaus­velvollisuus vuoden­vaihteessa

|
Uutinen
Kuuntele

Olennaisin muutos kilpailukieltolainsäädännössä on se, että työnantajan on maksettava kilpailukieltosopimuksen sidonnaisuusajalta työntekijälle korvausta.

Eduskunta hyväksyi 10.11.2021 kilpailukieltoja koskevat lainsäädäntömuutokset. Sääntelyllä pyritään rajoittamaan perusteettomien kilpailukieltosopimusten tekemistä.

Kilpailukieltosopimus rajoittaa työntekijän oikeutta siirtyä kilpailevan työnantajan palvelukseen ja oikeutta harjoittaa kilpailevaa toimintaa omaan lukuunsa työsuhteen päättymisen jälkeen. 

Olennaisin muutos on se, että työnantajan on maksettava kilpailukieltosopimuksen sidonnaisuusajalta työntekijälle korvausta. Korvaus on vähintään 40 prosenttia palkasta enintään 6 kuukauden kilpailukielloissa ja 60 prosenttia tätä pidemmissä. Jos esimerkiksi sovitaan 6 kuukauden pituisesta kilpailukiellosta, tulee työnantajan jatkossa maksaa korvauksena vähintään 40 prosenttia palkasta 6 kuukauden ajan työsuhteen päättymisestä.

Korvaus on vähintään 40 prosenttia palkasta enintään 6 kuukauden kilpailukielloissa ja 60 prosenttia tätä pidemmissä.

Uutta lakia sovelletaan 1.1.2022 lähtien. Vuonna 2022 muutokset koskevat vain 1.1.2022 ja sen jälkeen solmittuja uusia sopimuksia. Vuoden 2023 alusta muutokset koskevat myös niitä kilpailukieltosopimuksia, jotka on solmittu ennen lakimuutosta. Näin ollen työnantajan tulee maksaa korvausta myös ennen lain voimaan tuloa solmitun kilpailukieltosopimuksen perusteella vuoden 2023 alusta lähtien, ellei työnantaja irtisano kilpailukieltosopimusta tätä ennen.

Työnantajalla on vuoden 2022 aikana oikeus irtisanoa ilman irtisanomisaikaa ennen lain voimaantuloa sovittu kilpailukieltosopimus. Näin työnantajalle annetaan mahdollisuus varautua lainsäädäntömuutoksiin ja irtisanoa tarpeettomat kilpailukieltosopimukset.

Kilpailukieltosopimuksiin liitetty korvausvelvollisuus johtaa todennäköisesti siihen, että kilpailukieltoja sovitaan jatkossa vain niissä työsuhteissa, joissa sille on todellinen tarve. Lainsäädäntömuutos parantaa työvoiman liikkuvuutta ja varmistaa työntekijän toimeentulon kilpailukiellon rajoitusaikana.

– Tämä on hyvä uutinen meidän jäsenistöllemme. Olemme ajaneet muutosta kilpailukieltolainsäädäntöön jo pitkään. On tärkeää, että kilpailukieltoja ei sovita automaattisesti, ikään kuin varmuuden vuoksi, vaan harkitusti ja tarpeeseen, sanoo TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen. 

TEKin jäsenenä saat monipuolista lakineuvontaa

Saat lakineuvontaa niin henkilökohtaisesti kuin joustavasti verkossa 24/7. TEKin juristit:

  • tarkistavat työ- ja johtajasopimusluonnoksia,
  • auttavat erilaisissa työsuhteeseen liittyvissä​ kysymyksissä,
  • auttavat yrittäjiä esimerkiksi yrityksen perustamiseen ja sopimuksiin liittyvissä asioissa,
  • hoitavat työsuhderiitoja ja neuvovat jäseniä esimerkiksi yt-tilanteissa.

Lisäksi eLakimies-palvelusta saat vastauksen tavallisimpiin lakikysymyksiin. Tutustu myös TEKin lakitietosivuihin ja usein kysyttyihin kysymyksiin.

Lue lisää TEKin lakineuvonnasta