Kansainvälisyys kiinnostaa TEKin jäseniä pandemiasta huolimatta

|
Blogimerkintä

Jos poikkeustilanteesta huolimatta haaveilet työskentelystä ulkomailla ja kansainvälinen kokemus kiinnostaa, nyt on hyvä aika tutkia ja kerätä tietoa ulkomaan työnhakua varten.

Koronavirus on aiheuttanut hetkellisesti fyysisen maailmamme pienenemisen globaalista lokaaliin. Jos poikkeustilanteesta huolimatta haaveilet työskentelystä ulkomailla ja kansainvälinen kokemus kiinnostaa, nyt on hyvä aika tutkia ja kerätä tietoa ulkomaan työnhakua varten.

SEIKKAILU JA URAKEHITYS KIINNOSTAVAT JÄSENIÄ

Katsotuimmat maat TEKin Going Global -tietokannassa ja Mielitkö maailmalle -oppaassa ovat Alankomaat, USA, Sveitsi, Saksa ja Iso-Britannia. Myös Pohjoismaat, Belgia, Kanada, Uusi-Seelanti ja Australia sekä Singapore kiinnostavat TEKin jäseniä.

Suurin osa TEKin ulkomaan työnhaun palveluiden käyttäjistä on viettänyt aikaa ulkomailla aikaisemmin parista kuukaudesta kahteen vuoteen työn, opintojen tai muun pitkäaikaisen oleskelun takia. Tärkein syy lähteä ulkomaille on käyttäjien mukaan mahdollisuus seikkailuun ja ammatilliset kehittymismahdollisuudet.

MITEN HAKEA TÖITÄ POIKKEUSAIKANA?

Pidä mieli avoimena

Vaikka toiveena olisi pitkäaikainen ja vakaa työ, lyhytkestoiset työsopimukset voivat toimia siltana vakituiseen työsuhteeseen. Myös työpaikkoja kannattaa etsiä eri aloilta tai alueilta. Kannattaa myös katsoa, millä sektoreilla on paras työtilanne.

Tuo esiin osaamisesi

Työnhaussa kannattaa painottaa myös niin kutsuttuja siirrettäviä osaamisia, jotka voi hyödyntää monenlaisissa eri tehtävissä, kuten joustavuutta, sopeutuvuutta sekä kommunikaatio- ja ongelmanratkaisutaitoja. Kerro työnantajalle, miten aiemmissa työkokemuksissa kartuttamiasi tietoja ja taitoja voi hyödyntää hakemassasi työssä. Myös vahvaa digitaalista osaamista on hyvä korostaa, ja tuoda esille, että myös etätyö onnistuu tarvittaessa.
 
Valmistaudu etähaastatteluun ja etätyöhön

Vaikka muuttaisit työn vuoksi ulkomaille, työhaastattelu saatetaan järjestää etäyhteydellä. Etähaastattelussa on etuna se, että saat toimia tutussa ympäristössä. Etähaastattelua varten kannattaa luoda itselleen samanlainen fiilis kuin kasvokkain tapahtuvaan haastatteluun: pukeudu siististi ja pyri rakentamaan itsellesi positiivinen, reipas ja mahdollisimman rento olotila.

Kiinnitäthän huomiota selkeään artikulaatioon ja vältäthän liian nopeasti puhumista, sillä joskus voi syntyä pientä äänen ja kuvan katkosta. Muista testata tekniikan toimivuus jo etukäteen.

Terävöitä LinkedIn -profiilisi ja verkostoidu

LinkedIn on ehkä tunnetuin työnhaku ja verkostoitumissivusto maailmassa. Tarkista, ovatko profiilissasi olevat tiedot ja taidot yhdenmukaisia niiden osaamisten kanssa, joista kerrot hakiessasi töitä. Liity erilaisiin ryhmiin, tutustu Jobs -välilehteen, aktivoidu sisällöntuottajana, päivitä asetuksiasi, jotta rekrytoijat ja muut alasi osaajat löytävät sinut. Tunnista kiinnostavissa yrityksissä työskenteleviä henkilöitä ja laita heille viestiä. 

TUTUSTU TEKIN PALVELUIHIN ULKOMAANTYÖNHAUN TUEKSI

• Löydät yli 16 miljoonaa työ- ja harjoittelupaikkaa sekä maakohtaisia työnhakuvinkkejä Going Global -tietokannasta
• Mielitkö maailmalle? -opas ulkomaan työnhakuun antaa konkreettisia vinkkejä ja harjoituksia ulkomaan työnhakuun sekä työnhakijoille, että ulkomaille lähetetyille työntekijöille. Voit jakaa ajatuksiasi verkkoalustalla muiden osallistujien kanssa. 
• TEK tukee jäseniään antamalla palkkaneuvontaa ulkomaanpalkkoihin liittyen ja oikeudellista neuvontaa ulkomaantyöasioissa (muun muassa työsopimuksen ehdoista sekä työoikeudellisissa kysymyksissä kotimaahan palattaessa). Lue lisää: Töihin ulkomaille