Isän kotiinjäänti perheelle vain vähän kalliimpaa

|
Uutinen
Kuuntele

Kotihoidon tuen jakaminen ei välttämättä heilauta perheen taloutta, osoittaa Akavan esimerkkilaskelma.

Sen mukaan perheen käteen jäävät tulot pienenivät esimerkkitapauksessa noin sadalla eurolla kuukaudessa eli noin tuhannella eurolla vuodessa, jos isä jäisi kotihoidontuella puoleksi vuodeksi hoitamaan lasta kotiin. Vertailukohdaksi otettiin tyypillisempi tapaus, jossa kotihoidontuelle olisi jäänyt pienempituloinen puoliso.

– Esimerkkilaskelma kertoo, että perhevapaiden jakaminen ei vaikuta perheen käteen jääviin tuloihin niin paljon kuin äkkivilkaisu bruttopalkkojen eroihin antaa olettaa. Toki tilanne on toinen, jos puolisoiden tuloerot ovat erittäin suuret tai toinen vanhemmista on esimerkiksi työtön, korostaa ekonomisti Heikki Taulu.

Akava teki oman esimerkkilaskelmansa perheestä, jossa 1985 syntyneille helsinkiläisvanhemmille syntyy vuoden 2014 alkupuolella ensimmäinen lapsi. Isän kuukausituloiksi vuonna 2014 oletettiin 3750 euroa ja äidin 3250 euroa. Laskelmassa huomioitiin bruttotulojen lisäksi verotuksen sekä ansiosidonnaisten perhe-etuuksien ja hoitovapaan vaikutus perheen käteen jääviin tuloihin kahdessa eri tapauksessa. Ensimmäisessä laskelmassa loppuvuodesta 2014 alkaen puolen vuoden hoitovapaalle vanhempainrahan turvin jää äiti ja toisessa isä.

Kotihoidon tuen jakaminen edistäisi tasa-arvoa

Akavan mielestä kotihoidon tuen jakaminen vanhempien kesken edistäisi työmarkkinoiden tasa-arvoa. Akava uskoo, että uudistus nostaisi työllisyysastetta. Vaikka se lisäisi ainakin aluksi julkisia menoja, se maksanee itsensä takaisin pitkällä aikavälillä.

– Perhevastuun kasautuminen naisille on heikentänyt naisten työmarkkina-asemaa ja johtanut siihen, että heillä on heikompi ura- ja palkkakehitys kuin miehillä, muistuttaa Akavan asiantuntija Tarja Arkio.

– Kuluvalla hallituskaudella on tehty hyviä uudistuksia, pidennetty isyysvapaata ja otettu käyttöön joustava hoitoraha. Kotihoidon tuen uudistaminen olisi tästä näkökulmasta hallitukselta jälleen askel oikeaan suuntaan. Todellinen ongelma on vanhempainvapaajärjestelmässä, jota pitää Akavan mielestä kehittää 6+6+6 -mallin mukaiseksi, Arkio jatkaa.

Avainsanat: