Merina Salmisen blogii

Happinaamari ensin itselle

|
Blogimerkintä
Kuuntele

On kansakunnan kohtalonkysymys saada nuoret mukaan talkoisiin ja osallisiksi onnistumisen kokemuksista – oli sitten kyse ilmastonmuutoksen torjunnasta, Ukrainan jälleenrakennuksesta, uuden pandemian estämisestä tai jostain muusta tärkeästä.

Kroonistunut kriisi. Aiemmin oli tapana sanoa, että vain muutos on pysyvää. Nyt osuvammalta tuntuu sanoa, että vain kriisi on pysyvää. Menossa on jo kolmas poikkeusvuosi – sillä erotuksella, että koronan tilalle on tullut Putin. Uutislähetykset, lehdet ja sosiaalinen media eivät enää ole täynnä koronaa vaan Ukrainaa. Sota on mennyt suomalaisillakin ihon alle, eikä ihme. Maailmamme on muuttunut peruuttamattomasti.

Huolehdi itsestäsi. Asiantuntijat ennustavat, että kun tämä talvisodan hengessä sinnittely joskus päättyy ja kun jatkuva kriisimoodi vihdoinkin muuttuu normaalimmaksi elämäksi, monelta loppuvat voimat. Tämä olisi hyvä tiedostaa jo nyt. Lentokoneessa muistutetaan, että onnettomuustilanteessa happinaamari pitää laittaa ensin itselle. Tiedottomassa tilassa et pysty auttamaan muita. Huolehdi siis itsestäsi jo nyt eikä vasta sitten, kun Putin on saatu pois päiväjärjestyksestä.

Laita siis aivot välillä narikkaan.

Aivot narikkaan. Monelle meistä on jäänyt päälle epäterveellinen tapa seurata maanisesti päivän dataa. Kuinka monta koronaan sairastunutta, kuinka monta teho-osastolla, kuinka monta kuollutta. Kuinka monta kuollutta ukrainalaissotilasta, kuinka monta vallattua kaupunkia. Ajan tasalla on hyvä pysyä, mutta se onnistuu vähemmän maanisellakin uutisseurannalla. Jatkuva kriisiuutisten kyttääminen syö hyvinvointia. Sinun hyvinvoinnistasi ei huolehdi kukaan muu kuin sinä itse. Laita siis aivot välillä narikkaan. Tapoja on onneksi monia. Omani on metsään meno koiran kanssa.

Hyvän puolella. Koronan keskellä pieni ihminen pystyi tekemään itsekin jotain. Ottamaan rokotteen, desinfioimaan käsiä, pitämään naamasuojaa, välttelemään joukkoja. Putinia vastaan sinulla ja minulla ei ole keinoja. Avuttomuuden tunne johtaa helposti kyynistymiseen. Nuoret tuntuvat olevan jo valmiiksi kyynisiä ilmastonmuutoksesta, mikä on täysin ymmärrettävää. On kansakunnan kohtalonkysymys saada nuoret mukaan talkoisiin ja osallisiksi onnistumisen kokemuksista – oli sitten kyse ilmastonmuutoksen torjunnasta, Ukrainan jälleenrakennuksesta, uuden pandemian estämisestä tai jostain muusta tärkeästä. Hyviä asioita on huomattavasti helpompi edistää silloin kun tietää, mitä tekee. Tämä etuoikeus tekniikan osaajilla jo on. Osaajakaan ei jaksa tsempata yksin. Nyt tarvitaan edelläkulkijoita ja hengen luojia, ehkä enemmän kuin koskaan. Lähdetään liikkeelle pienistä onnistumisista. Ne johtavat isompiin onnistumisiin ja siihen, että maailmasta tulee parempi paikka. Kannustavaa kevättä!

Kirjoitus on julkaistu aiemmin kolumnina TEK-lehdessä 2/2022.

Avainsanat: