Ihmisiä rakennustelineillä

Edunvalvonta on riskitoimintaa maailmalla

|
Blogimerkintä
Kuuntele

Osallistuin IndustriALL Globalin kongressiin syyskuussa. IndustriAll Global on globaali teollisuuden alan liittojen kattojärjestö.

Se yhdistää ja tukee jäsenliittoja kuten Akava omia jäsenliittojaan Suomessa. Tämä teollisuudessa työskentelevien ja heitä edustavien liittojen yhteistyö on aidosti maailmanlaajuista. Keskeisiä asioita, joita IndustriALL Global muun muassa ajaa yhdessä jäsenliittojensa kanssa on oikeus järjestäytymiseen (ei itsestäänselvyys kaikissa maissa), oikeus säälliseen toimeentuloon sekä naisten ja nuorten oikeudet työelämässä.

Etäkokoukseen osallistui lähes 700 delegaattia. Keskinäisellä yhteistyöllä huolehdimme siitä, että meillä on maailmanlaajuisesti reilua kilpailua ja että meitä ei pelata toisiamme vastaan. Säälliset työolot ja palkat vaikuttavat myös siihen, mitä työtä Suomessa tehdään ja mihin hintaan.

 

Joka vuosi kuolee suuri määrä ihmisiä, jotka tekevät samaa työtä kuin minä itse.

Haluan tuoda esille edunvalvontatyömme varjopuolen, josta puhutaan liian vähän. Aloitetaan Suomesta ja Pohjoismaista. Täällä on toimivat neuvottelujärjestelmät ja neuvotteluihin osallistuvat ovat kaikki fiksuja ihmisiä, vaikka olisimmekin tiukasti eri mieltä asioista ja välillä jopa syntyy lakkoja. Kongressimme aikana kuulin useita puheenvuoroja ihmisiltä, joiden työkaverit on heitetty vankilaan, pahoinpidelty tai surmattu. Joka vuosi kuolee suuri määrä ihmisiä, jotka tekevät samaa työtä kuin minä itse. Silti muut jatkavat. Tulee itku ja tulee pelkotiloja, mutta periksi ei anneta. Kansainvälinen yhteisö tukee, lohduttaa ja kehuu vaarallista työtä tekeviä. Hiljaa itseksemme toivomme, että tapaamme taas, elossa ja vapaudessa.

Edunvalvontatyö on mitä suurimmissa määrin kutsumustyötä maissa, joissa meno on ”kuin villissä lännessä”. Valtiot sanktioivat ja asettavat esteitä työlle. Yritykset, suuret ja pienet, kohtelevat työntekijöitään pahimmillaan kuin orjia, kuten muutama delegaatti kongressissa kuvasi. Monessa länsimaassakin on vallalla union busting -mentaliteetti. Työnantaja tekee kaikkensa, usein jopa laillisesti, rikkoakseen järjestäytymistä yrittävien rivit. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on jopa erikoistuneita toimijoita, joiden erikoisalana on järjestäytymisen hankaloittaminen erilaisin tavoin (union busting). Etelä-Amerikan maissa ammattiliittojen työntekijöitä on tapettu ja tämä jatkuu edelleen. Monissa maissa voi joutua vankilaan järjestäytymisestä, kuten hiljattain valkovenäläisille ay-toimitsijoille.

Kansainvälinen työ on tärkeää monesta eri syystä. Tässä esille tuomani liittyy yhteiseen turvallisuuden tunteeseen ja vapauteen tehdä työtä, jonka suurimpia tavoitteita on reilu ja tasa-arvoinen työelämä kaikille. Itse olen kiitollinen, että saan tehdä tätä turvallisessa yhteiskunnassa. Toivon sitä kaikille muillekin.

Oikeus kuulua ammattiliittoon on vapaan yhteiskunnan ytimessä

Avainsanat: