Akava: Isyysvapaan käyttö lisääntynyt 34 prosenttia – hyvä alku

|
Uutinen
Kuuntele

Isyysvapaan käyttö on lisääntynyt vajaassa kymmenessä vuodessa tuntuvasti, Akava kiittää.

Isyysvapaan voi aloittaa vauvan syntyessä ja sitä saa enintään 54 arkipäivän ajan. Vapaa on pidettävä viimeistään siihen mennessä, kun lapsi on kaksivuotias. Vuodesta 2006 vuoteen 2015 isyysrahaa saavien isien määrä on kasvanut 16 000 isällä, joka on huimat 34 prosenttia. 

Kelan tilastojen mukaan isät myös ovat aiempaa enemmän yksin lasten kanssa kotona. He käyttävät isyysvapaajaksoaan entistä enemmän äidin palattua töihin. Naiset kantavat kuitenkin yhä päävastuun lasten hoidosta.

– Kun isät ottavat nykyistä enemmän vastuuta pienistä lapsista, se vahvistaa äitien mahdollisuuksia osallistua työelämään. Tämä voi toimia myönteisesti naisen euron eli neuron kurssin nostamiseksi, Akavan asiantuntija Tarja Arkio toteaa.

Akava aloitti viime viikolla Neuro-kampanjan. Sen tavoitteena on saada aikaan työ- ja perhe-elämää määritteleviin perhevapaajärjestelmiin sellaisia muutoksia, että miehet ottavat enemmän vastuuta kodista ja lapsista. Lisäksi Akava kannustaa naisia valitsemaan miehisiksi koettuja aloja ja etenemään urallaan. Tähän tarvitaan myös asennemuutosta työpaikoilla.

Paras keino työelämän tasa-arvon lisäämiseksi ja neuron kurssin nostamiseksi on kuitenkin rakenteiden uudistaminen.

– Isyysvapaan käytön yleistyminen osoittaa, että rakenteilla voidaan vaikuttaa naisten työmarkkina-asemaan ja ansioihin. Silti kehitys on ollut hidasta. Olisi harhaanjohtavaa sanoa, että perhevapaiden jako olisi merkittävästi tasaantunut, vaikka kehityssuunta onkin hyvä. Nykyiset keinot eivät riitä, huomauttaa johtaja Maria Löfgren Akavasta.

Akava ajaa 6+6+6-mallia

Akava muistuttaa, että naisten työnantajille maksettavat kertakorvaukset eivät edistä yhtään perhevapaiden tasaisempaa käyttöä. Lainsäädäntöä on uudistettava siten, että isien perhevapaita lisätään.

– Akava ajaa 6+6+6-mallia, jossa ensimmäiset kuusi kuukautta lasta hoitaa äiti, seuraavat kuusi kuukautta isä ja viimeiset kuusi kuukautta perhe voi jakaa haluamallaan tavalla. Mitä enemmän isät ottavat vastuuta lasten hoidosta, sitä helpompaa molemmille on työn ja perheen yhteensovittaminen. Tästä hyötyy myös työnantaja, Arkio sanoo.

Samalla kun isyysvapaan käyttö on lisääntynyt, on äitiysrahaa saavien äitien osuus laskenut kolmisen prosenttia. Tämä johtuu syntyvyyden laskusta.

– Syntyvyys on laskenut Suomessa viisi viime vuotta. Tämä on Suomen kannalta huolestuttava kehityssuunta. Maan hallituksen päätökset varhaiskasvatuksen heikentämisestä ja päivähoitomaksujen korottamisesta tuskin lisäävät syntyvyyttä tai naisten palkkatasa-arvoakaan, Löfgren toteaa.

Lue lisää: 

 

Avainsanat: