Aalto 50 kilpailukykyisimmän yliopiston joukossa EU:n tutkimusrahoituksessa

|
Uutinen
Kuuntele

EU:n tutkimusrahoitusta sai Suomen yliopistoista eniten Helsingin yliopisto, mutta Aalto-yliopisto oli melkein samoissa lukemissa. VTT sai kahdeksanneksi eniten rahoitusta Euroopassa.

Aalto-yliopisto nousi ensimmäistä kertaa 50 parhaan Eurooppalaisen yliopiston joukkoon EU:n Horizon 2020 -puiteohjelmarahoituksen hankkimisessa. Aalto-yliopisto oli tällä listalla sijalla 44. Kun mukaan ottaa myös yritykset ja tutkimuslaitokset, Aalto-yliopisto oli sijalla 67. Helsingin yliopiston sijoitus oli 64.

Horizon 2020 -rahoituksella EU pyrkii luomaan uusia tieteen ja teknologian läpimurtoja sekä auttamaan näiden ideoiden kaupallistamisessa.

Kaikkiaan Aalto-yliopisto oli saanut kesäkuuhun mennessä eli vajaan vuoden aikana Horizon 2020 -puiteohjelmasta noin 14 miljoonaa euroa.

Horizon 2020 -puiteohjelmasta voi saada konsortiorahoitusta erilaisiin yhteistyössä tehtyihin tutkimus- ja tuotekehitysprojekteihin. Lisäksi Horizon 2020 -ohjelmasta eri vaiheessa uraansa olevat tutkijat voivat hakea apurahoja uraauurtaviin ja innovatiivisiin tutkimushankkeisiin.

Aalto-yliopistosta näitä ERC-apurahoja (European Research Council) on saanut neljä professoria: Pertti Hakonen, Antti Oulasvirta, Emma Master ja Jani Oksanen.

Lisäksi ERC:n apurahan voi saada tutkimustulosten kaupallistamiseen. Tällaisen apurahan on saanut Aalto-yliopiston professori Sebastian van Dijken, joka pyrkii kehittämään vähän sähköä käyttäviä ja nopeita muisteja.

Eniten Horizon 2020 -rahoitusta hankkineiden yliopistojen listalla oli edustajia vain kymmenestä Euroopan maasta. Isosta-Britanniasta listalle pääsi 16 yliopistoa, Hollannista kahdeksan, Saksasta kuusi, Ruotsista viisi, Irlannista neljä, Israelista ja Tanskasta kolme, Belgiasta ja Suomesta kaksi ja Italiasta yksi.

Suomalaiset ovat olleet varsin hyviä saamaan rahoituksia Horizon 2020 -ohjelmasta. Teknologian tutkimuskeskus VTT oli saanut kesäkuuhun mennessä 41,8 miljoonaa euroa. Tällä VTT nousi kahdeksanneksi eniten rahoitusta saaneeksi organisaatioksi.

Listauksen eniten rahoitusta saaneista organisaatioista on koostanut Nikolaos Floratos. Listauksessa on VTT kahdesti, minkä takia sijoitukset eivät kaikilta osin pidä paikkaansa.

Kaikki rahoitusta saaneet hankkeet on listattu EU:n tilastosivuilla.

 

Avainsanat: