Yliopistojen henkilöstöjärjestöt hyväksyivät sovintoesityksen

|
Uutinen
Kuuntele

Järjestöt myös peruvat työtaistelutoimet, joista toinen oli uhkaamassa jo keskiviikkona 7. päivä ja seuraava 14. maaliskuuta.

Yliopistojen henkilöstöjärjestöt JUKO, JHL ja Pardia sekä työnantajaa edustava Sivistystyönantajat ovat hyväksyneet sovittelija Janne Metsämäen toisen sovintoehdotuksen yliopistojen työehtosopimusta koskevasta työriidasta. Näin ollen järjestöt myös peruvat työtaistelutoimet, joista toinen oli uhkaamassa jo keskiviikkona 7. päivä ja seuraava 14. maaliskuuta. Myös JHL:n tavaraliikenteeseen 7.3. kaavaillut tukilakot peruuntuvat.

– Neuvottelu-urakka oli todella vaikea, ja ratkaisua voi pitää henkilöstön kannalta tyydyttävänä. Yliopistoalan järjestöjen jäsenkunnan tuella ja valmiudella painostustoimiin oli erittäin suuri merkitys. Lämmin kiitos siitä, henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Palkansaajajärjestö Pardia korostavat.

Hyväksytyn sovintoehdotuksen mukaan yliopistojen työehtosopimuksen sopimuskausi on 1.2.2018-31.3.2020. Palkkoja korotetaan sopimuskauden aikana yhteensä 3,45 prosenttia, joka vastaa yleistä linjaa.

– Positiivista on, että saimme yliopistojen henkilöstölle yleisen tason mukaiset palkankorotukset. Sen koko yhteiskunnan kannalta arvokasta työtä tekevät yliopistolaiset ovat todella ansainneet monien vuosien joustamisen ja venymisen jälkeen, JUKOn, Pardian ja JHL:n edustajat toteavat.

JUKO edustaa TEKin jäseniä yliopistojen työehtosopimusneuvotteluissa. TEKin jäsenistä noin kuusi prosenttia työskentelee yliopistoissa.
 

Työryhmä jatkaa palkkausjärjestelmän uudistamista

Neuvotteluissa paljon kitkaa aiheuttanut työnantajan voimakkaasti ajama palkkausjärjestelmän uudistaminen siirretään työryhmän valmisteltavaksi.

– Työnantajan alun perin ehdottamat muutokset olivat liian suuria ja henkilöstölle epäreiluja kerralla toteutettavaksi, joten niitä oli mahdoton hyväksyä. Nyt palkkausjärjestelmän uudistamista pystytään valmistelemaan huolellisesti, ja myös henkilöstö pääsee vaikuttamaan lopputulokseen. Palkkausjärjestelmä voidaan uudistaa vain sopien ja neuvotellen, henkilöstöjärjestöjen edustajat lisäävät.

Työnantajan vastustuksen vuoksi työehtosopimukseen ei saatu kovin suuria tekstimuutoksia. Myönteistä on, että määräaikaisten työsuhteiden suuren osuuden vähentämistä pohtimaan saadaan työryhmä. Lisäksi määräaikaiset työntekijät otetaan huomioon palkkausjärjestelmän uudistamisessa. Hyvää on myös se, että tärkeää työtä tekevien luottamusmiesten palkkiot nousevat.