Sirpa Taskinen

Voiko eläkkeeseen valmistautua?

|
Uutinen

Eläkkeeseen voi ja kannattaa valmistautua, niin työnantajan kuin työntekijänkin, sanoo eläkkeelle siirtymisestä kirjan kirjoittanut Sirpa Taskinen.

Filosofian tohtori, psykologi Sirpa Taskinen jatkaa:

Työnantaja menettää ammattitaitoa ja verkostoja, kun työntekijä eläköityy. Sekä työnantajan että työntekijän kannattaa alkaa valmistella eläkettä jo pari vuotta ennen h-hetkeä, jos vain mahdollista. Olisi hyvä, että eläkkeelle jäävä voisi keventää työtään ja siirtää tietoaan nuoremmalle kollegalle hyvissä ajoin. Kun työntekijä on jäänyt eläkkeelle, olisi kaikille eduksi, jos hän voisi toimia mentorina nuoremmilleen.

Eläkkeelle jäävän kannattaa varautua isoihin muutoksiin: eläke on pienempi kuin palkka, työetuudet yleensä loppuvat, samoin yhteiset hetket työyhteisön kanssa. Monet jäävätkin kaipaamaan juuri työkavereita, eivät niinkään itse työtä. Mieti jo etukäteen, haluatko säilyttää työkaverit elämässäsi ja pitää heihin yhteyttä myös eläkkeellä.

Jos voit valita, milloin jäät eläkkeelle, valitse kevät tai kesä. Oma kokemukseni on, että eläkkeen aloittaminen tavallaan kesälomana helpottaa siirtymää.

Mitkä ovat eläkkeelle jäämisen sudenkuopat?

Työnantajan kannattaa miettiä, voisiko eläkeikää lähestyvän työtehtäviä muokata hänen terveystilanteensa mukaan. Osalla alkaa iän myötä esimerkiksi näkö vaivata tai kuulo alentua. Mutta nämä voivat olla herkkiä asioita, me jokainen vanhenemme omaa tahtiamme. On tärkeää säilyttää kunnioittava suhde myös ikääntyviin työntekijöihin.

Osa ihmisistä pääsee eläkkeelle ja osa joutuu eläkkeelle. Kokemus on yksilöllinen. Varaudu siihen, että eläke voi herättää monenlaisia tunteita: kateutta, haikeutta, helpotusta.

Suomessa on mielestäni työkeskeinen kulttuuri, jossa itsensä ja muiden arvostus rakentuu työn varaan. Jos työ on tärkeä itsearvostuksen väline, eläke voi olla rankka juttu. Eläkkeelle jäätyään ihminen voi kokea riittämättömyyttä ja alakuloa. Ihmisen arvo ei vähene, vaikka hän ei olisikaan työelämässä. Jotta tyhjiötä ei synny, eläkkeelle jäävän kannattaa hankkia harrastuksia.

Mitä kannattaa tehdä heti kun jää eläkkeelle?

Jotkut eivät halua edes katsoa työpaikkansa suuntaan. En suosittele tällaista kaikkien suhteiden katkaisemista. Monelle entisten työtovereiden tapaaminen on tärkeää. Toki olisi hyvä, että ystäviä olisi myös työpaikan ulkopuolelta, eri elämänpiireistä. Eläkkeellä uusien ystävien saaminen voi tuntua hankalalta. Tutustu harrastuspiireihin, seniorikahveihin ja muihin vastaaviin tapahtumiin.

Eläkkeellä suhde aikaan muuttuu. Työpäivä kahvitaukoineen ei ole enää rytmittämässä viikkoa. Kannattaa luoda rutiinit myös eläkkeellä. Nouse suunnilleen samaan aikaan, syö lounas säännöllisesti ja muista pitää viikonloppu erillään arjesta. Nyt eläkkeellä minä ja aikanaan myös puolisoni joimme esimerkiksi viikonloppuisin aamukahvit pyhäkupeista.

On hyödyllistä käydä säännöllisesti kodin ulkopuolella ja tavata ihmisiä. Oma aktiivisuus on keskeistä. Harvemmin ketään tullaan hakemaan kotoa, on uskallettava itse lähteä.

Miten työkaverit voivat huomioida eläkkeelle jäävän kollegan?

Anna arvostusta ja noteeraa hänen lähtönsä.

  • Sirpa Taskinen on kirjoittanut kirjan: Hyvillä mielin eläkkeelle. Opas työelämän jälkeiseen aikaan. (Aula & co, 2016)
  • Lue myös: Eläkkeellä suhde aikaan muuttuu

TEKin palvelut eläkeläisille

TEKin eläkeläisjäsenen jäsenmaksu on 45 euroa vuodessa. Lisäksi lehtimaksulla saat kaksi Alma Talentin lehteä. Lehtimaksu on 69 euroa vuodessa jäsenmaksun lisäksi. Kun jäät eläkkeelle, ilmoita asiasta jasenpalvelu(at)tek.fi. Muutos astuu voimaan seuraavan kuukauden alusta.

Eläkeläisjäsenet saavat alennuksia vakuutuksiin, TEK-lehden, TEKin tasku- tai seinäkalenterin sekä mahdollisuuden osallistua erilaisiin tapahtumiin.

TEK on myös tarjonnut Nextmile-verkkovalmennusta jäsenilleen, jotka harkitsevat eläkkeelle siirtymistä. Näillä näkymin seuraava Nextmile-valmennus alkaa syksyllä 2022. Seuraa TEKin viestintää.

Syksyllä 2022 TEK järjestää teemaillan otsikolla ”Saatko arvostusta työstäsi eläkeiän kynnyksellä?”. Yrittäjä, tietokirjailija Marketta Rantama pitää teema­illan 1.11.2022.

Avainsanat: