Virtuaalitodellisuudesta vientituote

|
Uutinen
Kuuntele

Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Kristian Lukander loi ryhmineen Virtuarion, joka varjelee työtapaturmilta.

Tulin alun perin Työterveyslaitokseen vähän kokeilemaan, kuinka ihmisen tiedonkäsittelykykyä voisi parantaa tekniikan avulla.

Olin ollut teekkarina hankkimassa killalle rahaa luentoavustajana Automaatio-messuilla, ja yhden luennon pitäjä, aivotutkija Kiti Müller kysyi luennon jälkeisen keskustelun päätteeksi, että kiinnostaisiko tulla töihin. Siitä on nyt 20 vuotta, enkä ole päässyt vielä pois. Vedän nyt tutkimustyön ohella Työterveyslaitoksen virtuaalitodellisuustiimiä.

Ihminen oppii oman tekemisen kautta.

Työterveyslaitoksessa olen päässyt tekemään mielekästä työtä ja tutkimaan sekä kehittämään uusia ihmisen työssä suoriutumista auttavia asioita.

Tuorein esimerkki on itse kehittämämme Virtuario, joka on virtuaalitodellisuuteen toteutettu työturvallisuuden oppimisympäristö. Koulutettavat työntekijät oppivat itsenäisesti työturvallisuustaitoja ja vieläpä paljon paremmin kuin luokkahuoneessa.

Tieto tarttuu ja se muistetaan paremmin, kun ihminen oppii oman tekemisen kautta. Tästä meillä on tieteellistä näyttöä Työsuojelurahaston rahoittamasta MoSaC-tutkimuksesta, jossa verrattiin virtuaali- ja luento-oppimista työturvallisuusasioissa 120 rakennusalan työntekijän joukolla.

Virtuaalioppiminen vahvisti tutkittavien valmiuksia turvallisuustekijöiden ennakointiin ja tunnistamiseen, sekä vahvisti työntekijöiden motivaatiota ja aloitteellisuutta työturvallisuusasioiden edistämisessä.

Virtuario on Oculus-virtuaalilaseille toteutettu koulutusympäristö, jonka käyttöön ei tarvita kuin VR-lasit, liikeohjaimet ja sopiva tila VR-seikkailulle. Kouluttajia ei tarvita, vaan VR-ympäristö opastaa oppijaa eteenpäin. Yksi oppimisjakso kestää noin 15 minuuttia.

Opetussisällöt on kehitetty yhteistyössä asiakkaiden työturvallisuusasiantuntijoiden kanssa, mutta muuten kaikki on tehty itse koulutuksessa esiintyvää ukulelella soitettua hissimusiikkia myöten. Eri arvioiden mukaan 10–15 prosenttia virtuaalilasien käyttäjistä kokee yleensä matkapahoinvoinnin tunnetta, mutta me olemme onnistuneet kehittämään kokemusta niin, ettei yksikään 800 kokeilijasta ole valittanut.

Hanke alkoi kolme vuotta sitten ja nyt meillä on valmis tuote ja eri toimialoilta asiakkaita, kuten Adecco, HKL, Mirka, Stara, UPM ja Yara.

Yritykset saavat kuukausikorvausta vastaan käyttää jatkuvasti kehittyviä koulutuskirjastojamme. Ensimmäinen ulkomaalaisasiakaskin on jo hankittu, vaikka korona onkin haitannut uusien asiakkaiden hankintaa.

Kuka? Kristian Lukander

  • Syntynyt. Kyllä, 1976
  • Ammatti. Vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos
  • Koulutus. DI:ksi valmistuin viestintätekniikasta ja käytettävyydestä, automaatio- ja systeemitekniikan ohjelmasta, Teknillisestä korkeakoulusta. Tutkija-insinööri jonka sisällä asuu kognitiotieteilijä.

Miksi kiinnostuit tekniikan alasta?

Verenperintönä. Tekniikka on kiinnostanut pienestä pitäen.

Saavutus, josta olet ylpeä?

Tyttäret, joiden kanssa on kiva kasvaa ihmisenä.

Minkä ongelman haluat ratkaista?

Olen sisäistänyt Työterveyslaitoksen eetoksen tutkia ja kehittää ratkaisuja suomalaisen työelämän tarpeisiin.