Arkkitehti Ville Saarikoski istuu värikkäässä studiossaan.
Luova tila. Ville Saarikoski luo suurimman osan taiteestaan ja arkkitehtuurista studiossaan. Kun hän suunnitellee olutetikettejä, hän käyttää taustamusiikkina radiolähetyksiä, koska hän haluaa tulla musiikillisesti yllätetyksi.

Vakava arkkitehti ja villi oluttaiteilija

|
Uutinen
Kuuntele

Arkkitehti Ville Saarikosken kädenjälki näkyy kohteissa ympäri maailman. Vastuullisen työnsä ohessa hän suunnittelee Salama-panimon olutetiketit. Vastakohtaiset työt luovat tasapainon.

"Opiskelin arkkitehdiksi Lontoossa. Valitsin koulun, joka edusti mielestäni globaalisti moderneinta arkkitehtuurisuuntausta. Luennoitsijoina toimi Lontoon edistyksellisimpien arkkitehtuuritoimistojen johtajia, mikä avasi minulle ovia. Olin jo opiskellut kulkuneuvojen ja autojen teollista muotoilua. Näin, että se antoi minulle etulyöntiaseman arkkitehdiksi opiskeluun niin teknisellä kuin materiaalisella puolella.

Ensimmäiset projektit, joissa olin mukana, olivat jättimäiset kasvihuoneet Gardens by the Bay Singaporessa ja Lontoon 2012 olympialaisten koripalloareena.

Kun siirryin Wilkinson Eyre -toimistosta Heatherwick Studiolle, sain suunnitella vielä isomman kirjon arkkitehtuuria. Esimerkkejä näistä ovat Bombay Sapphiren tislaamo, hunajakennomainen porrasveistos Hudson Yards Vessel New Yorkissa sekä kahta vuorta muistuttava ostoskeskus 1 000 Trees Shanghaissa. Muita huomattavia projekteja, joissa olin mukana, ovat kupolimainen Googlen toimistokampus Bay View Kaliforniassa sekä puutarhamainen kaupunginosa Tokiossa, Toranomon Azabudai.

Olen pyrkinyt tekemään täysin erityyppisiä projekteja niin, etten jämähdä tiettyyn koulukuntaan tai tietyn tyyppisiin rakennuksiin. Haluan oppia uutta. Kun palasin Suomeen, liityin palkitun arkkitehtitoimisto Tähti-Setin palvelukseen. Sen erikoisalaa ovat sairaalasuunnittelu ja terveydenhuollon kohteet.

Arkkitehtuuri ei ole koriste, vaan työkalu, jolla voi parantaa ihmisten elämänlaatua.

Arkkitehtuuri ei ole koriste, vaan työkalu, jolla voi parantaa ihmisten elämänlaatua ja auttaa yhteiskuntaa toimimaan. Estetiikkakin on tärkeää, se voi parhaimmillaan ilmaista rakennuksen toiminnallisuutta ja yhteenkuuluvuutta ympäristöönsä.

Siinä missä koen arkkitehdin työn vastuulliseksi ja lähes vakavaksi, on olutetikettien teko täysi vastakohta. Se tasapainottaa elämääni ja antaa mahdollisuuden luoda jotain villiä ja vapaata.

Perustin Salama-panimon kolmen ystäväni kanssa Espooseen vuonna 2018. Meillä oli intohimo artesaanioluisiin ja ihmettelimme, miksei Suomessa ole kansainvälisen tason pienpanimoa. Päätimme tehdä sellaisen.

Luon Salaman oluiden etiketit. Työ on minulle kanava saada taidettani esille. Oluen raaka-aineet, oluttyylin alkuperä tai siitä syntyvä fiilis toimivat inspiraationa. En koe itseäni graafikoksi vaan taiteilijaksi, ja kohtelen olutetikettiä taideprojektina enkä kaupallisena brändäyksenä.”

Ville Saarikoski

  • Syntynyt: 1979, Tampere
  • Ammatti: Arkkitehti, Tähti-Set Oy. Etikettitaiteilija ja perustaja, Salama Brewing Co.
  • Koulutus: Arkkitehti, Architectural Association School of Architecture ja University of Westminster

Miten kiinnostuit arkkitehtuurista?

Lapsena maailmalla matkustamisen kautta, ammatillisesti kun ymmärsin, kuinka iso merkitys arkkitehtuurilla voi olla. Arkkitehti voi ohjata tai ainakin vaikuttaa yhteiskunnan kehitykseen.

Saavutus, josta olet ylpeä?

Jokainen suunnitteluprojekti on ruokkinut mielikuvitustani ja olen saanut toteuttaa itseäni aina uudella tavalla.

Punainen lanka työssäsi?

Pidän suurieleisestä arkkitehtuurista, joka noudattaa selkeitä linjoja ja funktiota.

Olutetiketissä tärkeää on…

Grafiikan tyyli, etiketin materiaali ja pakkaustyyppi. Oluthyllyt ovat usein kaoottisia ja kilpailu kuluttajan huomiosta on kova. On tärkeää erottua hyllystä selkeästi, jollei jopa röyhkeästi.
 

Avainsanat: