Työt koronan pyörityksessä ”Ei siinä paljon Monopolia pelattu"

|
Uutinen
Kuuntele

TEKin hallituksen jäsen Mikko Merihaara omaksui koronakevään aikana uuden roolin. Etätöiden ohella hän sai vastattavakseen kahden lapsen ruokahuollon ja arjen pyörittämisen.

Mikko Merihaaran kotona Oulussa on pitänyt kiirettä. Koronan myötä nelihenkisessä perheessä siirryttiin useaksi kuukaudeksi kotiin. Merihaaran työt KajaPron operatiivisena johtajana hoituivat kotoa käsin Teamsin, puhelimen ja sähköpostin välityksellä.

Perhepäivähoidosta ja esikoulusta kotiin siirtyneet 4-  ja 7-vuotiaat lapset tekivät työpäivistä välillä hyvinkin aktiivisia. Lasten tekemisen ohjaaminen jäi Merihaaralle, kun perheen toinen vanhempi jatkoi töitään kodin ulkopuolella.

– Lasten kanssa oleminen oli intensiivistä. Nopeasti huomasi, että on tehtävä yhtä asiaa kerrallaan. Jos käynnissä on työpalaveri, ei siinä pysty kovasti Monopolia pelailemaan.

– Erityisesti ruokapuoli piti harjoitella alusta saakka uudestaan. Normaalisti lapset syövät aamiaisesta lähtien perhepäivähoidossa ja eskarissa. Nyt se kaikki oli tehtävä kotona.

Merihaara sanoo perheen hyvien olosuhteiden helpottaneen keväällä jaksamista. Omakotitalo pihoineen toi lisäjoustoa lasten kanssa vietettyihin päiviin. 

– Lapset ovat jo sen ikäisiä, että he keksivät omia leikkejään ja antavat minulle tarvittaessa työrauhaa. Lapset puuhasivat omiaan ja minä istuin koneella, milloin terassilla ja milloin jopa leikkimökistä käsin.  

Korona-aika kotona vaatii työnantajalta joustoa

Kevään poikkeusjärjestelyt venyivät lopulta usean kuukauden mittaisiksi. Merihaara sanoo yllättyneensä erityisesti siitä, kuinka helppoa omien töiden tekeminen etänä lopulta oli.

– Tiimipalaverit onnistuivat Teamssilla todella kätevästi. Myös yhteydenpito nykyisiin asiakkaisiin ja työkavereihin järjestyi saumattomasti. Rekrytoinnitkin siirtyivät onnistuneesti etä-moodiin. Vain uusien asiakkaiden tapaamiset tyssäsivät koronan vuoksi. Toki se taas hieman helpotti omaa työtilannetta.

Korona-aikana työnantajan tarjoamat joustot on koettu erityisen tärkeäksi. Merihaara kiittelee oman työnantajansa ymmärrystä työntekijöiden erilaisista elämäntilanteista. 

– Se, että annetaan tehdä töitä iltaisin ja sallitaan se, ettei ole koko ajan saatavilla, on tosi tärkeää pienten lasten vanhemmille.

Korona-aikana lasten kanssa olevien vanhempien täytyy usein joko pidentää päivää tai tehdä vain pakolliset työt. Ymmärrystä kaivataan. 

Isäksi tuleminen laittoi ajattelemaan ajankäyttöä

Monia luottamustoimia hoitava Merihaara sanoo miettineensä ajankäyttöä eri tavalla isäksi tulemisen myötä. TEKin hallituksen jäsenenä toimiminen sekä paikka Oulun kaupunginvaltuustossa tarkoittavat iltakokouksia ja venymistä myös perheen kanssa vietetyn ajan suhteen.

– Pyrin käyttämään vapaa-aikaa sellaisiin asiohin, joista on hyötyä koko perheelle. Varaan säntillisesti vain yhden vapaa-ajan tehtävän iltaa kohden. Muu aika on perheen yhteistä aikaa. Tästä haluan pitää kiinni. 

Lasten kanssa yhteinen innostuksen kohde on liikunta ja urheiluharrastukset. 

– Olen ylpeä siitä, että lapset ymmärtävät itse, miksi liikunta on heille hyvästä. Heitä ei tarvitse usuttaa jumppamatolle, vaan kimmoke lähtee heistä itsestään.

Isänä Merihaara pitää tärkeänä, että lapsista kasvaa kunnon kansalaisia. Hän kokee ylpeyttä lapsista, joista on kasvamassa oma-aloitteisia ja fiksuja ihmisiä.

– Lapset sanovat päivää, kiitos, ole hyvä ja anteeksi. Tämä tulee selkärangasta, eikä kenenkään tarvitse siihen usuttaa. Olen ylpeä, että lapsilla on säilynyt myös kunnioitus vanhempia ihmisiä kohtaan. 

Avainsanat: