Työehtosopimus vahvistettu 47 000 ylemmälle toimihenkilölle

|
Uutinen
Kuuntele

Kaksi uutta työehtosopimusta hyväksyttiin maanantaina 24.2.

Sopimukset koskevat yhteensä 47 000 ylempää toimihenkilöä energia-alalla sekä suunnittelu- ja konsulttialalla. 

Suunnittelualan palkankorotukset muodostuvat samansuuruisiksi kuin muiden alojen palkankorotusprosentit. Palkkoja korotetaan 3,3 prosentilla sopimusaikana.

Vastaavasti palkattoman työajanpidennyksen mukaisia kiky-tunteja ei enää nähdä suunnittelualan työehtosopimuksissa. Kiky-tunnit korvataan palkallisella lisätyöllä, jota työnantaja voi teettää 16 tuntia vuodessa erillisellä tuotannollisella syyllä. Lisäksi aloille saatiin kahdeksan tuntia palkallista koulutusta vuosittain. Koulutus järjestetään tavallisen työajan ulkopuolella. 

Suunnittelu-alalla neuvottelujen päättymiseen ja sopimuksen syntyyn ollaan tyytyväisiä. Vastaavasti palkankorotusprosentti jätti vielä kuromisen varaa. Neuvotteluissa sovittiin erillisen palkkatyöryhmän perustamisesta. Työryhmän tarkoituksena on selvittää alan palkkausta ja tapoja kehittää sitä tulevaisuudessa.

– Hyvä että alalle saavutettiin sopimus näissä vaikeissa olosuhteissa. On hyvin ikävää, että alan selvää palkkakuoppaa ei tällä kierroksella pystytty korjaamaan. Toivon kuitenkin, että molemmat osapuolet ottavat asetetun työryhmän vakavasti ja sitä kautta alan palkkauksen kehittämiseen saadaan vauhtia. Se on ratkaisevan tärkeää niin alalla työskenteleville kuin alan menestykselle, sanoo Ylemmät toimihenkilöt YTN:n neuvottelujohtaja Petteri Oksa.

YTN energia-alan sopimus on hyväksytty työnantajapuolen, Energiateollisuus ry:n taholta. Suunnittelu-alan sopimus on hyväksytty myös toisen sopijaosapuolen, Teknologiateollisuus ry:n toimesta.

Avainsanat: