Merina Salmisen blogii

Tekoäly muuttaa paljon, mutta ei kaikkea

|
Blogimerkintä
Kuuntele

Teidän harteillanne on varmistaa, että Suomessa yritykset pääsevät hyötymään uuden teknologian tuomista mahdollisuuksista.

0lette todennäköisesti lukeneet juttuja tekoälystä jo kyllästymiseen asti. Teiltä on ehkä myös kysytty, miten tekoäly tulee vaikuttamaan maailmaan, alaanne tai omaan työhönne. Luultavasti ette ole tienneet vastauksia. Harva uskaltaa sanoa täydellä varmuudella, mitä tekoälyn kanssa tulee tapahtumaan.

Varmaa on vain se, että tekoäly muuttaa elämää, myös työelämää. Siksi me TEKissä puhumme siitä tänäkin vuonna, ja pidämme esillä myös toista aiheeseen läheisesti liittyvää teemaa, tekniikan etiikkaa.

Lähes kaksi kolmasosaa opiskelijoista ja merkittävä osa diplomi-insinööreistä käyttää tekoälyä jo nyt. Kuten kollegani, tekniikan tohtori ja TEKin innovaatiopolitiikan asiantuntija Mikko Särelä muistuttaa, tekoäly on työkalu, jolla on mahdollisuus korvata nimenomaan toimistotyötä – tehtävästä riippuen puhutaan kymmenistä prosenteista.

Tarvitaan myös uudenlaista keskustelua medialukutaidosta.

TEKin jäsenkunta on myös se joukko, joka on vastuussa tekoälyn kehittämisestä ja käyttöönotosta. Teidän harteillanne on varmistaa, että Suomessa yritykset pääsevät hyötymään uuden teknologian tuomista mahdollisuuksista. Koska tekoäly on yleiskäyttöinen teknologia, sillä on mahdollisuus tuoda työhön tuottavuuskasvua ja luoda uusia markkinoita suomalaisille teknologiaosaajille ja -yrityksille. Tämä kasvu ei ole vain hetken huumaa, vaan se tuottaa hedelmiä pitkälle tulevaisuuteen.

Tekoäly toimii kaikkialla, missä dataa on saatavissa digitaalisessa muodossa. Särelän mukaan tämä muutos luo Suomessa paineita tietosuojalain muuttamiseksi niin, että tekoälyä voidaan soveltaa vapaasti. Hallitusohjelmassa on sovittu, että tietosuojalaki päivitetään tämän hallituskauden aikana. Työntekijöiden on syytä olla valppaana, ettei samalla laajenneta työnantajien oikeuksia valvoa työntekijöitä.

Robotit tulevat tekemään töitä ihmisten parissa, ja töitä, joihin ihmisetkin ovat kykeneviä. Tämä edellyttää perusteellista keskustelua tekniikan etiikasta. Tarvitaan myös uudenlaista keskustelua medialukutaidosta. Tekoäly kirjoittaa jo nyt kirjoja ja tuottaa kuvia ja videoita. Somesta on muodostumassa tekoälyrobottien taistelutanner. Miten käyttäytymisemme muuttuu, kun media on täynnä botteja keskustelemassa toisten bottien kanssa? Seuraammeko botteja, tuleeko luotettavuuden osoittamisesta erityisen tärkeää? Mitä tapahtuu perinteiselle medialle? Nämä ovat isoja, koko yhteiskuntaan vaikuttavia kysymyksiä. Jäsenkuntamme on muutoksen edessä kuitenkin luottavainen. Paljon muuttuu, mutta ei kaikki.

Oma ammattitaito kantaa pitkälle. TEKissä puhumme tänä vuonna paljon myös muista työelämäteemoista, kuten neuvottelutoiminnasta, palkoista ja yhdenvertaisuudesta. Mielenkiintoista alkanutta vuotta!

Kirjoitus on julkaistu aiemmin kolumnina TEK-lehdessä 1/2024.

Avainsanat: