TEKin Jari Jokinen: ”Nyt tarvitaan matikkatalkoot!”

|
Uutinen
Kuuntele

Vaikka tuoreen selvityksen mukaan matematiikan osaamistason lasku on saatu pysäytettyä, on huolestuttavaa, että monien peruskoulun suorittaneiden taidot eivät riitä edes arkielämän tarpeisiin.

– Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen tänään julkaistujen tutkimustulosten mukaan peruskoulun oppilailla on huomattavia vaikeuksia arkielämän prosenttilaskuissa, jotka osasi vain kolmannes oppilaista. On huolestuttavaa, että parhaissakin osioissa, kuten päässälaskutehtävissä, vain puolet oppilaista osasi tehtävät, sanoo Tekniikan akateemiset TEKin koulutuspolitiikasta vastaava johtaja Jari Jokinen.

Jokisen mukaan ongelmaan on herättävä viimeistään nyt ja aloitettava valtakunnalliset ”matikkatalkoot”.

– Muuten nuorilla tulee olemaan suuria vaikeuksia pärjätä entistä enemmän osaamista vaativassa yhteiskunnassa. Jos ei pysty hahmottamaan numeroita eikä ole ongelmanratkaisukykyä, ei pärjää tulevaisuuden työelämässä. Matikkatalkoisiin on saatava kaikki toimijat jokaiselta koulutusasteelta, Jokinen vaatii.

Jokinen muistuttaa, että ongelma on koko yhteiskunnan kannalta merkittävä. Suomen vientiteollisuuden tukijalat, kuten ICT-sektori, terveysteknologia ja kemianteollisuus, perustuvat korkeaan matematiikan ja luonnontieteellisten aineiden osaamiseen.

– Enää ei ole aikaa odotella tarkentavia tuloksia, vaan korjaustoimet on aloitettava heti. Koko Suomen talouskasvun ja hyvinvoinnin perusta on vaarassa, jos meillä ei riitä tarpeeksi osaajia elinkeinoelämän tarpeisiin, Jokinen sanoo.

Lisätiedot:
Tekniikan akateemiset TEKin koulutus- ja työvoimapolitiikasta vastaava johtaja Jari Jokinen, puh. 0400 914 839

Avainsanat: