Teemu Hankamäki katsoo kameraan sisätiloissa.
Ei reilua. – Käytännössä korkeakoulutettu ei voi omalla aktiivisuudella juuri vaikuttaa oman työllistymisensä etenemistahtiin, Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinajohtaja Teemu Hankamäki muistuttaa.

TEK ehdottaa ansiopäivärahan porrastuksesta luopumista – osuisi erityisesti korkeakoulutettuihin

|
Uutinen
Kuuntele

Tekniikan akateemiset TEK vastustaa hallituksen esitystä ansiopäivärahan määrän alentamisesta eli niin sanottua ansiopäivärahan porrastusta. ”Korkeakoulutettu ei voi omalla aktiivisuudella juuri vaikuttaa.”

Tekniikan akateemiset TEK vastustaa Petteri Orpon (kok.) hallituksen esitystä ansiopäivärahan määrän alentamisesta eli niin sanottua ansiopäivärahan porrastusta.

Hallituksen esityksen mukaan ansiopäivärahan määrää porrastettaisiin niin, että ansiopäiväraha alenisi työttömyyden pitkittyessä. Ansiopäivärahaa alennettaisiin ensimmäisen kerran jo, kun työttömyyspäivärahaa on maksettu 40 työttömyyspäivältä ja toisen kerran, kun sitä on maksettu 170 työttömyyspäivältä.

Korkeakoulutettujen kannalta porras tulee aivan liian aikaisin, sillä rekrytointiprosessit kestävät lähes poikkeuksetta yli kaksi kuukautta.
- Teemu Hankamäki

– Ensimmäinen alennus tulisi jo noin kahden kuukauden kohdalla. Korkeakoulutettujen kannalta porras tulee aivan liian aikaisin, sillä rekrytointiprosessit kestävät lähes poikkeuksetta yli kaksi kuukautta. Käytännössä korkeakoulutettu ei voi omalla aktiivisuudella juuri vaikuttaa oman työllistymisensä etenemistahtiin, Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinajohtaja Teemu Hankamäki kertoo.

Tekkiläiset pitävät sosiaali- ja terveysvaliokunnalle antamassaan lausunnossa turvan tason porrastusta parempana vaihtoehtona kannustavuuden lisäämiseksi sitä, että enimmäiskesto riippuisi nykyistä enemmän työttömäksi jäävän työhistorian pituudesta.

Mikäli ansiopäivärahan porrastusta ei olla valmiita kokonaan perumaan, TEK esittää vähintäänkin ensimmäisen portaan siirtämistä 40:nnen työttömyyspäivän kohdalta 80:nnen työttömyyspäivän kohdalle.