Tee hyvä toimeksiantosopimus uuden oppaamme avulla

|
Uutinen
Kuuntele

Toimeksiantosopimus on yksi yleisimmistä yrittäjän sopimuksista. Nyt toimeksiantosopimuksen tekeminen on entistä helpompaa.

Liikejuridiikkaan erikoistunut asianajaja Heikki Huhtamäki Veljekset Huhtamäki Asianajotoimistosta on huomannut, että yrittäjän arki ei ole aina yhtä pöhinää.

– Mitä kauemmin yrittäjänä toimii, sitä todennäköisemmin törmää erilaisiin väärinkäsityksiin, ongelmiin tai jopa riitatapauksiin. Keskimäärin kaikilla, jotka ovat pyörittäneet omaa firmaa kymmenen vuotta, on muutama ongelmatapaus, joista ainakin yksi on johtanut oikeudenkäyntiin tai sovintoon, Huhtamäki arvioi.

Palveluita myyville yrittäjille toimeksiantosopimus on yksi yrittäjän yleisimmistä ja tärkeimmistä sopimuksista. Toimeksiantosopimuksella sovitaan yrittäjien välisen toimeksiannon pelisäännöistä, kuten palveluna myytävän asiantuntijatyön sisällöstä, aikataulusta, palkkiosta ja vastuista.

Toimeksiantosopimukseen liittyvät epäselvyydet näkyvät myös Huhtamäen työssä. Hänen mukaansa liian usein törmätään tilanteisiin, joissa sopimus on suullinen tai kunnon pohjaa ei ole ollut käytössä.

– Yleinen harhaluulo on, että konsulttitoimeksiannoissa vastuu on rajattu yrittäjäkonsultin palkkion määrään. Ellei toisin ole sovittu, vastuu on rajoittamaton. Tämä koskee myös sivutoimista ja kokeiluyrittäjyyttä.

Jos menee miljoonien projektiin mukaan, voi olla myös miljoonien vastuut. Huhtamäki ottaa esimerkiksi suuren rakennushankkeen, jossa yksinyrittäjänä työskentelevä suunnittelija on tehnyt 3d-mallinnuksen. 

– Jos myöhemmin todettu virhe paikannetaan 3d-malliin, eikä suunnittelija ole yleisen vastuita rajoittavan sopimusdokumentaation piirissä, saattaa koko vastuu kaatua yksittäisen konsultin niskaan.

Epäselvyydet on helppo välttää

Huhtamäki korostaa, että monet väärinkäsitykset ja ongelmat voidaan ehkäistä ennakolta huolellisella sopimisella. Sopimiseen tulee kiinnittää huomiota, vaikka kyse olisi vain harrastusmaisesta toiminnasta.

– Meidän ajamissa tapauksissa eniten riitaa ovat aiheuttaneet vastuun rajoituksiin ja toimeksiannon laajuuteen liittyvät kysymykset eli juuri ne asiat, joista toimeksiantosopimuksessa pitäisi sopia.

– Oikeuteen asti päätyvissä riitatapauksissa on monesti pelissä yrityksen tulevaisuus. Ja jos yritystoimintaa tehdään toiminimellä, ollaan vastuussa koko henkilökohtaisella omaisuudella.

Huhtamäen perustama Veljekset Huhtamäki Asianajotoimisto on ollut mukana tekemässä TEKin ja Suomen Ekonomien yhteistä opasta toimeksiantosopimuksista.

Ennen kuin allekirjoitat, rauhoitu, lue huolella ja selvitä.

– Tyypillinen TEKin ja Suomen Ekonomien yrittäjäjäsen myy palveluna omaa asiantuntijuuttaan toiselle yritykselle. Lainsäädännössä ei säännellä tarkkaan tällaisen toimeksiannon sisältöä. Tämän vuoksi toimeksiantosopimus on tärkeä, sillä siinä sovitaan kaikista pelisäännöistä, korostaa TEKin lakimies Rina Knape.

TEKin jäsenistä noin kuusi prosenttia työskentelee yrittäjänä. Heistä päätoimisia yrittäjiä on noin kolmasosa. Kiinnostus yrittäjyyteen on kasvussa.

– Olemme törmänneet monesti tilanteisiin, joissa sopimuksen sisältöä ei ole kunnolla ymmärretty. Joku tarjoaa sopimusta ja eri kohtia on yritetty selvittää vähän netistä katsomalla, Knape kertoo.

– Meidän vinkki on, että ennen kuin allekirjoitat, rauhoitu, lue huolella ja selvitä, neuvoo Suomen Ekonomien lakimies Noora Yli-Huumo.

Opas siivittää yli karikoiden

Hyvän toimeksiantosopimuksen laatiminen ei ole helppoa, sillä siinä pitää ottaa huomioon monia eri asioita.

Toimeksiantosopimusopas onkin laadittu helpottamaan yrittäjäjäsenten urakkaa. Opas on suunnattu etenkin aloitteleville yrittäjille ja pienimuotoista toimintaa harjoittaville. Oppaaseen on koottu kattavasti yleistä tietoa toimeksiantosopimuksista sekä joukko yleisimpiä sopimusehtoja yritysten välisten palveluiden myymiseen.

– Oppaasta saat apua tilanteisiin, kun sinun tarvitsee laatia oma sopimus tai kun saat allekirjoitettavaksi valmiin sopimuksen, Knape kiteyttää.

Epäselvissä tapauksissa voit myös ottaa yhteyttä TEKin lakimiehiin. 

– Autamme tulkitsemaan perusmuotoisia toimeksiantosopimuksia, Knape kertoo.

  • Lataa uusi toimeksiantosopimusopas TEKin verkkosivuilta: www.tek.fi/toimeksiantosopimus
  • Lue aiheesta lisää.

Näin vältät ongelmat

1. Valitse oikea yhtiömuoto

Mieti tarkkaan, minkä kokoista yritystoimintasi on. Jos liikevaihto on yli 80 000 euroa, kannattaa valita osakeyhtiö.

2. Asiantuntija, käytä sopimuspohjia

Perustuotteen- ja palvelun myymisessä kannattaa olla hyvä sopimuspohja. Parhaimmillaan sopimuspohja on laadittu kunkin yrittäjän toiminnan pohjalta.

3. Älä tee yksin

Osta reilusti sellaisia palveluja, joita et osaa tehdä itse. 

4. Valitse hyvä lakimies

Jos eteesi tulee ongelmia, kannattaa heti kääntyä lakimiehen puoleen. TEKin vastuu- ja oikeusturvavakuutus koskee myös itsenäisiä ammatinharjoittajia, joiden palveluksessa ei ole työntekijöitä ammatinharjoittamiseen liittyvissä asioissa.

Hyödynnä TEKin yrittäjäpalveluita

  • TEKin Yrittäjäklubi – teknologiayrittäjien verkostoitumis- ja tiedonjakopaikka
  • Henkilökohtaista lakipalvelua
  • VirtuaaliLakimies-palvelussa runsaasti yrittäjän lakitietoa ja sopimuspohjia
  • Koulutuksia, tapahtumia ja webinaareja
  • Suomen Yrittäjien laaja palvelupaketti edullisesti
  • Yrittäjän palvelutarjotin
  • Runsaasti tietoa ja oppaita
  • Yksinyrittäjän vastuu- ja oikeusturvavakuutus
  • Yrittäjän työttömyysturva
  • Alennusta UKKO.fi sekä OP Kevytyrittäjä -palveluista


Lue lisää: 
www.tek.fi/yrittäjä

Avainsanat: